Selanik lezzetlerine bayılacaksınız!
.
Yunan Kurabiyesi (Kavala)
Malzemeler:* 1 paket yumuşamış margarin* 1 su bardağı pudra şekeri* 1 küçük çay bardağı sıvıyağ* 1 su bardağı bütün veya ikiye ayrılmış badem* 1/2 paket kabartma tozu* Üzeri için pudra şekeri* 5 su bardağı un (ben bu kadar kullandım ama unun hepsini birden koymayın kıvamına göre ayarlayın)Hazırlanışı:Yumuşamış margarini sıvıyağı ve pudra şekerini iyice karıştırıyoruz. Sonra unu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Bademleri teflon bir tavada çıt çıt sesi gelene kadar ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Ilınan bademlerimizi de hamurumuza ekliyoruz. Sonra hamuru resimde gördüğümüz gibi ya bardakla ay şeklinde kesip ya da ay çöreği gibi şekil verip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarmadan pişiriyoruz. Üzeri beyaz olacak fırını kapatıp kurabiyelerin içini çekmesini bekliyoruz. Ilıkken üzerine pudra şekeri eliyoruz.......
Selanik Gevreği
Malzemeler: * 4 adet yumurta* 4 su bardağı un* 1,5 su bardağı toz şeker* 1 su bardağı sıvı yağ* 1 su bardağı kıyılmış ceviz* 2 çay kaşığı anason* 1 yemek kaşığı sirke* Yarım paket kabartma tozuHazırlanışı:Çukur bir kapta yumurtaları, şekeri, sıvı yağı, cevizi ve anasonu iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek, sirke ve kabartma tozunu ilave edin. Yumuşak bir hamur yapın. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın. 170 derecedeki orta ısılı fırında pembeleşinceye kadar kızartın. Tepsiyi fırından alarak hamuru 2 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. Tepsiye tekrar dilimleri sıralayın. 15 dakika daha fırınlayın. Biraz kuruduktan sonra fırından alıp soğumaya bırakın.
Selanik Böreği
Hamur Malzemeleri:* 21 gr yaş maya * 1 bardak ılık su * Yarım su bardağı yoğurt * Yarım su bardağı zeytinyağı * 1 yumurta * 1 tatlı kaşığı tuz * Aldığı kadar unİç Malzemeleri:* Yarım kilo ıspanak, yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış (yıkanıp paketlenmiş olanlar kuru olduğu için onları kullanabilirsiniz) * 1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir * 4-5 yeşil soğan, doğranmış * Tuz, karabiber, pul biber
Hazırlanışı:İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın. Mayayı ılık suda eritin. Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun. Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin. Hamuru 3 bezeye ayırın. Her bezeyi tekrar 4-5 bezeye ayırın. Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları aralarını yağlayarak üst üste koyun. (en üst parçayı yağlamayın.) Bu grubu dolaba kaldırıp 10-15 dakika bekletin. Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın. Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın. Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin. Ispanaklı içi, ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin. İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin. Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın. Son grubu da açıp tepsiye serin. Böreği fırına koymadan içinin iyi pişmesi için bıçakla birkaç yerinden delin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin. (Eğer altı henüz pişmemiş ama üzeri kızarmışsa tepsiyi fırının alt katına alıp, üzerine folyo kapatın. Bir süre daha bu şekilde pişirin.) Tamamen piştikten sonra fırını kapatın. Tepsiyi 15 dakika kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın. Mümkünse sıcak servis yapın.
Selanik Tatlısı
Malzemeler: Şerbeti için: * 2 bardak toz şeker * 2 tatlı kaşığı limon suyu * 1,5 bardak su Hamuru için: * 7,5 kahve fincanı un * 3,5 kahve fincanı tereyağ * 1 kahve fincanı pudre şekeri Muhallebisi için: 3 bardak süt 1 kahve fincanı nişasta 4 yumurta 1/2 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin.Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarak yedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.Mahmure Editörü:
Betül Marangoz