GeriKişisel Bakım Burun, dudak ve göğüslerde estetik hatalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Burun, dudak ve göğüslerde estetik hatalar

"Her halinden estetik olduğu belli olan Pinokyo burunlar, "ben silikonluyum" diye bağıran dudaklar, bir kökten sekiz telin fışkırdığı, yeni ekinlerin bittiği tarlalara benzeyen kafalar ve maske gibi gergin yüzler... Tüm bunlar hatalı estetik ameliyatların kötü sonuçları... Peki güzelleşmek isterken çirkinleşmemek için ne yapmalı?"

Kaynak: Formsante

Güzelleşmek isterken çirkinleşmek herhalde bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri. Beğenmediği burnundan, hiç sevmediği kırışıklarından kurtulmak için maddi ve manevi pek çok zorluğu göze almış birisinin eskisinden bile kötü sonuçlarla karşılaşması son derece yıkıcı. Ama pek de nadir rastlanan bir durum değil. Hepimiz etrafta pek doğal olmayan, hoş görünmeyen, estetik ameliyat geçirmiş olduğu her halinden belli olan kişilere rastlayabiliyoruz.
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Tezel bu durumun başlıca sebebinin kişilerin uzman olmayan doktorlara başvurması olduğunu belirtiyor. Bu yüzden de, estetik ameliyat olmayı planlayan herkese doktorlarını iyi seçmelerini ve onlara Türk Plastik Cerrahi Derneği ya da Estetik Cerrahi Derneği üyesi olup olmadıklarını sormaktan çekinmemelerini tavsiye ediyor. Ve uzman olmayan hekimler tarafından yapılmış hatalı ameliyatlara sık sık rastladığını, örneğin burnunda hiç kıkırdak ve kemik kalmamış bir hastayla bile karşılaştığını anlatıyor. Hatalı yapılan estetik operasyonların sonucu her ne kadar ürkütücü boyutlarda olabilse de ikinci bir operasyonla düzeltilmeye çalışılıyor.

Hastane değil de muayenehane ortamında yapılan ameliyatlarda da hem hastanın hem de doktorun heyecanlanması olumsuz sonuçlar doğmasına neden olabiliyor. Bu nedenle söz konusu bir cerrahi işlem olduğunda mutlaka anestezi uzmanı bulunmalı ve ihtimal az da olsa acil durumların olabileceği asla unutulmamalı.

Bakın hangi estetik ameliyat sonucunda hangi hatalı durum oluşabiliyor...

Liposuction

Doç, Dr. Erdem Tezel, liposuciton ameliyatlarında yapılan en büyük hatanın hastayı zayıflatmak amacıyla gerekenden çok daha fazla yağ çekilmesi olduğunu belirtiyor. Çünkü liposuction bir zayıflatma değil bir şekillendirme ameliyatı. Burada amaç vücudu fazlalıklar nedeniyle şekil bozukluğu olan bölgelerini daha biçimli hale getirmek. Fazla yağ çekilmesi öncelikle hastanın sağlığı açısından büyük risk taşıyor. Ayrıca ameliyatın sonuçlarında da bazı şekil bozuklukları, deformiteler oluşabiliyor. Derinin belirli bir küçülebilme kapasitesi var ve bu kapasitenin üzerine çıkıldığında deride sarkıklıklar, çukurluklar meydana geliyor. Doç. Dr. Tezel, eskiden liposuction ameliyatlarının aspiratörle yapıldığını oysa şimdi enjektör kullanıldığını böylece daha kontrollü bir şekilde yağ çekilebildiğini anlatıyor.

Liposuction yapılırken "ıslak yöntem"in tercih edilmesi de olumsuz sonuçların doğmasını engelliyor. Islak yöntemde, emilecek yağ kadar sıvı vücuda zerk ediliyor. Zerk edilen bu sıvının içinde aynı zamanda yağı sıvılaştıran ve kanamayı engelleyen maddeler de bulunuyor. Hastaya damardan da sıvı veriliyor böylece yağ pıhtısının tıkanmaya neden olarak ciddi sonuçlar doğurma riski azaltılıyor.

Liposuction hataları

• En önemli risk tabii ki, ameliyat sırasında veya sonrasında damarlarda pıhtı oluşarak akciğerlerde tromboemboliye neden olması ve ciddi sonuçlar doğurması.

• Düzgün olmayan, çukurlu görünümler ortaya çıkabiliyor.

• Karın bölgesine yapılan yanlış liposuction ameliyatları nedeniyle sarkmalar meydana geliyor.

• Özellikle yaşı ileri hastalarda, diz kapağının üzerinden yağ alma işlemi doğru yapılmazsa buradaki deri dizin üzerine sarkabiliyor.

• Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız ultrasonik liposuction'nın uygulanacağı hastalar da çok büyük bir dikkatle seçilmeli. Doğru uygulanmadığı takdirde de ciddi yanıklara bile neden olabiiiyor.

Burun estetiği

Doç. Dr. Erdem Tezel, burun operasyonlarında rastlanan en büyük hatanın hiç doğal olmayan, çok fazla kalkık, yüze uyumlu olmayan ve bakıldığında ameliyatlı olduğu açıkça belli olan burunlar olduğunu belirtiyor.

Bunun önemli bir nedeninin de burun ameliyatlarının bazen plastik cerrah olmayan hekimler tarafından yapılması olduğunu anlatıyor. Estetik ameliyat yaptırıyor olmaktan çekinen bazı hastalar, çevredekilere "estetik yaptırmıyorum, burnumdaki nefes alma problemini gideriyorum" diyerek, plastik cerrah olmayan doktorlara burun estetiği yani rinoplasti ameliyatı için başvuruyorlar. Tabii, alınan sonuçlar o kadar tatmin edici olmuyor.

Doç. Dr. Erdem Tezel, bazı doktorların hava yolunu açarken burundan gereğinden fazla kemik ve kıkırdak aldıklarını, açıkta kalan kemikleri fazla yaklaştırmadıklarını, eğri kısımları düzeltmek yerine çıkarıp aldıklarını söylüyor. Burun ameliyatlarında yapılan bir hata da, nefes alma problemi olan kişilerin önce nefes yolu açma yani septoplasti sonra da burun estetiği yani rinoplasti ameliyatı yaptırmaları.

Oysa septoplasti sırasında kıkırdak doku alınıyor, sonraki ameliyat için yeterli doku kalmıyor. Bu iki ameliyata ihtiyacı olduğunu düşünenler ikisini de bir arada olmayı planlamalılar. Burun ameliyatlarıyla ilgili oluşabilecek diğer bir sorun da açık burun ameliyatları sonrasında iki burun deliğinin arasında özellikle esmer tenli kişilerde iz kalması. Bu nedenle açık burun ameliyatları ülkemizde, kuzey ülkelerinde olduğu kadar sık yapılmıyor.

Burun Estetiği hataları

• Hiç doğal görünmeyen, fazla kalkık, yüzle uyumlu olmayan burunlar.

• Fazla kıkırdak ve kemik alındığı için çok kötü bir görünüme sahip burunlar oluyor ki ileride bunları düzeltmek için kaburgadan kemik ya da kulaktan kıkırdak alınması gerekiyor.

• Yanlış ameliyatlar sonrası hasta nefes almakta zorlanabiliyor.

Yüz gençleştirme

Klasik yüz germe ameliyatlarında kulak önünden yapılan bir kesiyle cilt yana doğru çekilerek geriliyor, fazla dokular kesilerek çıkarılıyor. Germe deri sıyrılarak yapılıyor mimik kasları ve cilt arasındaki bağlar kesiliyor. Bu da yüz ifadesinde bazı sorunlara neden oluyor, yüze maske ifadesi geliyor. Doç. Dr. Tezel, endoskopik yüz gençleştirme operasyonlarıyla bu sorunların ortadan kaldırıldığını anlatıyor. Yaptıkları 1.5 santimetrelik bir kesikle, kalemden daha ince kameralarla yüze girdiklerini ve eriyebilen dikişlerle yüzdeki dokuları yukarı ve az miktarda yanlara doğru astıklarını, yanakların ve alnın yüksekliği, yüzün öne doğru çıkıntısı arttırdıklarını açıklıyor. Böylece yüz gerilmediği, genç yüzlere has olan dolgunluk kazandırılarak gençleştirildiği için ifadede de son derece doğal oluyor. Bu teknikle birkaç işlem daha gerçekleştirilebiliyor. Örneğin alın germe, kaş kaldırma ve göz altlarındaki çukurluk veya torbalanmalar için müdahale yapılabiliyor, gerektiğinde yağ enjeksiyonu da eklenebiliyor. Doç.Dr. Erdem Tezel'e göre, botox uygulamalarında da doğal olmayan sonuçlara rastlanabiliyor. Yüzlerde hayret ifadesi oluşabiliyor. Ayrıca botox yani botinilium toksini kasın fonksiyonunu bloke ederek kasları inceltiyor bu da yüzün dolgunluğunu yitirmesine neden olabiiiyor. Botox yerine kişinin kendi dokusuyla ya da uygulanması risk yaratmayan dolgu maddeleriyle yapılacak enjeksiyonlar daha doğal sonuçların alınmasını sağlayabiliyor.

Zayıflatmaz, şekillendirir

Liposuction bir zayıflatma değil, şekillendirme ameliyatı. Yani istediğiniz kiloda olmanıza rağmen bir türlü kurtulamadığınız basenlerinizle liposuction sayesinde vedalaşabilirsiniz. Ancak dikkat, uzman olmayan bir doktor tarafından yapılan ameliyat sonucu oluşan engebeli doku basenlerinizi çok özlemenize neden olabilir! Böyle bir durum yaşamamak için yapmanız gereken doktorunuzu iyi seçmek. Bu amaçla başvurduğunuz doktorun diplomasına bakmayı istemekten bile çekinmeyin...

Yüz gençleştirme hataları

• Yüzde doğal olmayan maske gibi bir ifade

• Kulak önündeki kesi izleri

• Botox uygulanan yüzlerde hayret ve şaşkınlık ifadesi olması

• Uygun olmayan maddelerin enjeksiyonu sonucu alerjik reaksiyonlar

Göğüs estetikleri

Doç. Dr Erdem Tezel'e göre göğüs büyütme ameliyatlarında olan en büyük sorun hastayla doktor arasında tam bir iletişimin sağlanamayarak göğüs ölçüsünde ortak bir karara varılamaması ve hastanın gerçekten istediği ölçüyü tam olarak doktoruna aktaramaması. Bunun sonucunda da ameliyatın sonucunda hasta yeni ölçüsüne alışamayabiliyor. Ya da başta beğense bile sonra taşıyamayabiliyor. Doç. Dr. Tezel'in bu konudaki tavsiyesi ise hastanın istediği göğüs ölçüsünde bir sutyenin içine pamuk doldurarak bir süre bunu kullanması ve çeşitli kıyafetlerle denemesi. Bu şekilde verilen karar daha sağlıklı olabiliyor. Hasta ameliyat sonrasında bir sürprizle karşılaşmıyor. Göğüs büyütme ameliyatlarında da diğer estetik operasyonlarda olduğu gibi en büyük sorun doğal olmayan sonuçlar. Çok büyük protezler doğal sonuçlar vermiyor, ayrıca zorlanarak konduğu için bazı komplikasyonlara da neden olabiliyor. Göğüs küçültme ve dikleştirme ameliyatlarında yine benzer sorunlar oluşabiliyor, çok fazla iz kalması, göğüsler arasında asimetri olması, akla ilk gelenler.

Göğüs estetiği hataları

• Doğal olmayan, uzaktan bakıldığında sert iki küre gibi duran göğüsler

• İki göğüs arasında eşitsizlik, asimetrik görüntü

• Protezlerin zamanla hastayı rahatsız edecek kadar büyük olması

• Zorlanarak konan protezlerin komplikasyonlara neden olması. Örneğin nadir rastlansa da, kapsül kontraktürü olarak adlandırılan durumda protezin çevresinde vücut sert bir zırh oluşturabiliyor. Ameliyattan sonra diren konması bunun olma ihtimalini çok düşürüyor.

Dudak dolgunlaştırma

Kalın dudaklar güzelliğin olduğu kadar gençliğin de simgesi. Ancak kalın dudaklı olmak demek, üst dudağın alt dudaktan daha ileride olduğu manzara anlamına gelmiyor. Doç. Dr. Erdem Tezel, hastaların artık bilinçlendiğini ve dudak dolgunlaştırmak amacıyla kendilerine başvurduklarında, daha doğal dudaklar istediklerini söylüyor. Dudak dolgunlaştırmak amacıyla kişinin kendi dokusu kullanılabileceği gibi hyalüronik asit gibi doğal maddeler de kullanılabiliyor.

Dudak dolgunlaştırma hataları

• Çok yapay, ördek gagasını anımsatan görüntüler

• Vücutla uyumlu olmayan dolgu maddelerinin doğurduğu hem görümü hem de sağlık açısından sorun yaratan komplikasyonlar.

Saç ekme

Saç ekme basit gibi görünse de hem hasta, hem de doktor açısından son derece büyük sabır gerektiriyor. Mikro implantasyon yönteminde her bir saç kökü tek tek alınarak ekiliyor. Sabır gösterilmez ya da tecrübeli eller tarafından yapılmazsa bir çok sorun çıkabiliyor. Saçlar alın ve şakaklardaki girintilere sadık kalınmadan ekildiğinde, bu, çember gibi peruğa benzeyen bir görüntünün olmasına neden oluyor. Kökler tek tek değil de bir arada ekilirse, yine hiç doğal olmayan bir görünüm ortaya çıkabiliyor. Bu işlemin çoğu zaman bir hastanede, anestezi uzmanı olmadan yapılması da riskli.

Saç ekme hataları

Peruğa benzeyen doğal olmayan, çember gibi görüntü
Barbie bebek manzarası olarak adlandırılan ve saç köklerinin tek tek değil bir arada ekilmesinden dolayı oluşan yapay görünüm.

Muayenehanede yapılan ve anestezi uzmanın bulunmadığı durumlarda oluşabilecek tıbbi riskler.

False