Yeni yıla yakışan “şık” lezzetler
.
Zeytinyağlı Rezene Dolması Eşliğinde Torik ve Somon Lakerdaları
Narenciye sosunda(4 kişilik)Malzemeler:4 adet orta boy rezeneDilimlenmiş yeşil limonDilimlenmiş portakalDilimlenmiş greyfurt12 parça somon lakerdası3 parça torik lakerdası1 yemek kaşığı kırmızı havyar1 yemek kaşığı somon havyarı4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı2 adet yağlı kağıtDolma harcı için malzemeler:2 adet kuru soğan4 yemek kaşığı pirinç5 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı tuz1 yemek kaşığı Şam fıstık1 yemek kaşığı kuşüzümü2 adet kabuk tarçın1 çay kaşığı yenibahar4 dal ince kıyılmış nane1 tatlı kaşığı toz şekerYapılışı: Tencerede zeytinyağı kızdırılıp, Şam fıstıkları konulur.Şam fıstıkları kızarınca soğan ilave edilir.3-4 dakika kadar beraber kavrulur.Islanan pirinç süzdürülür, soğan ilave edilip bütün baharatlar eklenir.3-4 dakika beraber karıştırdıktan sonra 1 su bardağı su dökülüp kısık ateşte demlenmeye bırakılır.Rezenelerin sapı bir parmak boyunda kalacak şekilde kesilir, bıçak yardımı ile içleri açılır.Rezenelerin içine soğutulan dolma harcından konulur.Yağlı kağıda sarılarak fırın tepsisine alınır.Üzerine tuz ve zeytinyağı dökülerek 170 derecede 35 dakika pişirilir.Soğuduktan sonra rezeneler yağlı kağıttan çıkarılarak servis tabağına alınır.Yanına somon ve torik lakerdası dizilir, etrafına limon, greyfurt ve portakal parçaları serpiştirilir, üzerlerinde sızma zeytinyağı gezdirilir. Rezenenin yeşil yaprakları eklenerek servis edilir.
Kireç Kaymağında Ve Helvacı Kabağında Hünkar Muhallebesi (4 kişilik)
Malzemeler:600 gr bal kabağı(kare şeklinde 10 cm yüksekliğinde kesilecek)300 gr. Toz şeker1 su bardağı su2 adet karanfilNot: Önceden soyulan kabak 2 saat kireç suyunda bekletilir. Süzdürülür ve yıkanır.Hünkar MuhallebiMalzemeler:200 gr. Süt40 gr. Nişasta75 g. Toz şeker1 yemek kaşığı file fıstıkYapılışıTencerede süt,şeker ve fıstık karıştırılır, kaynamaya bırakılır.Ayrı bir kapta nişasta su ile ezilir.Ezilen nişasta süte yedirilir.Kıvamı koyulaşınca ocaktan alınır.İçi boşaltılan kabağın ortasına muhallebi doldurularak soğumaya bırakılır.
Baklava Yufkasında Ciğerli Çerkez Tavuğu
Malzemeler:200 gr. istiridye mantarı4 yemek kaşığı krema2 yemek kaşığı ceviziçi100 gr. Ciğer1 adet kuru soğan1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber4 adet baklava yufkası(30X30 cm. çapında)4 yemek kaşığı tereyağıYapılışı:Tavada tereyağının yarısı eritilir ve ince doğranmış soğan ilave edilir. Biraz kavrulduktan sonra mantar ve ince doğranmış ciğer katılır.3-4 dakika beraber kavrulur. Tuz, biber ve krema ilave edilip, bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ceviziçi ilave edilerek karıştırılır. Baklava yufkası yuvarlak 30X30 cm. çapında kesilir. Hazırlanan iç malzemeden yufkanın ortasına konulur. Yufka iki tarafından tutularak birleştirilir. Fırın tepsisine alınarak üzerinde kalan tereyağı gezdirilir. 180 derecede 10 dakika fırında bekletilip kızardıktan sonra fırından alınır. Servis tabağına pirzolanın yanına konulur. Sıcak olarak servis edilir.
Fırında Hardallı Dana Sırtı, Baklava Yufkasında Ciğerli Çerkez Tavuğu ile(4 kişilik)
Malzemeler:1 kemikli dana pirzola bütün(800 gr.)1 yemek kaşığı tuz4 diş sarımsak1 yemek kaşığı tane karabiber1 yemek kaşığı toz hardal200 gr zeytinyağı2 adet defne yaprağı3 dal taze kekikYapılışı: Dana pirzola bütün olarak hazırlanır. Kemiği 25 cm. uzunluğunda bırakılarak etleri temizlenir. Toz hardalla her tarafı ovulan dana pirzola diğer malzemeler ile birlikte bir gün bekletilir. Geniş bir kapta her tarafı hızlı bir şekilde 2-3 dakika kızartılır. İlk önce 200 derecede 15 dakika pişirilir. Daha sonra 1.30 dakika 150 derecede pişirilir.Fırından alındıktan 20 dakika sonra servis edilir.