Torununu göremeyen babaannelere kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Torununu göremeyen babaannelere kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2024 07:00

İZMİR’de yaşayan çift, 2015’te boşandı. Mahkeme çocuğun velayetini anneye verirken, baba ile de kişisel ilişki tesisi kurulmasına hükmetti.

Haberin Devamı

İddiaya göre, eski gelin velayet hakkını kötüye kullandı, hiçbir somut delil ve dayanak olmadan babaanne ile torun arasındaki ilişkiyi koparmak için eski kayınvalidesi hakkında korunma kararları aldırdı. Babaanne, torunu ile haftada en az bir kez telefonla yılda 2 kez de yüz yüze olmak üzere kişisel ilişki kurulması için dava açtı.

Davaya cevap veren eski gelin, “Eski eşim çocuğu aldığı dönemlerde babaanneye bırakıyor. Çocuk onun yanında kaldığı dönemlerde sürekli hastalanmakta, bu durum benden gizlenmektedir. Çocuğum da benimle konuştu, babası ve babaannesi hakkında olumsuz şeyler söyledi. Çocuğum babaannesi ile görüşmek istememektedir. Davanın reddini istiyoruz” dedi.

‘OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK’

İzmir 11. Aile Mahkemesi, kayınvalidenin açtığı davayı reddetti. Gerekçeli kararda, baba ile çocuk arasındaki görüş günlerinde babaannenin de torununu görebileceği, bu sebeple açılan davanın ispatlanamadığı anlatıldı. Karara itiraz eden kayınvalide, dosyayı Yargıtay’a taşıdı. İtiraz dilekçe-sinde, oğlu ile küs olduklarını, ayrı illerde yaşadıklarını, torununu göremediğini ifade etti. İtirazı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de babaanne-ye, torunu ile kişisel ilişki hakkı tanınması için olağanüstü bir halin olması gerektiği gerekçesiyle babaannenin itirazını reddetti. İtirazın reddedilme-si ile karar kesinleşmiş oldu.

Haberin Devamı

İstanbul Barosu avukatlarından Dilek Yüksel, “İsabetli bir karar. Hem baba ile kişisel ilişki kurulması hem babaanne ile kişisel ilişki kurulması, çocuğun gereksiz yere velayet hakkı kendisinde olan annesinden uzak kalmasına sebep olabilir. Bu durum da anne ile olan kişisel ilişkisine zarar verecektir” diye konuştu.

İstanbul Barosu'na bağlı avukat Dilek Yüksel, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"ÜÇÜNCÜ KİŞİLER İLE KİŞİSEL İLİŞKİ İÇİN OLAĞANÜSTÜ HAL GEREKİR"

Kanun koyucu, Anne ile baba boşandığı zaman çocuk ile velayet hakkı kendisinde olmayan sadece ebeveyn ( anne, baba) ile değil babaanne, anneanne, dede hata hala dayı gibi üçüncü kişiler ile de kişisel ilişki kurulmasına imkan vermiştir. Yalnız üçüncü kişiler ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulabilmesi için olağanüstü hallerin ve çocuğun menfaatinin bulunması gerekmektedir. Nitekim Türk Medeni Kanunu 'nun 325. Maddesi 'ne göre " Olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir. ..." Burada olağanüstü hallerin neler olduğunun somut duruma göre değerlendirilmesi gerekir. Örnek verecek olursak Yargıtay başka bir kararında babanın ölmesini olağanüstü hal olarak kabul etmiş ve babaannenin kişisel ilişki kurulması talebini kabul etmiştir. Hakimler önüne gelen davada babaanne , dede gibi üçüncü kişiler ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmasını gerektirecek bir olağanüstü hal var mı yok mu belirlerken Yerleşik Yargıtay kararlarını da göz önünde bulundurur. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi habere konu bu olayda olağanüstü hal olmadığına karar vermiş ve babaannenin kişisel ilişki kurma talebini reddetmiştir. İsabetli bir karardır. Her ne kadar çocuk ile babaannenin görüşmesi hem çocuğun kişisel gelişimine hem de babaannenin torun sevgisini tatmin etmesine faydalı olsa da hem baba ile kişisel ilişki kurulması hem babaanne ile kişisel ilişki kurulması çocuğun gereksiz yere velayet hakkı kendisinde olan annesinden uzak kalmasına sebep olacak ve anne ile olan kişisel ilişkisine zarar verecektir. Çocuğun baba ile görüştüğü günlerde babaanne ile de görüşüp vakit geçirmesi mümkündür.

Haberin Devamı

YARGITAY DOĞRU BİR KARAR VERMİŞTİR"

Avukat İlker Başer ise, "Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bu son kararı ile anne babanın boşanmasından sonra, babayla ilişki günlerine ek olarak büyükanne ve büyükbabaya tekrar ilişki günü atamayarak doğru bir karar vermiştir. Yargıtay, babayla çocuk arasındaki ilişki günlerini yeterli görmüştür. Fakat babanının ilişki günlerinde başka şehirde ya da ülkede olması hali ispatlandığı takdirde büyükanne ve bayükbabanın torunları ile ilişki kurmalarının manevi destek anlamında büyük önem taşıyacağı düşüncesinde olup, kararda yer alması gerektiği düşüncesindeyiz" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!