Sıra dışı patlıcanlı lezzetler
.
Sosisli kuru patlıcan dolmasıMalzemeler 2 adet kırmızı soğan 1 çay bardağı bizim pilavlık pirinç 1 tutam karabiber 1 tutam tuz 2 dal maydanoz 2 dal dereotu 1 tatlı kaşığı toz şeker 5 adet doğranmış sosis 1 tatlı kaşığı fıstık 1 tatlı kaşığı çam fıstığı 2 çay bardağı zeytinyağı Yapılışı: Kuru patlıcanları kaynatıp soğumaya bırakın. Soğanı doğrayıp bir çay fincanı zeytinyağında kavurun. Pirinç, fıstık ve diğer malzemeleri katıp kavurmaya devam edin. Çok az su ilave edip biraz daha ağır ateşte pişirin. Ilınınca patlıcanları doldurun. İki tarafını patlıcanları içine çevirerek kapatın, tencereye dizin. Tencerenin içine az su ve bir bardak zeytinyağı ekleyip yarım saat ağır ateşte pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Patlıcanlı poğaçaMalzemelerPoğaça hamuru için: 1 paket / 200 gr beyaz veya labne krem peynirYarım paket (125 gr) margarin veya tereyağı2 ölçü (200 gr) unPoğaça üstü:1 -2 yumurta sarısı1 yemek kaşığı çörek otuPoğaça içi:150 gr közlenmiş patlıcan50 ml krema1 tatlı kaşığı un1 tutam tuz1 tutam karabiberYapılışı: Krem peynir ve yağ birlikte ezilir, un elenerek ilave edilir, yoğrularak hamur haline getirilir. Hamur top yapılır, alüminyum folyoya sarılır ve 30 dakika buzdolabında bekletilir. Hamur hazır olunca unlu tezgahta merdane ile açılır, yuvarlak kurabiye keseceği veya bardak ağzı ile kesilir. Kesilmiş hamurlara yumurta sarısı sürülür. Ortalarına krema, un, tuz, biber ve ezilmiş közlenmiş patlıcan ile hazırlanan poğaça içi konur. Üzerlerine hamur kapatılır; çevreleri çatalla bastırılır böylece poğaçaların pişerken açılması önlenir. Poğaçalara yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika pişirilir.
Zeytinyağlı baby patlıcanMalzemeler6 adet baby patlıcan1 tatlı kaşığı domates salçası1 su bardağı su1 adet soğan, ince doğranmış1 adet domates, doğranmış1 adet sarımsak, ince kıyılmış2 adet sivribiber, ince kıyılmışAyçiçeği yağıYapılışı:Fırını 200 derece ısıtın. Bir tavada patlıcanları az yağda biraz kızartın. Başka bir tavaya az yağ koyun, soğan, sarımsak, biberleri, ardından domatesleri fazla pişirmeden soteleyin. Isıya dayanıklı cam bir tabağa patlıcanları dizin. Ortasını yarın ve karışımları tüm patlıcanlara bölüştürün. Bir kapta bir su bardağı suda salçayı eritin. Patlıcanların üzerinde gezdirerek dökün. Isıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
Parmesanlı patlıcan dilimleriMalzemeler2 adet bostan patlıcan, soyulmamış2 adet domates, ince küp küp kesilmişToz parmesanTaze nane, ince dilimlenmiş3 yemek kaşığı zeytinyağıYapılışı: Patlıcanları uzunlamasına kesin. Patlıcan dilimlerine fırçayla zeytinyağı sürün ve kızgın tavada veya ızgarada kızartın. Kızarttığınız patlıcanın üzerine domates ve kıyılmış naneyi serpiştirin. Toz parmesanla servis yapın.