Sizin için seçtiğimiz meyve tatlıları!
.
Muzlu krep
Malzemeler:1 tatlı kaşığı toz şeker 2.5 su bardağı süt 1 tutam tuz 100 gr bal 5 yumurta 200 gr un sıvı yağ Hazırlanışı:Yumurtaları, şekeri, unu, tuzu, 2 tatlı kaşığı sıvı yağı sütle karıştırın. Yapışmaz bır tavayı ısıtıp içıne bıraz sıvı yağ dökün. Yağı tavanın her yerine eşit yayın ve fazlalığını alın. Hazırladığınız krep hamurundan ince bir hamur yapacak kadar alarak teflon tavaya dökün. Sallayarak her yere eşit oranda dağılmasını sağlayın. İki tarafını da aynı şekilde kızartıp, tavadan alın. Gerektikçe tavayı yağlayarak bütün krepleri kızartın. İçlerine bal döküp. dilim dilim kestiğiniz muzları balın üzerine yerleştirin. Rulo yapıp, dilimleyerek servis yapın.
Elma tatlısı
Malzemeler:1 kg ufak sulu Amasya elması 3 adet karanfil 3 kahve fincan toz şeker 100 gr kaymak Hazırlanışı:İyice yıkanıp, soyulan elmaların çekirdekleri bir kabak oyacağı yardımı ile elmaların şekli bozulmadan çıkarılır (elmalar bütün kalmalıdır). Elmaların ortasına yarım kahve fincanı şeker konularak iki parmak suda, ağır ateşte yaklaşık 25 dakika pişirilir. Pişerken suyuna karanfil katılır. Soğuduktan sonra elmaların ortasına kaymak konularak servis yapılır.
Portakallı profiterol
Malzemeler:1 su bardağı un 2 çorba kaşığı pirinç unu 1 su bardağı su 3 yumurta 3 çorba kaşığı şeker 4 çorba kaşığı tereyağı Kreması için: 1 çorba kaşığı mısır nişastası 2 su bardağı süt 1 su bardağı portakal suyu 1 çay bardağı şeker 3 çorba kaşığı un 1 yumurta 2 paket vanilya Hazırlanışı:Suyu bir tencereye alın, üzerine tuz ve tereyağını ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine un ve pirinç ununu ekleyip kenarlara yapışmayan bir top olana kadar kavurarak pişirin. Ocaktan alın ve biraz ılımaya bırakın. Yumurtaları teker teker bu karışıma yedirin. İçine şekeri de ekleyin. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçaları sıkma torbası yardımıyla fırın tepsinse aralıklı olarak dizin. 190 derecedeki fırında 30 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Bu arada kreması için tencerenin içine yumurta, un, nişasta ve şekeri ekleyip çırpın. Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp içine vanilya, portakal kabuğu rendesi ve suyunu ekleyip çırpın. Soğuyunca bu kremayı ikiye böldüğünüz hamurların içlerine doldurup servis tabağına dizin.
Vişneli su muhallebisi
Malzemeler:2 su bardağı su 2 su bardağı süt yarım su bardağı nişasta 1 su bardağı toz şeker Vişne sosu için: 1 su bardağı çekirdeksiz vişne 1 yemek kaşığından az nişasta 3-4 yemek kaşığı toz şeker Hazırlanışı:Tencereye 2 su bardağı sütü ekleyin, üzerine yarım su bardağı nişastayı dökün ve nişata eriyinceye kadar karıştırın. Su ve şekeri ekleyerek ocağa alın. Muhallebi koyu bir kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Borcamı ya da kâseleri su ile ıslatın. Islak kâselere muhallebiyi paylaştırın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar tezgâhta bekletin. Vişne sosu için vişneleri, şekeri ve nişastayı ocağa alın, vişnelerin suyu az ise 3-4 yemek kaşığı su ekleyin. Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın. Buzdolabında 2 saat daha dinlendirdikten sonra, servis yapmadan hemen önce servis tabağına kâseyi ters çevirin vişne sosu dökerek servis yapın.
Şeftalili tart
Malzemeler:200 gr. margarin 1 fincan sıvı yağ 2 yumurta 1,5 su bardağı şeker Yarım paket kabartma tozu 3,5 bardak un 1 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı nişasta 4 adet şeftali Yapılışı:2 yumurtadan birinin sarısı ayrılır. 1,5 bardağın şekeri bir bardağı ve un hariç diğer malzemeler karıştırılır. Daha sonra un yedire yedire katılır. Çok yumuşak bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan bir parça ayrılır. Kalan hamur tepsiye yayılır. Etrafı yükseltilip ortası bastırılır. Havuz şeklini alan hamur hava alması için bir yemek kaşığı nişasta tepsiye delinir. Daha sonra şeftalinin akan suyunu çekmesi için bir yemek kaşığı nişasta tepsiye yayılan hamurun üzerine serpiştirilir. Portakal dilimleri şeklinde kesilen şeftaliler hamurun üzerine tamamı ile kapatılacak şekilde sıra sıra dizilir. Daha önce ayrılan yarım bardak şeker şeftalilerin üzerine serpiştirilir. Ayırdığımız hamur ince şeritler halinde hazırlanır. Şeftalilerin üzerine iki parmak aralıklarla dizilir. Kare kare kafes şeklini alan pastanın üzerine yumurta sarısı sürülüp fırına verilir. Çıktıktan sonra parlaması için üzerine bal sürülür.
Kayısılı turta
Malzemeler:1,5 çay fincanı un 1/2 kg kayısı 2,5 kahve fincanı şeker 1/2 bardak su 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin 1 tutam tuz Hazırlanışı:Un hamur tahtasına koyulur. Havuz gibi açılan ortasına yumuşatılmış yağ, su ve tuz koyulup karıştırılır. Yoğurup yumuşak bir hamur haline getirilir. Üzerine bir temiz peçete örtülür ve 20 dakika dinlendirilir. Bu arada, kayısılar yıkanıp ortadan ikiye ayrılır. Çekirdekleri çıkarılır. Hamur elle açılıp yayılır. Sonra dörde katlanır. Bu kez merdaneyle, tepsi büyüklüğünde açılır. İçi yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine şekerin üçte biri serpilir. Ve kayısılar, çekirdek yerleri yukarı gelecek şekilde üzerine dizilir. Kalan şeker de üzerine serpilir. Ve orta fırında 30 - 35 dakika pişirilir. Kayısılar yumuşayıp, karamela rengini alınca turta pişmiş demektir. Çıkarılır, soğuduktan sonra dilim dilim kesilip servis yapılır. Not: Taze kayısı bulunmadığı mevsimlerde bu turta konserve kayısıyla da yapılabilir. O takdirde şurubu iyice süzülür.
Erik çiri
Malzemeler:2 su bardağı kuru erik 1 kase şeker 1 su bardağı ceviz Hazırlanışı:Kuruk erik ılık suda 1 saat bekletilir. Sonra suyu süzülür, tencereye aktarılır. Üzerine 2 su bardağı su eklenir. Suyu tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Toz şeker katılır, eriyene kadar karıştırarak pişiirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır. Ceviz serpilir.
Çilekli tiremisu
Malzemeler:1 adet sade pasta keki 1 çay bardağı süt 3 çorba kaşığı çilek reçeli Kreması için: 2 su bardağı süt 3 çorba kaşığı un 4 çorba kaşığı şeker 1 adet yumurta sarısı 1 paket vanilya 1 paket labne peynir 200 gram çilek Hazırlanışı:Öncelikle kremayı yapmak için tencereye yumurta sarısı, un, şeker ve sütü koyup karıştırın. Ocak üzerinde koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alın, içine labne peyniri koyup karışıma yedirin ve soğumaya bırakın. Bu arada süt ve çilek reçelini bir kâsede karıştırın. Kekin iki katını da bu sütle ıslatın. Bir kat kekin üzerine kremadan 5-6 kaşık dökün. Çileklerden dilim yapıp üzerine dizin. İkinci katı da üzerine kapatıp kalan kremanın tamamını üzerine başaltın. Çileklerle süsleyip soğuk olarak servis yapın.
Hurma tatlısı
Malzeme : 1 su bardağı tuzsuz tereyağı 5 adet yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı küllü su Kızartmak için sıvı yağ Un Şurubu: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su 3-4 damla limon Yapılışı: Tereyağı eritip, un, yumurtalar, şeker, küllü su ve bir tutam tuz ile iyice yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 10-15 dakika dinlendirin. Hamurdan küçük küçük parçalar alıp, rendede şekil verin. Kızgın yağda kızartıp, soğutulmuş şurubun içine atın. Şurubu çekince servis yapabilirsiniz.
Ananaslı tart
Hamuru için: 150 gram margarin (oda sicakliginda) 2 cay bardagi un 2 cay bardagi yulaf 1 cay bardagi seker 2 cay kasigi kabartma tozu Üst malzeme için:1 su bardagi kiyilmis ananas 200 gram labne peynir 1 cay bardagi seker 2 tatli kasigi vanilya 2 yumurta (cay bardagi kucuk boy cay bardagi olucak) Hazırlanışı:Hamur malzemesini fazla yogurmadan hemen toparlayarak yaglanmis tart kalibina elinizle bastirirarak yayiniz, kenarlarini biraz yukseltirseniz iyi olur,ayri yerde ust malzemeyi hazirlayin,önce yumurta ve sekeri cirpin(fazla degil)daha sonra diger malzemeleride ekleyip tart hamurunun uzerine dökup 175 derecede 45 dakika kadar pisirin.