Yılbaşı İçin Pratik Dip Soslar
.
Cevizli dip sos (4-6 kişilik)
Malzemeler: 4 tatlı kaşığı tatlı biber salçası1 tatlı kaşığı acı biber salçası1 çorba kaşığı domates salçası1 su bardağı çekilmiş ceviz1 çorba kaşığı tane kişniş1 dal kereviz sapı2 diş dövülmüş sarımsak2 çorba kaşığı sıvıyağTuzHazırlanışı: Tatlı biber, acı biber ve domates salçalarını derin bir kaba alın. Üzerine cevizi, ince kıyılmış kereviz sapını ve dövülmüş kişnişi ekleyin. Sarımsak, sıvıyağ ve tuzu da kaba alıp karıştırdıktan sonra servis yapın.
Ton balıklı dip sos ( 4-6 kişilik)
Malzemeler:250 gram ton balığı konservesi4 çorba kaşığı kapari4 çorba kaşığı mayonez1 çorba kaşığı limon suyu2-3 dilim limon6 dal dereotuTuzHazırlanışı: Ton balığının yağını süzdükten sonra derin bir kaba alıp bir çatalla ezin. Üzerine mayonez, limon suyu, kıyılmış dereotu, kapari ve tuz ekleyip karıştırın. Servis kabına alıp limon dilimleri ve dereotu yaprakları ile süsleyerek ikram edin.
Kırmızı lahanalı dip sos (4-6 kişilik)
Malzemeler:Yarım kırmızı lahana2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz6 çorba kaşığı yoğurt1 çorba kaşığı mayonezTuzHazırlanışı: Kırmızı lahanayı ince kıyıp tuzla ovun. Suyunu sıkın ve blender’den geçirin. Geniş bir kaba alıp üzerine kaşar peyniri, yoğurt, mayonez, çekilmiş ceviz ve tuz ekleyerek karıştırın. Servis tabağına alıp nane yaprakları ile süsleyerek ikram edin.
Ispanaklı dip sos (4-6 kişilik)
Malzemeler: 300 gram ıspanak yaprağı6 çorba kaşığı yoğurt3 çorba kaşığı labne peyniri3 çorba kaşığı nar ekşisi4 tatlı kaşığı kıyılmış fındıkTuzHazırlanışı:Ispanakları yıkayıp kaynayan suda 1-2 dakika haşlayın. Süzüp elinizle sıktıktan sonra incecik kıyın ve geniş bir kaba alın. Üzerine yoğurt, labne peyniri, 2 çorba kaşığı nar tanesi, 3 tatlı kaşığı kıyılmış fındık ve tuz ekleyerek karıştırın. Kalan nar taneleri ve kıyılmış fındık ile süsleyerek servis yapın.
Kabaklı dip sos (6-8 kişilik)
Malzemeler: 2 adet orta boy kabak2 diş kıyılmış sarımsak300 gram light beyaz peynir2 çorba kaşığı yoğurtTuzHazırlanışı: Kabakları rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp pişirin. Üzerine sarımsakları ilave edin. Kabaklar suyunu çektikten sonra ocaktan alın. soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine ezilmiş beyaz peynir, yoğurt ve tuz ekleyerek servis yapın.
Tavuklu dip sos (4 kişilik)
Malzemeler: Yarım tavuk göğsü3 çorba kaşığı kıyılmış mantar konservesi2 çorba kaşığı krem peynir2 çorba kaşığı mayonez4 çorba kaşığı yeşil zeytinToz kırmızı biber, dereotu2 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstıkTuz, karabiber, pulbiberHazırlanışı: Tavuk etini, pulbiber, karabiber ve tuz eklediğiniz suda haşlayın. Sudan alıp soğutun. İri parçalar halinde elinizle didikleyip blender’a alın. Üzerine mantar, krem peynir, mayonez ekleyerek blender’den geçirin. Servis kabına alıp üzerine ince kıyılmış yeşil zeytin, kavrulmuş dolmalık fıstık ilave edin. Toz kırmızı biber ve dereotu ile süsleyerek servis yapın.