Sıcak yaz günlerine özel dondurma tarifleri
.
Karamel soslu dondurmalı profiterol
6 KişilikHamuru için gerekli malzemeler:1,5 su bardağı su100 gr tereyağı1 su bardağı un4 yumurtaDolgusu için:1 paket cevizli dondurma1 paket kaymaklı dondurmaÜzeri için:Karamel sosu, çikolata sosuHazırlanışı:Su ve tereyağını tencerede kaynatın. Unu ilave edip hızlıca karıştırın. Yoğun bir hamur haline geldikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın, iyice soğuduktan sonra yumurtaları teker teker kırarak (çırpıcı veya kaşık yardımıyla) hamura yedirin. Hamuru krema sıkma torbasına doldurun. Profiterol hamurlarını ceviz büyüklüğünde olacak şekilde yağlı kağıda sıkın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuyunca aralarını açıp dondurmalardan paylaştırıp servis tabağına alın. Üzerine karamel sosu ve çikolata sosu gezdirip servis yapın.
Dondurmalı lokmalar
6 KişilikGerekli malzemeler:1 paket kakaolu hazır pasta tabanı1 paket antep fıstıklı dondurma1 paket karamelli dondurma 200 ml krema200 gr bitter çikolata1 su bardağı kakaoHazırlanışı:Kakaolu pasta tabanını merdane ile çok hafif inceltin. Çay bardağı yardımıyla daireler kesin. Her dairenin üzerine dondurmalardan aynı büyüklükte loplar yerleştirip derin dondurucuya alın. Kremayı kaynama noktasına gelmeden ısıtıp ocaktan alın. Üzerine kırılmış bitter çikolatayı ekleyip eritin. Hazırladığınız dondurma lokmalarını çikolatalı sosa bulayıp üzerine bolca kakao serpin. Tekrar derin dondurucuya alın. İyice donunca üzerini dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Dondurma kızartması
6 KişilikGerekli Malzemeler:Yarım kg kaymaklı maraş dondurması2 yumurta akı1 su bardağı mısır gevreğiYarım su bardağı ince çekilmiş fındıkYarım su bardağı ince çekilmiş badem1 çay bardağı rendelenmiş hindistan ceviziYarım çay bardağı esmer şeker1 çay kaşığı tarçınKızartmak için ayçiçeği yağıHazırlanışı:Kaymaklı maraş dondurmasını buzlukta çıkarıp ılınmasını sağlayın. Yumuşayan dondurmadan cevizden büyük toplar hazırlayıp elinizle yuvarlayın ve sertleşmesi için derin dondurucuda 30 dakika bekletin. Bir yumurta akını çırpın. Mısır gevreğini mutfak robotunda iyice çekin. Fındık, badem, hindistan cevizi, esmer şeker ve tarçın ekleyip karıştırın. Dondurma toplarını önce çırpılmış yumurtaya ardından mısır gevrekli karışıma bulayın. Derin dondurucuda yarım saat bekletin. Diğer yumurta akını çırpın. Dondurma toplarını önce yumurtaya ardında kalan mısır gevrekli harca bulayıp iyice ısıttığınız yağda kızartın. Servis yapın.
Dondurmalı sandviç
8 KişilikGerekli Malzemeler:2 yumurta2 +3/4 su bardağı un4 yemek kaşığı kakao125 gr tereyağı1 su bardağı toz şekerYarım çay bardağı süt Dolgusu için: 1 paket çilekli dondurma1 paket antep fıstıklı dondurmaHazırlanışı:Sandviç hamuru için gerekli malzemeleri derin bir kapta yoğurun. Hamuru streç film ile kaplayıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Hamurun üzerine un serperek merdane yardımıyla yarım parmak kalınlığında açın. Kalıp yardımıyla kalp ve yuvarlak kurabiyeler kesin. Çatal yardımıyla üzerinde delikler açın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra iki kurabiye arasına çilekli ve antep fıstıklı dondurma paylaştırıp kapatın. Servis yapın.
Üç renkli dondurmalı pasta
6 KişilikGerekli Malzemeler:1 paket bitter çikolata (80 gr)1 paket meyveli dondurmaYarım kg taze çilek1 çay bardağı pudra şekerHazırlanışı:Çilek ve pudra şekeri el blenderinden geçirip püre haline getirin. Yuvarlak cam kasenin içini streç film ile kaplayın. Yumuşattığınız bitter çikolatayı kaba aktarın. Ortasına daha küçük bir kap yerleştirip orta kısmını havuz şeklinde açın ve derin dondurucuda 10 dakika bekletin. Yumuşattığınız meyveli dondurmayı çikolatanın üzerine dökün. Streç film ile kaplayıp derin dondurucu en az 4 saat bekletin ve servis yapın.Kaynak: Lezzet Dergisi