Ünlülerden Yılbaşı Mönüsü
.
ÇORBA
KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER ÇORBASI (4 kişilik)DİLEK HANİF 1 litre kaynar su500 gr kırmızı çarliston biber1 adet küçük boy soğan3 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı1 adet küçük boy patates1 diş sarımsak1 tatlı kaşığı tuzServis yaparken rendelenmiş yağsız kaşar veya parmesan peyniri, değirmen karabiber de ekleyebilirsiniz... Biberleri ocakta közleyin ve dışındaki zar gibi kabukları soyun. Daha sonra soğanı ince doğrayıp patatesi rendeleyin. Patates, soğan ve zeytinyağını bir tencerede 5 dakika kavurup biberleri ve suyu ilave edin. Sarımsak ve tuzu da ekleyerek 30 dakika kadar kaynatın. Rondodan geçirdiğiniz çorbayı rendelenmiş kaşar peyniri ve biberle servis yapabilirsiniz.
ANA YEMEKLER
LİMON SOSLU TAVUK (4 kişilik)DOLUNAY SOYSERT 500 gr kemiksiz tavuk but 300 gr yoğurt1 demet dereotu2 limonun suyu3 çorba kaşığı riviera zeytinyağı4 diş sarımsak1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı safran1/2 çay kaşığı karabiber Genişçe bir tavaya zeytinyağı koyup tavukları 5-6 dakika pembeleştirin. Daha sonra yukarıda yazılmış olan bütün malzemeleri bir mutfak robotundan geçirin.Bu kıvamlı harcı tavukların üzerine dökün. Kısık ateşte 15 dakika mümkünse bir kapak kapatarak pişirin. Üzerine varsa lime ya da limon kabuğu rendeleyerek servis yapın. Afiyet olsun...Not: Özellikle Hint baharatlarını kullanırken baharatı yarım fincan ılık suda çözdürürseniz daha doğru bir renk ve lezzet elde edersiniz.
SUSAMLI VE BAHARATLI BONFİLE (2 kişilik)
RAGIP SAVAŞ / SANATÇI4 dilim 3 cm kalınlığında bonfile4 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı2 diş sarımsak, ince kıyılmış3 çorba kaşığı oyster sos1 tatlı kaşığı tane hardal1 tatlı kaşığı kakule1 tatlı kaşığı kırmızı tane biber1 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı susamTaze kekikBonfile dilimlerini zeytinyağı ve sarımsakla 1 saat kadar bekletin. Ayrı bir kapta oyster sos, tane hardal, değirmende çekilmiş iri tane biberler, yine havanda hafifçe dövülmüş kakule çekirdekleri, susam ve tuzu karıştırın. Zeytinyağı içinde dinlenmiş etleri, zeytinyağı ve sarımsaklarla birlikte baharat karışımına bulayın.Sonra çok kızgın yapışmaz yüzeyli bir tavada toplam 7 dakika her iki yüzünü de pişirin. Bu işlemi yaparken hafifçe 3-4 dakika kapak kapatarak pişirirseniz etlerin içi kırmızı kalmaz... Ama az pişmiş et sevenler için kuvvetli ateşte 7 dakika idealdir. Üzerine taze kekik ve tabağın yanına da yine tane hardalla servis yapabilirsiniz.
SALATALAR
NARİN KABAK SALATASI (2 KİŞİLİK)DEMET AKBAĞ4 adet kabak2 adet avokado1 tatlı kaşığı hardal1 çay kaşığı şeker2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı1 çay kaşığı tuzHardal, zeytinyağı, şeker ve tuz sos yapılarak, çok ince dilimlenmiş (salatalık soyacağı ile) çiğ kabakların ve avokadoların üzerine dökülür. Arzuya göre ince doğranmış dereotuyla servis edilir. Not: Avokadoları bekletirseniz çabuk kararabilir. Yarım limonun suyu daha yeşil kalmalarını sağlar.
ZEYTİNYAĞLI SEBZELER
KİŞNİŞ OTLU BARBUNYA FASULYESİ (4 kişilik)FULYA TERİM1 kg taze barbunya1 çay bardağı natürel sızma zeytinyağı5 adet kesme şeker1 adet havuç1 adet patates5 adet büyük boy domates2 çorba kaşığı domates püresi1 adet soğan1 çorba kaşığı ince doğranmış kişniş otu1 tutam tuz1 çay kaşığı karbonatBarbunyaları 10 dakika kadar 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek haşlayın. Ayrı bir tencerede doğranmış soğanı zeytinyağı ile kavurun, daha sonra küp küp doğranmış havucu ekleyip kavurmaya devam edin. Üstüne domatesleri rendeleyip, domates püresi ile karıştırın. Barbunyayı bu karışıma ekledikten sonra kesme şekerleri ve tuzu ekleyin. Önce 5 dakika kaynatın daha sonra 1 su bardağı sıcak su ekleyerek 20 dakika kadar çok kısık ateşte kaynatın. Patatesleri ekleyin. Bu esnada şayet suyunu tamamen çekmişse yarım bardak sıcak su ilave edin. Barbunyaların piştiğinden emin olunca kişniş otlarını da ekleyin ve ateşten alın.
PEYNİRLİ PATLICAN SALATASI (2 KİŞİLİK)
NİHAT ODABAŞI 1 kavanoz közlenmiş patlıcan veya 3 adet közlenip soyulmuş patlıcan2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı1 adet domates1 adet salatalık50 gr beyaz peynirYarım limon suyu1 tatlı kaşığı çiğ krema1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı balKözlenmiş patlıcanları limonlu suda bekletin ve süzün. Genişçe bir kaba salatalık, domates ve beyaz peynirleri ince ince doğrayıp, patlıcanları da ekleyip karıştırın. Bir sos kabında limon, zeytinyağı, tuz, bal ve kremayı iyice çırpın ve patlıcan salatasına ilave ederek karıştırın. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
BAKLA FAVA (4 Kişilik)
GÜLİZ HASMAN 1/2 kg bakla içi (kuru bakla)1 su bardağı (200 ml civarında) natürel sızma zeytinyağı 3 adet soğan5 su bardağı su1/2 çorba kaşığı şekerTuzDereotuLimonSoğanlar piyazlık doğranıp zeytinyağında hafifçe kavrulur ve su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra akşamdan ıslatılmış bakla içine koyulur. Tuz ve şeker ilave edilerek pişirilir, gerekirse biraz daha sıcak su ilave edilir, piştikten sonra baklalar kevgirden geçirilip püre haline getirilir. Bu arada 1 çorba kaşığı doğranmış dereotu eklenir, servis tabağına koyulur, üzerine zeytinyağı ve limon ilave edilip, dereotu ile süslenir.Not: Favayı ateşten indirdikten sonra dereotlarını eklerseniz daha yeşil ve güzel gözükecektir.
ZEYTİNYAĞLI DETOKS KEREVİZİ (4 Kişilik)
SELAHATTİN DÖNMEZ2 adet orta boy taze kereviz ve yaprakları2 adet küçük boy taze patates2 adet küçük boy taze havuç2 adet tatlı kırmızı biber2 adet küçük boy kırmızı kuru soğan1/2 taze limon1 çay bardağı natürel sızma zeytinyağıTuz1 adet kesme şeker 1/2 çay bardağı taze ince kıyılmış dereotu, kişniş, maydanoz ve nane karışımıEk bilgi;30 dakika pişirme süresi / 1 porsiyon 325 kalori içerir.Küp küp doğranmış kırmızı kuru soğan ile ince ince kıyılmış tatlı kırmızı biberler malzemede belirtilen zeytinyağının bir kısmı ile hafif sotelenir. Daha sonra üzerine ayrı bir yerde iyice temizlenip, yıkanmış ve iri küpler halinde doğranmış olan kereviz ve yaprakları, havuç ile patates eklenir. Daha sonra geri kalan zeytinyağı dökülür, 1 adet kesme şeker koyulur, yarım limon iyice sıkılarak karışıma eklenir ve az tuz ile malzemelerin üzerini 1 parmak kadar geçecek şekilde 1 çay bardağı kaynar su eklenir. Yarım saat kadar kapağı açılmadan pişirilir. Pişirilen kereviz cam veya porselen servis tabağına koyulur. Üzerine kıyılmış taze yeşillik karışımı serpilir ve servise hazır hale getirilir. Not: Kerevizleri ayıklarken içinde gördüğünüz gri damarları da ayıklayın, böylece pişince bembeyaz gözükeceklerdir.
TATLILAR
İRMİK HELVASI (6 kişilik)İSMAİL ACAR 300 gr irmik100 gr riviera zeytinyağı50 gr file badem200 gr toz şeker250 ml yağsız süt200 ml su1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesiİrmik, yağ ve bademler 15 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Bu sırada ayrı bir tencerede süt, su, şeker ve limon kabuğu rendesi kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır. İrmikler kavrulduktan sonra şeker, süt, su karışımı ile karıştırılır, 5 dakika sonra ateşten indirilir ve yaklaşık 40-45 dakika kadar demlenmeye bırakılır.Demlenme esnasında, kapağın altına kuru bir bez veya havlu kağıt koyarsanız buharı çeker ve demlenme daha hızlı olur. Arzuya göre toz tarçın veya tarçın çubuğu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.Not: Bu irmik helvası oldukça az yağ ve şeker içermektedir. Şayet daha tatlı tercih ederseniz servis esnasında üzerine pudra şekeri ekleyebilirsiniz.
YONCA EVCİMİK
KAYMAKLI İNCİR TATLISI (4 Kişilik)500 gr kuru incir3 çorba kaşığı riviera zeytinyağı3 çorba kaşığı pekmez1 çorba kaşığı bal1 tatlı kaşığı limon suyu100 gr kaymak100 gr rende cevizİncirleri pişirmeden 2 saat önce soğuk suya koyun. Daha sonra bir tavada zeytinyağı ile incirlerin her iki yüzünü de kızartın, yaklaşık 6 dakika sürecek... Tavaya pekmez ve balı ekleyin, hafifçe kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave ederek ateşten alın. Yaklaşık 30 dakika soğumaya bırakın. Kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapabilirsiniz.Not: İncirler çok sıcakken kaymaklarını koymayın, çok çabuk eriyor kaymak. İncirleri ıslattığınız suyun içine 1 çay bardağı soğuk süt koyarsanız kuru incirler pişerken hiç kararmaz.
EKMEK
ZEYTİNLİ EKMEK (8 Kişilik)ÜMİT ÜNAL3oo ml ılık su10 ml (1 çorba kaşığı) natürel sızma zeytinyağı450 gr un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker6 gr (4 çay kaşığı) kuru maya55 gr toz parmesan peyniri55 gr kurutulmuş domates10 yaprak fesleğenFesleğen ve kurutulmuş domatesleri küçük parçalar halinde keserek hazırlayın. Unu eleme aracınız varsa birkaç kez elekten geçirerek inceltin. Geniş bir keramik kap içinde inceltilmiş un, kuru maya, zeytinyağı, su, tuz ve toz şekeri karıştırıp bu karmayı hamur haline gelene kadar yoğurıp, elinize yapışan harcı yine un ekleyerek temizleyebilir ve tekrarlayabilirsiniz. Yoğurma işlemi 20 dakika kadar devam edebilir, işlem tamamlanmadan 5 dakika önce küçük parçalara getirdiğiniz kuru domates, toz parmesan peynirini ve fesleğenleri bu harca eklemenizi tavsiye ediyorum. Hamur haline gelen bu karışımı düz bir keramik tabak üstüne yerleştirerek hamurun üzerini pamuklu bir kumaş ile kapatarak 30 dakika dinlenmeye bırakın. Maya etkisi için dinlenme yeri olarak ışıklı bir dolap ya da hafif ılık bir ortam seçebilirsiniz (oda sıcaklığı ya da 25-30 derecede). Bu arada fırın sıcaklığını 190-200 dereceye getirin, fırın tepsinizi hafif yağlayın ya da fırın kağıdı ile kaplayarak hazırlayın. Dinlenen hamurunuza yuvarlak bir form vermeye çalışıp istediğiniz formu vererek hamurun üstünü su ile hafif ıslatarak sonuçlandırabilirsiniz. Derin olmayan bıçak kavisleriyle köy ekmeği deseni verebilirsiniz. Fırına yerleştirdikten maksimum 50 dakika sonra sıcak ekmeğinize kavuşabilirsiniz.