GeriKişisel Bakım Aknelerden Kurtulmanız Artık Çok Kolay
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aknelerden Kurtulmanız Artık Çok Kolay

"Ciltteki yağ bezlerinin iltihaplanmasından kaynaklanan bir hastalık olan aknede, derinin pul pul dökülmesi gözenekleri tıkayarak yağ bezlerinden normal oranda yağ çıkışı olmasını engeller. Bunun sonucunda da ciltte yanmalar ve iltihaplanmalar oluşur."

Aknenin ortaya çıkışı genellikle ergenlik çağına rastlar çünkü bu dönemde yağ salgı bezleri daha etkin hale gelir.

Yıllardan beri akne üzerine raflar dolusu kitap yazıldı. Ancak bilimsel araştırmalar sayesinde bu lekelere ilişkin, kabul gören doğrular değişiyor. Ancak akneyle ilgili bazı yanlış kanılar hala dilden dile dolaşmakta. İşte bu yanlış kanılardan en yaygın olanları:

Çikolata, pizza, fıstık ve kızartmalardan herkes uzak durmalıdır. Beslenmeyle ilgili yeni düşünce akımlarına göre, bazı insanlar yedikleri şeylere tepki verirken bazıları vermez.

Güneş aknelere iyi gelir. Güneş ışığına maruz kalmak sivilceleri kurutabilir. Ancak bu yöntem getirdiğinden daha fazlasını götürür. Güneşe maruz kalmak cilt kanserine neden olabilir ve cildin erken yaşlanmasına yol açar.

Akneler otuz yaşına gelinceye kadar ortadan kalkar. Ne yazık ki ellili yaşlara kadar, hatta daha da ileride aknelerden muzdarip olan çok sayıda yetişkin vardır.

Akne cilde iyi bir bakım uygulanmamasından kaynaklanır. Yüzünüzde aknelere rastlamanız cildinizin kirli olduğu anlamına gelmez.
Cildi aşındıran temizleyiciler akneye iyi gelir. Doktorlar cildin üst tabakasını soyan sert temizleyicilerin genellikle akneleri daha da vahim hale getirdiğini bulmuşlardır.

Aknenin nedenleri neler?

Akne oluşumuna yol açan çok sayıda etken var. Doktorlara göre en yaygın nedenleri şunlar:

Kalıtsal özellikler: Anneniz ya da babanız ergenlik çağında aknelerle boğuşmuşsa sizin başınıza da aynı şeyin gelmesi ihtimali çok yüksektir.

Hormonlar: Ergenlik dönemi boyunca androjen adı verilen hormonlar etkin hale gelerek cildinizdeki yağ bezlerini harekete geçirir, böylece cildiniz daha fazla yağ üretmeye başlar. Bunun sonucunda da cildinizde sivilcelere ve siyah noktalara dönüşen delikler oluşur. Bu delikler cildin yağ ya da ter bezleriyle ilgilidir. Adet döneminizde ya da doğum kontrol hağı aldığınız dönemlerde gerçekleşen hormonal değişiklikler de aknelerin patlak vermesine neden olabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda doğum kontrol hapları akne tedavisi için kullanılır.

Stres: Stres aslında akneye yol açan etkenlerden olmasa da cilttle ilgili bu veya benzeri rahatsızlıkların daha vahim hale gelmesine neden olabilir.

Akneye karşı günlük cilt bakımı nasıl olmalı?

Yüzünüzü her zaman yumuşak temizleyicilerle
yıkayın. Sert etkili temizleyicilerden ve tanecikli peeling ürünlerinden kaçının. Bunlar aknelerin daha da kötüleşmesine yol açabilir.

Cildinizi temizlerken aşırıya kaçma eğilimine kapılmayın çünkü bu cildinizin daha fazla tahriş olmasına yol açarak yarardan çok zarar verebilir.
Yatmadan önce makyajınızı temizleyin. Yumuşak bir temizleyiciyle yüzünüzdeki tüm makyaj kalıntılarını ortadan kaldırın.

Cildi aşındırıcı ilaçlar kullanmayın. Cildinizi içinde bulunan yağlardan büyük ölçüde arındırsanız, cildinizin buna tepkisi daha fazla yağ üretmek olur.

Sivilcelerinizi ellemeyin, sıkmayın. Cildinizde yaraların oluşmasına yol açabilirsiniz.

Makyaj ürünlerinizi seçerken yağ içermeyenlerden olmasına dikkat edin. Bu ürünler yağlı cilt tipinde olan insanlar için geliştirilmiştir. Hafif ve gözenekleri kapatmayan türdendir. Etiketlerinde 'komedojen olmayan' ibaresi bulunur.




False