‘Vaktim yok’ diyenlere kolay tarifler
.
Brokolili makarna
Malzemeler:1 paket fettucini makarna,1 kase küçük parçalara ayrılıp, haşlanmış brokoli,1 kase ikiye bölünmüş mantar,1 adet orta boy soğan,2 adet iri doğranmış kırmızı çarliston biber,2 diş sarımsak,1 çay bardağı krema, Yarım çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri,Yarım çay bardağı zeytinyağı,Tuz, karabiber, kırmızı biber,Yapılışı: Makarnayı kaynar suda 6 -7 dakika haşlayın. Bir tencereye yağı koyup sırasıyla soğan, sarımsak, mantar, brokoli, kırmızı biberi de ekleyerek kavurun. Kremayı da kattıktan sonra 4-5 dk kaynatın. Bu karışıma makarna, tuz ve baharatları da ilave ettikten sonra üzerine parmesan peyniri ekleyerek makarnanızı servise hazır hale getirin.
Gratine çilek
Malzemeler:150 gr çilek,20 gr hazır pandispanya,Gratine sos için:5 adet yumurta sarısı,20 gr toz şeker,Yapılışı:Çukur bir tabağın içine öncelikle küp küp doğradığınız pandispanyaları koyun. Çilekleri temizleyip ikiye bölün ve pandispanyaların üzerine ilave edin. Yumurta sarılarını telle çırpıp kabartarak gratine sosu elde edin ve çileklerin üzerine dökün. Sadece üst kısmı yanan fırında ya da bir pürmüz yardımıyla soslu çileğin üzerini hafifçe kızartın. İsterseniz yanına dondurma da koyabilirsiniz.Gratine sosun hazırlanışı: Yumurta sarısını şekerle birlikte telle çırpıp kabartın. Tabağa koyduğumuz çileğin üzerine dökün.
Fırınlanmış sebze üzerine bonfile dilimleri
Malzemeler:600 gr bonfile,2 adet kabak,2 adet patlıcan,1 adet sarı biber,1 adet kırmızı biber,1adet kuru soğan,1 adet patates,1 adet kereviz,1 çay bardağı zeytinyağı,1 yemek kaşığı şeker,Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,Kekik, zerdeçal, soya sosu,Yapılışı:Tüm sebzeleri çok ufak parçalar haline getirin. Düz fırın tepsisine koyun ve sıvı yağ, şeker, tuz ve baharatlarla marine edin. 160 derece fırında, 15 dk pişirin. Ayrı bir tavada tuzlayıp, baharatladığınız sekiz eşit parça bonfileyi kızartın. Etleri fırınlanmış sebzelerin üzerine koyarak yemeği servise hazırlayın.
Havuçlu ve fesleğenli tavuk
Malzemeler:4 adet fileto edilmiş tavuk göğsü,4 adet orta boy havuç, Bir tutam fesleğen,Bir adet ince doğranmış kuru soğan,1 diş sarımsak,1 çay bardağı sıvı yağ,Yarım çay bardağı krema,Tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal,Yapılışı: Havuçları soyun ve bütün olarak haşlayın. Daha sonra istediğiniz şekilde dilimleyin. Ayrı bir tavada soğanı ve sarımsağı sotelemeye devam ettikten sonra kremayı ilave edin. Bu karışıma son olarak da tuz, baharat ve fesleğenleri de ekleyerek tatlandırdıktan sonra sosu bir kenara alın. Diğer bir tavada yağı hafif kızdırdıktan sonra tavukları fazla kurutmadan kızartın. Kızarmış tavukları havuçlu fesleğenli karışımla birlikte servis edin.
Fırında somon
Mazemeler:800 gr somon balığı,1 paket linguini makarna,1 adet doğranmış orta boy kuru soğan,1 adet jülyen doğranmış dolmalık biber,1 adet jülyen doğranmış kırmızı biber,12 adet haşlanmış kuşkonmaz,Yarım çay bardağı soya sosu,1 yemek kaşığı nişasta,Yarım çay bardağı zeytinyağı,Yarım çay bardağı süzme bal,Tuz, karabiber, kırmızı biber,Teriyaki sos için: Soya sosunu, süzme balla birlikte bri tencereye koyup kaynamaya başlayıncaya kadar ısıtın. İçerisine nişasta ekleyerek kıvamını çok koyu olmayacak şekilde ayarlayın. Makarnayı kaynar suda 6 dk. haşlayın. Daha sonra ayrı bir tavaya ilave edin. Dört eşit parçaya böldüğünüz somonun üzerine biraz tuz, baharat, bir iki damla yağ veya soya sos ekleyerek marine edin. Somonu fırında pişirin. Servise sunarken tabaklara makarnaları eşit şekilde paylaştırın, üzerlerine somonları ve haşlanmış kuşkonmazları yerleştirin.
Sebze çorbası
Malzemeler:1 adet kereviz,1adet kuru soğan,1 adet kabak,1 sap pırasa,1 adet havuç, 1 diş sarımsak,1 yemek kaşığı un, Yatım çay bardağı zeytinyağı,Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber,1 adet tavuk ya da et bulyon,Yapılışı: Sebzeleri yıkayıp soyun. Ardından hepsini ince ince kesip bir tencereye koyun. Üzerine varsa tavuk suyu yoksa su ekleyerek kaynamaya bırakın. Yeteri kadar kaynadıktan sonra bir mutfak robotu yardımıyla sebzeleri iyice ezin. Ayrı bir tencereye yağı koyup unu da ilave edin. Bir miktar kavurduktan sonra hazırlamış olduğunuz sebze karışımını da tencereye ilave edip kaynamaya bırakın. Bir taşım kaynadıktan sonra koyuluğunu kontrol edip tuz ve baharat ilavesiyle servise hazır hale getirin.Kaynak: FormsanteHazırlayan: Aytaç Özkardaş GozziFotoğraflar: Ozan Kutsal