Tatlı Krizleri İçin 10 Leziz Tarif
.
Avokadolu Puding
MALZEMELER2 adet olgun avokado3 adet olgun muz4 yemek kaşığı toz kakao1 yemek kaşığı süzme bal1 yemek kaşığı vanilya özütüServis için:1 adet muzPİŞİRME ÖNERİSİVanilya özütü yerine aynı miktarda vanilya şekeri de kullanabilirsiniz.NASIL YAPILIR?Avokadoyu enlemesine ikiye kesin, çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyun.İri parçalar halinde doğradığınız avokadoyu, soyup böldüğünüz muzla birlikte mutfak robotu ya da rondodan geçirin.Karışım pürüzsüz hale geldikten sonra bir karıştırma kabına alın. Üzerine toz kakao, bal ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.Karışımı servis kaselerine paylaştırın.Buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre muz dilimleriyle servis yapın.Kaynak Fotoğraflar: Pinterest
Granola
İçindeki kuru meyveler, kuru yemişler ve yulafla enerjimizi tavan yapan granola, tarçın ve pekmez ilavesiyle tatlı ihtiyacımızı gideriyor.MALZEMELER2 su bardağı yulaf ezmesi1 çay bardağı ceviz içi3 yemek kaşığı çiğ kaju fıstığı1 çay bardağı çiğ badem1 çay bardağı fındık4-5 yemek kaşığı vişne kurusu1 çay bardağı kuru üzüm(çekirdeksiz)4 yemek kaşığı bal1/2 su bardağı üzüm pekmezi1 çay kaşığı tarçınPÜF NOKTASIKullanacağınız kuru yemişlerin çiğ olmasına özen gösterin.NASIL YAPILIR?Ceviz içi, fındık, badem ve kaju fıstığını bir buzdolabı poşetinin içine alın.Bir bardak ya da tokmak yardımıyla iri parçalar haline gelinceye kadar kırın.İri parçaladığınız kuru yemişleri bir kabın içine alın.Üzerine yulaf, bal, pekmez ve tarçını ekleyerek güzelce karıştırın.Yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine ince bir tabaka halinde yayın.180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişmeye bırakın.10 dakikanın sonunda çıkarıp spatula ya da tahta kaşık yardımıyla güzelce karıştırın.Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın ve 5 dakika daha pişirin.Çıkarıp karıştırarak oda sıcaklığında dinlendirin.Dinlendikten sonra içine kuru üzüm ve vişne kurusunu ilave edin.Bir kavanozun içinde saklayabileceğiniz, sabah kahvaltılarında afiyetle tüketebileceğiniz granolanız hazır.
Kayısılı Yulaf Topları
MALZEMELER15 adet kuru kayısı6 adet hurma1/2 su bardağı yulaf2 çay kaşığı tarçınPİŞİRME ÖNERİSİDaha fazla tatlandırmak isterseniz içerisine bal ilave edebilirsiniz. Kayısılarınızı gün kurusu ya da sarı kayısı olarak da tercih edebilirsiniz.NASIL YAPILIR?Kuru kayısıları ve hurmaları bir kabın içerisine alın.Yumuşaması için üzerine sıcak su ilave edin ve yaklaşık 10 dakika bekletin.Yumuşayan kayısıları ve hurmaları sudan çıkarın.İyice kurulayın.Hurmaların çekirdeklerini çıkarın.Hurma ve kayısıları blendarın içine alın.İyice ezilmesini sağlayın.Yulafları ilave edin.Yulaflar ve meyveler homojen bir hal alana kadar karıştırın.Karışımı bir kaba alın ve içerisine tarçın ilave ederek karıştırın.Bir tepsinin üzerine pişirme kağıdı serin. Karışıma dilediğiniz boyutlarda elinizle şekil verin ve pişirme kağıdı serili tepsinin üzerine dizin.Buzdolabında yaklaşık 3 saat dinlendirdekten sonra tatlınız hazır!
Şekersiz Unsuz Havuçlu Brownie
MALZEMELER3 adet orta boy havuç2 adet yumurta1 su bardağı ceviz içi1/2 su bardağı kuru üzüm2 yemek kaşığı pekmez2 yemek kaşığı kakao1 çay kaşığı kabartma tozuPÜF NOKTASIPekmez yerine aynı oranda bal kullanarak da tarifinizi hazırlayabilirsiniz.NASIL YAPILIR?Havuçları rendeleyip suyunu sıktıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.1 saat 140 derece fırında bekleterek ve ara ara karıştırarak kurumasını sağlayın.Kuruttuğunuz havuçları kuru üzümlerle ve 1/2 su bardağı kadar ceviz içi ile birlikte blenderden geçirin.Yumurtaları mikser yardımıyla yüksek devirde çırpın.Tüm malzemeleri birleştirerek güzelce karıştırın.Pişirme kağıdı serdiğiniz 20x20 cm.lik fırın kabına karışımı yayın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin , ılıdıktan sonra afiyetle tüketin.
Muzlu Chia Puding Tarifi
MALZEMELER2 su bardağı badem sütü6 yemek kaşığı chia tohumu1 adet muz1 çay kaşığı vanilya özütü1 yemek kaşığı balÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN1/2 adet muzPÜF NOKTASIPudinginizi hazırlarken 1 bardak süte 1/3 oranında chia tohumu kullanın.Pudingleriniz jel kıvamına gelene kadar en az yarım saat dolapta bekletin.Bal oranını damak zevkinize göre azaltıp/arttırabilirsiniz.NASIL YAPILIR?Bir kabın içine sütü, chia tohumlarını ekleyin ve güzelce karıştırın.Üzeri hava almayacak şekilde dolapta chia tohumları sütü çekip, jel kıvamı alana kadar en az yarım saat bekletin.Kıvam alan pudingi çıkarıp içerisine bal ve vanilya özütü ilave ederek karıştırın.Muzun kabuklarını soyup, iyice ezin ve pudingin içine ekleyin. İyice karıştırın, dilerseniz blendardan geçirin.Servis kuplarınıza ya da kaselerinize hazırladığınız pudingleri eşit bir biçimde paylaştırın.Üzerini muz dilimleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun.
Pişirme Gerektirmeyen Protein Bar
MALZEMELER1 su bardağı yulaf ezmesi2 tepeleme ölçek çikolatalı protein tozu (markası fark etmez)1/2 su bardağı pirinç patlağı4 yemek kaşığı fıstık ezmesi3 yemek kaşığı bal (agave şurubu ya da toz tatlandırıcı da kullanılabilir)1 çay kaşığı vanilya ekstresi ya da yarım paket toz vanilya50 gr. şekersiz çikolata (opsiyonel)1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (başka bir sıvı yağ da kullanılabilir)NASIL YAPILIR? Fırın tepsisini ya da fırın kabını protein barların yapışmaması ve kolay çıkması için yağlı pişirme kağıdı ile kapla.Blender’da un haline getirdiğin yulaf ezmesini, protein tozunu ve pirinç patlaklarını bir kapta karıştır.Dilersen yulaf ezmesini bütün olarak da kullanabilirsin.Üzerine fıstık ezmesi, hindistan cevizi yağı, bal ve vanilyayı ekle.Hepsini iyice karıştır.Eğer karışım çok kuru olduysa çok az miktarda süt ekleyebilirsin.Hamur haline gelen karışımı fırın kabına eşit olarak bir kaşığın arkasıyla yay ve tepsiyi buzluğa at.SERVİS ÖNERİSİ15 dakika sonra buzluktan çıkar ve protein barlarını 4-5 cm kalınlığında dilimle.Çikolatayı benmari usulü, su dolu bir tencerenin içine koyacağın cam bir kasenin içinde erit (cam kase suya değmemeli).Buzluktan çıkardığın protein barların üzerini çikolata ile süsle ve çikolatanın donması için protein barları buzdolabında 5 dakika daha beklettikten sonra servis et.Afiyet olsun.
Üç Malzemeli Şekersiz Kurabiye
MALZEMELER40 gram fındık unu1,5 yemek kaşığı bal1 adet büyük boy olgun muz1,5 yemek kaşığı kakao(isteğe göre ilave edilebilir)PÜF NOKTASI Muzu ezerken gereğinden fazla sulandırmamaya özen gösterin.İçine badem, fındık gibi yemişleri ilave ederek hamurunuzu zenginleştirebilirsiniz.PİŞİRME ÖNERİSİKurabiyelerin katı bir şekilde pişmesini beklemeyin.Hafif yumuşak dokuda kalacaktır.Fakat önemli olan altlarının pişip pişmediğini kontrol etmektir.NASIL YAPILIR?Fırını 165 dereceye ısıtın.Muzu fazla sulandırmadan çatal yardımıyla ezerek püre kıvamına getirin.Fındık ununu yavaşça ilave edin ve spatula yardımıyla karıştırın.Balı da ilave edin ve hamuru tamamen homojen oluncaya kadar karıştırın.Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Kurabiye hamurunun ele yapışmamasına dikkat edin.Eğer ele fazla yapışıyor ve şekil almıyorsa kıvamına gelinceye kadar fındık unu ilave edebilirsiniz.Fakat bu kıvamı normal kurabiye kıvamıyla kıyaslamayın.Tek kıstas hamurun cıvık olmaması.Eğer isterseniz bu aşamada kakao ilave edebilirsiniz.Yuvarlayarak tepsiye yerleştirin. Parmak ucunuzla hafifçe bastırarak yassılaştırın.Porsiyonladığınız kurabiyelerden 2-3 cm daha küçük çaplı bir kapağı kurabiyenin ortasına hafifçe bastırarak şekil verin.7-8 dakika pişirin ve pişmesi için fazlaca renk almasını değil de kurabiyelerin altının pişip pişmediğini kontrol edin.Hafif yumuşak bir kıvamda pişecek ve zamanla sertleşecektir.
Muzlu Bitter Çikolatalı Puding
MALZEMELER2 adet muz1 paket kakao tozu40 gram bitter çikolataHAZIRLANIŞIMuzları soyarak, ufak bir kasenin içine parçalamalısın.İyice ezdiğin muzların üstüne kakao tozu döküp güzelce karıştır.Karıştıktan hemen sonra, tadına göre daha fazla kakao ya da daha fazla muz ekleyerek damak tadına uygun hale getirebilirsin.Ağzına layık bir hale geldikten sonra bitter çikolataları parçalayıp, kaseye serpiştir.Dilersen ılık şekilde, dilersen buzdolabında beklettikten sonra soğuk şekilde yiyebilirsin.Afiyet olsun!
Şekersiz Yağsız Kakaolu Muffin
MALZEMELER2 adet büyük boy olgun muz2 adet orta boy olgun avokado3 yemek kaşığı pekmez4 yemek kaşığı bal2 çay kaşığı vanilya özü1 çay kaşığı tarçın1 adet yumurta1 paket kabartma tozu1,5 su bardağı tam buğday unu2 yemek kaşığı kakao1/2 çay kaşığı tuzPÜF NOKTASI Tam buğday unu yerine yulaf unu, badem unu gibi daha farklı unlar kullanarak da tarifinizi hazırlayabilirsiniz.Ancak bu tarz unları kullandığınızda miktarında değişimler olacaktır.Ununuz eksik gelirse mutlaka ekleme de bulunun.Pekmez ya da bal yerine agave, akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz.Hindistan cevizi şekeri de harika bir alternatif olacaktır.Kekinizin daha ağızda dağılan bir kek olmasını istiyorsanız içine 2 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı da ekleyebilirsiniz.Daha yoğun çikolata ve kakao tadı istiyorsanız %99 bitter çikolata ya da bitter damla çikolata ilave edebilirsiniz.NASIL YAPILIR?Bir kabın içine ununuzu eleyin.Ardından üzerine tarçın, kakao, kabartma tozu ve tuzu ekleyerek güzelce karıştırın.Muzların kabuklarını soyun.Avokadoların çekirdeklerini ve kabuklarını çıkartın.Muz ve avokadoları mutfak robotunun içine alın.Kremamsı bir kıvam elde edene kadar karıştırın.Daha sonra içerisine vanilya özütü, yumurta, bal ve pekmezi ekleyerek mutfak robotunu yeniden çalıştırın.Tüm malzemeler birbiriyle karışınca mutfak robotunu durdurun.Avokadolu-muzlu karışımı kuru malzemelerin üzerine spatula yardımıyla aktarın ve alttan üste doğru güzelce karıştırın.Ardından muffin kaplarına harcı paylaştırın.Daha önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30-35 dakika kadar pişirin.Çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra afiyetle tüketin.
Şekersiz Muzlu Pancake
MALZEMELER1 adet büyük boy olgun muz5 yemek kaşığı süt1 adet büyük boy yumurta1 çay bardağı yulaf ezmesi2 yemek kaşığı zeytinyağı1/2 çay kaşığı karbonat1 çay kaşığı vanilya özütü (arzuya göre)PÜF NOKTASIPancake hamurunu dolapta bekletmek tüm malzemelerin daha çok oturmasını sağlayacaktır.NASIL YAPILIR?Yulaf ezmesini rondonuzun içerisine alın. Un kıvamına gelene kadar çekin.Orta boy bir kabın içerisine yumurtayı kırın ve köpürüne kadar tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırpın.Ayrı bir yerde olgun muzun kabuklarını soyun ve iyice ezin.Çektiğiniz yulaf ezmesini, sütü, muzu, zeytinyağını, karbonatı ve birkaç damla limonu çırptığınız yumurtanın üzerine ekleyin ve koyu kıvamlı bir karışım elde edin.Son olarak içerisine dilerseniz vanilya özütünü ilave edin.Üzerini kapatın ve dolapta en az 15 dakika, vaktiniz varsa 1 saat bekletin.Tavanızı hafifçe yağlayın ve ısıtın.Dolaba kaldırdığınız karışımı kepçe yardımıyla tavanıza dökün.Arkası önü kızarana kadar pişirin.Karışım bitene kadar işlemi tekrarlayın.Bir tabağa alın. Dilerseniz üzerini bal, badem ve muz dilimleriyle süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.Kaynak: www.yemek.com