Şimdi aşure yapmak lazım!
.
Klasik Aşure
Malzemeler:20 su bardağı su2 su bardağı buğdayYarım su bardağı nohut1 fincan fındık içi1 fincan kabuklu fıstık içi2 fincan ceviz içiYarım su bardağı kuru fasulye2 portakalın kabuklarının rendesi6 kuru incir2 su bardağı süt7 su bardağı toz şeker1 su bardağı kuru üzüm8 kuru kayısı2 su bardağı gül suyuYapılışı: Akşamdan buğdayı, nohudu ve kuru fasulyeyi ayrı kaplarda ıslatın. Sabah sularını süzerek 20 bardak suda buğdayları iyice yumuşayana kadar pişirin. Diğer tarafta fasulye ve nohudu haşlayın ve pişmiş buğdayla karıştırın. Ceviz dışındaki tüm malzemeleri içine katın. Kayısı ve incirleri birkaç parçaya doğrayın. Tüm malzemeler pişince ateşten alın ve karıştırarak kaselere paylaştırın. Ceviz, fındık badem ve nar taneleriyle süslenir.
Az Malzemeli Aşure
Malzemeler:Yarım su bardağı kuru fasulye1,5 su bardağı aşurelik buğday12-14 adet kuru kayısıYarım su bardağı nohutYarım su bardağı kuru üzüm1 su bardağı yer fıstığı9 veya 10 adet kuru incir2 adet elma1 adet küçük ayva2 su bardağı şeker1 su bardağı iri çekilmiş fındık içiTarçınYapılışı: Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyip kaynatın. Buğdayları yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın. Kayısı, üzüm ve inciri çöplerini ayıklayın ve yıkayın. İncirleri ve kayısıları tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı, incir ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile kaynatın. Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Ayvaları tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp ekleyin. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Biraz daha kaynatın. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları ve yer fıstığını ilave edin. Kaselere boşaltın ve tarçın-fındık karışımıyla süsleyin.
Pirinçli Aşure
Malzemeler:Yarım kilo aşurelik buğday1/2 su bardağı pirinç1,5 su bardağı nohut1 su bardağı kuru fasulye2 avuç mısır250 gr kuru incir250 gr kuru kayısı100 gr kuru üzüm1 portakalın kabuğu50 gr kuş üzümü50 gr tuzsuz fıstık içi9 su bardağı toz şeker4-5 adet karanfilYarım su bardağı gül suyuFındık fıstık, nar, tarçın, üstünü süslemek için...Yapılışı: Tüm malzemelerinizi öncelikle ayıklayın ve bolca yıkayarak işlemlere başlayın. Bir gece önce buğdayı yıkayın ve üstüne su ekleyin. Pirinci de yıkayın ve ıslatın. Kuru fasulye, nohudu yine yıkayıp ayrı kaplarda ıslatın sabaha kadar üstlerini geçen suyun içinde beklesinler. Kuru kayısı, kuru incir, portakal kabuğu ve elmayı ayıklayıp tavla zarı boyutunda doğrayın. Büyükçe bir tencerede yeterince su kaynatın. (başka bir yerde yine kaynar suyu hazır bekletin. Gerekirse ilave edersiniz) Kaynayan suya buğdayları ilave edin ve pişmelerini bekleyin. Diğer tarafta nohut, mısır ve fasulyeleri haşlayın pişince onlarıda buğdaya ekleyin. Gerekirse su ilave edin. Karanfilleri ekleyin. Sırasıyla zor pişenden kolay pişene doğru incir ve şeker hariç bütün malzemeleri ekleyin. İnciri ekleyin ve toz şekeri ekleyin. Biraz daha kaynatın ve şekerinin tadına bakın. Sıcakken az şekerli gibi gelebilir bu sizi yanıltmasın. Sıcakken kaselere boşaltın ve üstünü süsleyin.