Yakut taneli narlı tarifler
.
Narın sağlığa faydaları
Demir, potasyum, C vitamini açısından zengin olan nar, tabiatın insana sunduğu doğal ilaçlardan biri. Doğal östrojen kaynağı olan bu meyveyi özellikle menopoz dönemindeki kadınların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Damarların tıkanmasına yol açan plakları yok eden nar, kolesterolü, tansiyonu ve ateşi düşürmede yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunur. Parazitlerin vücuttan atılmasında etkili olan meyvenin, kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Nar suyu sıkılıp içildiğinde ya da taneleriyle yenildiğinde sindirimi kolaylaştırır, vücudu güçlendirir.
Narlı Pancake (20 adet)
Malzemeler:2 adet nar3 adet yumurta4 çorba kaşığı tozşekerYarım su bardağı + 2 kahve fincanı süt125 gram unYarım paket kabartma tozu 150 gram bitter çikolata 1 kutu (200 ml) krema Bir tutam tuzKızartmak için: SıvıyağHazırlanışı: Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Yumurtanın sarısı, tozşeker, süt, un ve kabartma tozunu iyice çırpın. Yumurta akını bir tutam tuzla çırparak kar haline getirin ve diğer karışıma ekleyin. Sıvıyağı tavada 2 dakika kızdırın. Küçük bir kepçeyle hamurdan alıp, tavada alt üst yaparak pişirin. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.Ayrı bir yerde çikolata ve kremayı birlikte benmari usulü erilin. Narı tanelerine ayırın. 1 adet pancake’i servis tabağına yerleştirin. Üzerine çikolata gez¬dirip, nar serpiştirin. Aynı işlemi 3-4 kez tekrarlayın. Pancake’ler bitene kadar bu işlemi başka servis tabaklarına da uygu¬layın. Narla süsleyip servis yapın.Aşçının notu: Dilerseniz pancake’lerin üzerine çikolata sos yerine marmelat dökerek de özel bir tat hazırlayabilirsiniz.
Narlı Kalp Pasta (6 kişilik)
Malzemeler:1 adet nar1 paket(80 gram) bitter çikolata2 çorba kaşığı şekersiz krema2 adet yumurtaYarım su bardağı tozşekerYarım çay bardağı sıvıyağ1 su bardağından bir parmak eksik un1 paket vanilya1 kahve kaşığı kabartma tozuKrema için:1 paket kaymak1 su bardağı süt2 çorba kaşığı süzme yoğurt3-4 çorba kaşığı pudra şekeri1 kahve kaşığı vanilyaYarım olgun mangoKeki ıslatmak için: Nar şerbeti Hazırlanışı: Çikolatayı krema ile birlikte benmari usulü eritin.Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Sarıları tozşeker ve sıvıyağla iyice çırpın. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Üzerine eritilmiş çikolatayı katıp karıştırın.Yumurta akını ayrı bir yerde kar haline gelinceye dek çırpın. Metal bir kaşıkla kek karışımına ilave edin.Kalp şeklindeki bir kalıbı yağlayıp, hazırladığınız karışımı kalıba dökün, önceden ısıtılmış 170 derece fırında bir kürdanla kontrol ederek (keke bir kür¬dan batırın, temiz çıkıyorsa pişmiş de-mektir) yaklaşık 40 dakika pişirin. Krema için kaymağı sütle çırpın. Üzerine süzme yoğurt, pudra şekeri ve vanilya ilave edin. Pişen keki nar şerbeti ile ıslatın. Ser¬vis tabağına alıp üzerine krema sürün. Nar taneleri ve mango dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Narlı Sürpriz (12 adet)
Malzemeler:2 paket kepekli bisküvi120 gram tereyağı3 adet yumurtaYarım su bardağı tozşeker200 gram mascarpone peyniriYarım kutu(100 ml) krema1 paket vanilyaYarım su bardağı hindistanceviziKrema için:1 paket krem şanti1 su bardağı süt1 çorba kaşığı süzme yoğurtNar şerbeti için:4 adet nar4-5 çorba kaşığı tozşekerHazırlanışı: Kepekli bisküviyi robottan geçirip un lıaline getirin. Tereyağını eritip bisküviye ilave edin. Silikon muffin kalıplarını hafifçe yağlayın. Bisküvili harçla kalıpların taban ve yanlarını kaplayın.Bu şekilde buzluğa koyup yarım saat dinlendirin. Dolaptan alıp, önceden ısıtılmış 180 derce fırında 15 dakika fırınlayın. Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Sarıları bir kaba alıp, üzerine tozşeker, mascarpone peyniri, krema, vanilya ve hindistancevizi ilave edip çırpın. Yumurta aklarını ayrı bir kaba alıp kar haline gelene dek çırpın. Daha sonra yumurta sarılı karışıma ilave edin. Hazırladığınız karışımı 15 dakika fırında tuttuğunuz mııffinlerin üzerine pay edin. Yeniden fırına koyup 25-30 dakika daha pişirin. Fırından alıp soğutun. Kalıplardan çıkarıp servis tabağına alın.Diğer taraftan krem şantiyi sütle çırpıp, üzerine yoğurt ilave edin.Narlardan 3 adedinin suyunu sıkıp, küçük bir tencereye alın. Üzerine tozşeker ilave edin. Ocağa otıırtup yarım saat kaynatın. Kalan narı tanelerine ayırın ve kaynayan şerbete atın. 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Krema ve şerbeti mııffinlere pay edip servis yapın.
Narlı Jöle (4 adet)
Malzemeler:2 adet nar2 paket bitkisel olmayan çilekli jöle5 çay bardağı sıcak su 5 çay bardağı soğuk su1 su bardağı süzme yoğurtHazırlanışı:Narı taneleyin. 5 çay bardağı sıcak suya, 2 paket çilekli jöleyi ilave edip karıştırın. Üzerine 5 çay bardağı soğuk su ekleyin. 4 adet kase ya da bardağı soğuk suyla ıslatın.Yarılarına dek jöle koyun. Üzerine nar tanelerinin yarısını paylaştırın ve buzdolabında 15 dakika bekletin. Kalan jöleye yoğurt ilave edip çırpın (arzunuza göre yoğurdu ilave etmeden içine tozşeker de katabilirsiniz). Buzdolabına koyduğunuz jöleler katılaşmaya başlayınca üzerlerine yoğurtlu jöleyi pay edin.Kalan narı paylaştırın.Yeniden buzdolabına koyup 1-2 saat daha bekletin. Ters çevirerek servis yapın.
Narlı Bisküvi (10-12 adet)
Malzemeler:Yarım su bardağı nar tanesi1 su bardağı çilek1 su bardağı böğürtlen1 su bardağı tozşekerHamuru için:270 gram un2 adet yumurta100 gram tozşeker1 paket vanilyaSüslemek için: Nar taneleriHazırlanışı: Nar, çilek ve böğürtleni bir tencereye alın. Üzerine 1 su bardağı tozşekeri ilave edip buzdolabında 2 saat bekletin. Diğer taraftan hamur için unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, tozşeker ve vanilyayı katıp yoğurun. Hazırladığınız hamuru streç filme sarıp buzdolabında yarım saat bekletin. Çıkarıp ikiye ayırın ve her iki parçayı da merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın. Daha sonra büyük kalp kalıplarla kesin. Kestiğiniz hamurların yarısını yeniden küçük kalıplarla kesip ortalarında kalp şeklinde boşluk oluşturun. Yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin.Diğer yandan, buzdolabında beklettiğiniz şekerli meyve tenceresini ocağa oturtun. Kısık ateşte kıvam alana dek pişirin. Ocaktan alıp kevgirden geçirin. Narlı karışım soğuduktan sonra büyük kalp kurabiyelerin üzerine sürüp, küçükleri üzerine yapıştırın. Kurabiyelerin ortalarındaki boşluklara da aynı karışımdan koyun. Nar taneleri ekleyerek servis yapın.