Urfa mutfağından eşsiz tatlar
.
Ağzı yamuk
Malzemeler:1/2 kg. kıyma4 su bardağı un200 gr. ceviz içi3 su bardağı sıvı yağ kızartma için1 çay kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuzHazırlanışı: Kıyma et, bir tavaya konur, çok az su ve tuz ilave edilip pişirilir. Suyunu çekinceye kadar kavrulur (15-20 dakika). Kavrulan et, ateşten alınır karabiber ve ceviz içi konarak karıştırılmaya devam edilir.3 su bardağı un bir kaba alınarak içine tuz atılır ve su konur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır ve dinlendirilmeye (5-10 dakika) bırakılır. Hazırlanın hamur, ceviz büyüklüğünde yumaklara ayrılır ve daire şeklinde un yardımı ile açılır. Hazırlanmış içten bir kaşık konur, ağzı incir şeklinde bir yerde toplanarak açılmamak kaydıyla kapatılır.Yağ bir tavaya alınarak kızdırılır ve içine ağzı yumukların başı alta gelmek koşuluyla atılır iki taraf pembeleşinceye kadar kızartılır. Sıcak servis yapılır.Not: 1. Bu börek yaz mevsiminde yoğurt ile kış mevsiminde eşkili ile servis yapılır.2. Ağzı yumukların ağzı ne çok sıkılmalı ne de çok gevşek bırakılmalıdır. Ağzı çok sıkılırsa, içi hamur kalır; gevşek olursa da yağda kıyması dağılır.
Arpa Lebenisi
Malzemeler:2 kg yoğurt2 su bardağı ıslatılmış arpa yoksa yarma buğday1 tatlı kaşığı tuz1 su bardağı haşlanmış nohutHazırlanışı: Arpalar bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Nohutlar katılır. Yoğurt pişmiş arpalara karıştırılır. Birkaç taşım kaynatılır. Tuz eklenir. Tabaklara konur.Sıcak veya soğuk servis yapılır.
Sogülme
Malzemeler:3 adet bostan patlıcanı3 adet istediğiniz tür yeşil biber250 gr kıyma1 su bardağı sarımsaklı yoğurt2 veya 3 diş ayrıca ezilmiş sarımsakSıvıyağ, tuz, pulbiberYapılışı: Patlıcanlar ve biberler közlenir. Kabukları soyulup bir bıçak ve çatal yardımıyla doğranıp ezilir ve ezdiğiniz sarımsak ve çok az tuzla karıştırılır. Diğer taraftan kıyma kavrulur. Servis tabağına alınana patlıcanların yarısına yoğurt diğer yarısına kıyma dökülür. Karıştırmadan. Bir küçük tavada yağ kızdırılır ve içine pul biber atılıp hemen altı kapatılır. Kızdırılmış yağı yemeğinizin üstüne gezdirin.
Kazan Kebabı
Malzemeler:6 tane patlıcan (orta boy)2 tane sivri biber (şerit şeklinde doğranmış)3 tane domates (küp şeklinde doğranmış)1 su bardağı su (kaynamış)1 tatlı kaşığı tuzYarım çay bardağı sıvıyağİçi için malzemeler:Yarım kuzu kıyması (orta yağlı)1 tane küçük kuru soğan (küçük küçük doğranmış)1 tane küçük sivri biber (küçük küçük doğranmış)1 tane küçük domates (küçük küçük doğranmış)2 diş sarımsak (rendelenmiş)1 tatlı kaşığı salça1 tatlı kaşığı isot1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı kara biberHazırlanışı: Derin bir kabın içine iç malzemelerinin hepsini koyup hafif yoğurarak iyice karıştırın. Patlıcanların saplarını kestikten sonra verev şeklinde (patlıcanları tamamen kesmeden) aralarında iki parmak eninde boşluklar bırakarak patlıcanların üzerinde kesikler oluşturun.Patlıcanların kesik kısımlarını önceden hazırladığınız iç malzemeyle doldurun. Doldurmuş olduğunuz patlıcanların kesik kısımları üste gelecek şekilde tencereye dizin. Üzerlerini doğramış olduğunuz domates ve biberlerle kapatıp tuz, yağ ve sunu ekledikten sonra bir pişirme taşı veya bir tabak üzerine kapatıp kısık ateşte patlıcanlar pişene kadar pişirin. Yemeğiniz pişince yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra istediğiniz şekilde servis yapın.
Aya Köftesi
Malzemeler:250 gr dövülmüş yağsız kara et2 su bardağı sıvıyağ2 su bardağı köftelik bulgur2 yemek kaşığı un1 tatlı kaşığı tuz1 su bardağı Urfa İsotu1 çay kaşığı karabiberBiraz tarçınHazırlanışı: Geniş bir tepsiye bulgur, et, tuz, kırmızıbiber, tarçın, karabiber konur ve azar azar su vermek koşulu ile köfte kıvamına gelinceye kadar karışım yoğrulur. Un eklenip yoğurmaya devam edilir. Köfte tepside bir tarafa alınır.Ceviz büyüklüğünde köfteden parçalar koparılır; iki aya (avuç) arasında ince ve yuvarlak bir şekil verilerek, bütün karışım bu şekilde yuvarlak haline getirilir. Sıvıyağ bir tavaya alınarak ısıtılır. Köfteler, yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartılan köfteler bir tabağa alınarak, sıcak servis yapılır.
Çömlek
Malzemeler:1 kg parça et1 kg patlıcan2 kg domates1/2 kg yeşilbiber1 yemek kaşığı Urfa sadeyağı yoksa tereyağı da olabilir2 soğan6–7 diş sarımsak1 tatlı kaşığı tuz.Hazırlanışı: Patlıcanlar yıkanıp kuşbaşı doğranır. Domatesler yıkanıp, patlıcan büyüklüğünde doğranır. Soğanlar iri iri doğranır. Yeşilbiber yıkanıp iri iri doğranır. Sarımsaklar soyulup yıkanır. Et çömleğe alınır bir su bardağı su ve ölçülü yağ ile hafif pişirilir. Soğanlar ve yeşil biber çömleğe eklenip kavurmaya devam edilir (10-15 dakika). Domates patlıcan ve sarımsak çömleğe eklenip tuz konur. Fırında suyunu çekinceye kadar 3-4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır.