Yaza özel hafif tarifler
.
Brokolili karışık salata
Malzemeler:200 gr brokoli,150 gr havuç,10 kırmızılahana yaprağıSos için:1 yumurta,Yarım çorba kaşığı hardal,1 su bardağı yoğurt,Yarım çorba kaşığı limon suyu,4 çorba kaşığı zeytinyağı,1 tatlı kaşığı pembe tane biber,Tuz Hazırlanışı: Brokoliyi temizleyip çiçek çiçek ayırın. Havucu temizleyip elma gibi dilimleyin. Kırmızı lahana yapraklarını iri şeritlere kesin. Brokoli ve havuçları hafif haşlayın. Yumurta, hardal, yoğurt, limon suyu, tuz ve zeytinyağını bir kapta mikserle çırparak sosu hazırlayın. Brokoli, havuç ve lahana yapraklarını salata kasesine alıp üzerine sosu gezdirin. Pembe biber taneleriyle süsleyip servis yapın.
Kabaklı kiş
Malzemeler:Hamuru için:1 su bardağı un,75 gr tere yağ,1 tutam tuz,4 yemek kaşığı soğuk su,İç harcı için: 3 kabak,100 kaşarpeyniri,30 gr tereyağı,2 yemek kaşığı un,2 su bardağı süt,150 gr tulum peyniri,Dereotu,Taze nane,Tuz,Karabiber Hazırlanışı: Hamur için gerekli un, tuz, tereyağı karıştırıp soğuk suyu ekleyip hızlı hareketlerle yoğurun. Buzdolabında 15 dakika bekletin. Hamuru unlanmış mutfak tezgahına alıp merdaneyle tart kalıbına göre açın. Kalıba yerleştirin ve taşan hamuru kenarlarından kesin. 15 dakika buzdolabında soğutun. Tencerede yağı eritin. Un ilave edin ve rengi hafif dönünceye kadar kavurun. Sürekli karıştırarak sütü ilave edin. Kısık ateşte kadar pişirin. 2 kabağı yıkayıp beşamel sosun içine rendeleyin. Tulum peynirini ekleyip karıştırın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyarak kabağa ekleyin. Bu karışımı kalıba dökün. Kalan kabağı ince dilimleyin ve tartın üzerine dizin. 190 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarmadan 5 dakika önce rendelenmiş kaşarpeynirini serpiştirin. Sıcak servis yapın.
Kaşarlı mantar
Malzemeler:500 gr büyük boy mantar,4 domates,3 sivribiber,3 çorba kaşığı zeytinyağı,100 gr rendelenmiş kaşar peyniri,Tuz,Taze nane yaprakları Hazırlanışı: Mantarların alt kısımlarını koparıp bol suyla yıkayın ve süzün. Domateslerin kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın. Sivribiberleri temizleyip küçük doğrayın. Zeytinyağı, tuz, domates ve biberleri bir kasede harmanlayın. Mantarların boş kısımlarına harmanladığınız iç malzemeyi doldurun ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Tepsiyi fırından çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirini mantarların üzerine serpiştirin. Tekrar fırına verip 5 dakika daha pişirin. Mantarları fırından alıp servis tabağına dizin. Taze nane yapraklarıyla süsleyip sıcak servis yapın.
Kaymaklı ayva tatlısı
Malzemeler:3 ayva,1 su bardağı toz şeker,6 karanfil,1 su bardağı su,50 gr loğusa şekeri,İç harcı için:2 elma,Yarım su bardağı tozşekerÜzeri için:250 gr kaymak,Yarım su bardağı ceviz Hazırlanışı:Ayvaların kabuklarını soyun. İkiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Kararmaması için limonlu suda bekletin. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Rendelenmiş elmalara yarım su bardağı tozşeker ekleyip karıştırın. Ayvaların suyunu süzüp bir fırın tepsisine yan yana dizin. Elmalı iç malzemeyi ayvaların ortalarına paylaştırın. Karanfilleri üzerine ilave edin. Bir su bardağı toz şekeri ayvaların üzerine serpiştirin. Lohusa şekerini bir su bardağı suda eritin. Tepsiye ekleyip kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Ayvaların kızarması için önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 10-15 dakika daha pişirin. Kaymağı ayvaların üzerine paylaştırın. Cevizle süsleyip servis yapın.