Sofralarda deniz etkisi
.
BALIK ÇORBASI
Malzemeler1 adet orta boy balık (kırlangıç, levrek ya da mezgit)1’er adet havuç, patates, soğan ve yapraklı kereviz1 diş sarımsak2 litre suYarım demet maydanoz2 tatlı kaşığı tuz1 adet limonun suyu1 adet yumurta2 çorba kaşığı mısır nişastası1 çorba kaşığı krema1 tatlı kaşığı kırmızıbiber1 çorba kaşığı tereyağıBalığı iyice yıkayın. Tuz ve sebzelerle birlikte, 2 litre suda haşlayın. Süzgeçten geçirin. Balığı soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde yumurta, limon suyu, nişasta ve kremayı mikserle çırpın. Bu karışımı, ılıttığınız balık suyuna dikkatlice katın. Karıştırarak kaynama noktasına getirin. Ayıkladığınız balıkları ilave edin. Eritilmiş tereyağı ve kırmızıbiberi çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
HELLİMLİ MÜCVER
Malzemeler250 gram hellim peyniri4 tane iri kabakYarım demet dereotu2 yumurta4 çorba kaşığı unSıvı yağ1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuz YapılışıKabakları yıkayın ve kabuğunu soymadan rendenin iri tarafından rendeleyin. Bir tülbent yardımıyla suyu kalmayana kadar iyice sıkın. Peyniri rendeleyin. Dereotunu yıkayın ve ince doğrayın. Diğer bütün malzemeyi katarak karıştırın. Teflon tavayı kızdırın ve bir çorba kaşığı sıvı yağ ile hafif yağlayın. Bir kaşık yardımıyla mücver harcını tavaya dökün. Bir tarafı pişince diğer tarafını çevirin. Havlu kağıdın üzerine çıkartın. Her sefer tavaya az miktarda sıvı yağ koyarak harcı pişirmeye devam edin.
KARİDES GÜVEÇ
Malzemeler1 kilo karides100 gram tereyağı1 çorba kaşığı sıvı yağ1 diş sarımsak1 çorba kaşığı un3 tane iri domates150 gr rende taze kaşar veya mozarella1 çay kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuzYapılışıKaridesleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarını ayıklayın ve tekrar yıkayın. Süzgece alın, suyu süzülene kadar bekleyin ve havlu kağıtla kurulayın. Büyük teflon tavaya yağları koyun. Yağı kızdırın ama yanmamasına dikkat edin. Sarımsağı içine ezilmiş şekilde ekleyin. Kokusu çıkar çıkmaz karidesleri ilave edin. Tahta bir kaşıkla çevirin. Suyunu verirken unu serpeleyin ve karıştırma işlemine devam edin. Domateslerin kabuklarını soyun. 2 tanesini rendeleyin, birini küçük doğrayın ve tavanın içine katın. Çevirmeye devam edin, suyunu çok çektirmeden tuzu ve karabiberi serpin. Ocağın altını kapatın ve fırına dayanıklı bir kaba ya da porsiyon kaplarınıza yerleştirin. Üzerine rende peynir koyun ve 180 derecede peynir eriyene kadar pişirin.
IZGARA BALIK
MalzemelerLüfer, palamut ya da levrekZeytinyağıTuzYapılışıTercih ettiğiniz balığın derisine dokunmadan sadece içini ayıklayın, yıkayın ve iyice kurutun. Zeytinyağı ve tuzla beraber içini dışını adeta masaj yaparcasına ovun. Balıkları fırın tepsinize yüzgeçlerini yana doğru açarak dik yerleştirin ve 175 derecede daha önceden ısıttığınız fırında pişirin.
TAZE BÖRÜLCE
MalzemelerYarım kilo taze börülce4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı1 tatlı kaşığı toz şeker1 çorba kaşığı limon suyu1 çay kaşığı tuzYapılışıBörülcelerin uç kısımlarını kesin ve yıkayın. 1 tatlı kasığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker koyduğunuz kaynayan suya atın. Diri kalmasına dikkat ederek haşlayın. Süzgeçe çıkartın. Suyu süzülünce zeytinyağı, toz şeker, limon suyu ve tuzla yaptığınız sosu üzerine gezdirin. İyice karıştırdıktan sonra servis edin.
MISIR EKMEĞİ
Malzemeler3 kabak1 yumurta1 su bardağı süt1 su bardağı sıvıyağ3 bardak mısır unu1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuzYapılışıKabakları en ince rendeyle rendeleyin ve suyunu iyice sıkın. Kabağın yanına tüm malzemeyi ekleyerek çırpın. Yağlı kalıpta, önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında pişirin. Çörekotuyla süsleneyebilirsiniz.
DONDURMALI PROFİTEROL
YapılışıYarım su bardağı sütYarım su bardağı su1 tatlı kaşığı toz şeker1 tutam tuz100 gram tereyağı 4 çorba kaşığı un2-3 yumurta1 paket vanilyaYapılışıSüt, su, tuz, şeker ve yağı ocağa koyarak kaynatın. Kaynayınca hızla karıştırarak unu ilave edin. 10 dakika tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. İyice soğutun, yumurtaları teker teker hamura yedirerek katın. En sonunda vanilyayı ekleyin. Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Profiterol toplarını ceviz büyüklüğünde krema torbası ile veya tatlı kaşığı ile belli aralıklarla tepsiye dizin. Kaşıkla yaparsanız, her seferinde kaşığı suya batırın. 200 derecede 10 dakika, daha sonra 180 derecede 15 dakika pişirin. Kapağını hiç açmayın. (NOT: Üzeri pembeleşip, hafif çatlaklar oluşacak. Fırını o zaman kapatın, yoksa toplarınız söner.)Toplarınız soğuyunca bir bıçakla ikiye kesin, arasına birer top vanilyalı dondurma koyun. Çikolata sosla servis edin.Çikolata sos için: 200 ml kremayı ısıtın. Kaynamaya yakın altını kapatın ve 200 gram küçük doğranmış bitter çikolata ile karıştırın. İyice karıştırarak ılınmasını bekleyin ve profiterol toplarının üzerine dökerek servis edin.