Tadı damaklarda kalan hamsili lezzetler
.
Hamsili Pilav
Malzemeler:½ kilo kılçığı ayıklanmış hamsi2 baş soğan1 paket margarin4,5 su bardağı pirinç3 yemek kaşığı dolma fıstığı2 yemek kaşığı kuş üzümü4 su bardağı suTuzYapılışı: Dolma fıstığını yağda kavurun. Kuş üzümü ilave edin. Soğanları ince ince doğradıktan sonra yağda kavurun. 4 bardak suyu ilave edin. Su kaynadıktan sonra pirinci ekleyin. Pirinç piştikten sonra bir tepsiye bir kat hamsi dizin. Tepsiye dizdiğiniz hamsilerin üzerine pişirdiğiniz pilavı yayın. Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirin. Hamsiler kızardıktan sonra fırından alın. Servis yapın.
Hamsili İçli Tava
Malzemeler:1 kg hamsi1/2 kg pirinç3 baş orta boy soğan2 kahve fincanı kuş üzümü1 tatlı kaşığı karabiber1,5 kahve fincanı çam fıstığı1 su bardağı ayçiçek yağıYeteri kadar tuz300 gr tereyağYapılışı: İnce ince doğranmış soğanlar 1/2 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice yıkanmış ve süzülmüş pirinç, çam fıstığıyla birlikte soğanın içine katılır. 2-3 dakika kavrulduktan sonra, 3 su bardağı sıcak su ve yağ katılır. Tencerenin kapağı örtülerek pilav pişirilir. Diğer tarafta hamsiler kılçıklarından ayrılarak fileto haline getirilir. Hamsilerin yarısı tavaya bir sıra dizilir. Pişen ve henüz dinlendirilmemiş durumdaki pilava kuş üzümü katıldıktan sonra, pilav hamsilerin üstüne boşaltılır. Pilavın üstüne de kalan hamsiler dizildikten sonra, çok hafif ateşte alt üst edilerek kızartılır. Sonra ters çevrilerek servis tabağına boşaltılır ve sıcak servis yapılır.
Hamsi Köftesi
Malzemeler:1 kg hamsi1 su bardağı ekmek içi2 adet yumurta1 demet maydanoz1 kaşık unKızartmak için sıvıyağTuz, karabiberYapılışı: Hamsiler temizlenip yıkanır ve kılçıkları çıkarılır. Çok az su ile hafif haşlanır. Suyu süzdürülür. Hamsilerin içine ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber konup yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekline getirilir.Una bulayıp kızgın yağda kızartılır. Kağıt peçete üzerine çıkarılıp, sıcak servis yapılır.
Hamsi Kuşu
Malzemeler:2 hamsi1 çorba kaşığı zeytinyağı2 çorba kaşığı mısır unuİç malzemesi:1 orta boy domates1 acı yeşil biber10 dal maydanozKarabiber, kırmızı biberYapılışı: Hamsilerin kılçıklarını çıkarın. İç malzemelerini ince ince kıyıp karıştırın. Hazırladığınız iç harcını hamsilere doldurun. İki hamsiyi karınlarından birbirine mısır unuyla yapıştırın. Hamsileri mısır ununa bulayın. Hamsiler ayrılmayacak kadar birbirine yapıştıktan sonra zeytinyağında kızartın.
Hamsi Tava
Malzemeler:1 kg hamsi1 çay bardağı mısır unuTuz1 kahve fincanı sıvıyağYapılışı: Hamsilerin başları koparılıp içleri temizlenir ve yıkandıktan sonra suları iyice süzdürülür. Bir kaba mısır unu, tuz konulup karıştırılır. Hamsiler una bulanıp tavadaki kızgın yağın içinde alt üst edilerek kızartılır. Sıcak servis yapılır.
Hamsili Ekmek
Malzemeler:1 bağ pazı2 bağ taze soğan1 bağ taze nane1 kilo hamsi8 su bardağı mısır unuTuzYapılışı: Hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırladığınız hamuru tepsiye koyarak fırında pişirin.