Şanlıurfa yemek geleneği
.
Haşhaş Kebabı
Malzemeler:1/2 kg yağsız kıymaTuzHazırlanışı: Kıyma ile tuz bir kapta iyice yoğrulur. Karışımından bir miktar alınıp, kebap şişine eze eze saplanır. Şişler, önceden hazırlanan mangal ateşine dizilir, yavaş yavaş çevrilerek her tarafının iyice pişmesi sağlanır. Pişen haşhaş kebapları ateşten alınarak, şeklini muhafaza edecek şekilde şişlerden bir tabağa çekilir.İnce doğranmış maydanoz, yeşil soğan (yeşillik) karışım ile dürüm yapılarak sıcak yenir.
Urfa'nın Patlıcanlısı
Malzemeler: 500 gr. yağlı kıyma8 adet patlıcan1 çay kaşığı karabiber 4 çay kaşığı tuz Hazırlanışı: Patlıcanları yıkayıp uç kısımlarını kesin, uzunluğuna göre 3'e ya da 4 parçaya bölün ve tuzlu suda bekletin. Kıymaya karabiber ve tuz koyup yoğurun. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi arada suya batırarak yuvarlaklar yapın.Kalın kebap şişlerine sırayla bir patlıcan ve bir köfte dizin. Kömür ızgarada köfteler pişene kadar yavaş yavaş çevirerek pişirin. Közlenmiş yeşil biber, domates ve lavaş ekmeğiyle servis yapın.
Urfa’nın Kıymalı Semsek Böreği
Malzemeler:1/2 kg yemeklik kıyma1 orta boy kuru soğanBir tutam tuzKarabiberTarçınMaydonozKişi sayısına göre hamur için: un, su, tuz ve1 kaşık sıvı yağHazırlanışı: Kıyma güzelce kavrulurken içine ince kıyılmış kuru soğan, baharatlar ve tuz konur. Kavurma işlemi bitince kapatılır, ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. Hamur hazırlanır; merdaneyle açılabilecek çok sert veya yumuşak olmayan bir hamur olması lazım. Daha sonra küçük yumaklar yapılır ve kahvaltı tabağı kadar biraz daha küçük şekilde açılır. Soğumuş olan kıymadan yeteri kadar ortasına koyduktan sonra poğaça şeklinde kapatılır. Hepsi bitince kızgın yağda kızartılır.
Tepsi Kebabı
Malzemeler:6 adet kebaplık patlıcan750 gr orta yağlı koyun kıyması3 adet domatesBiraz karabiber1 tatlı kaşığı tuzHazırlanışı: Patlıcanlar yıkanır, üç parmak kalınlığında yuvarlak parçalara bölünür. Et geniş bir kaba konur, sadece tuz ve bir yemek kaşığı su katılarak iyice yoğrulur. Çok yoğurmanız gerekiyor. Et, daha sonra orta büyüklükte bir tepsiye alınır, kenarından başlayarak bir patlıcan biraz et konarak tepside iki veya üç sıra şeklinde dizilir. Domatesler, ikiye bölünüp tepsinin ortasına yerleştirilir. Tepsi fırında patlıcanların üstü sertleşinceye ve kabukları iyi ayrılacak şekle gelene kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Not: Domates istenmediği takdirde tepsinin tamamı patlıcan ve etle doldurulur.
Kabak Oturtma
Malzemeler:1,5 kg. taze kabak1 su bardağı yoğurt½ kg. orta yağlı koyun kıyması4 diş sarımsak1 kaşık Urfa yağı2 su bardağı kızartmak için sıvı yağ2 tatlı kaşığı tuz.Hazırlanışı: Kabaklar yıkanıp yuvarlak yuvarlak doğranır, üzerine tuz serpilip süzgeçte bekletilir, sulanması sağlanır. Bir tavaya kıyma konur, yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Daha sonra bir kaşık yağ konup kıyma kavrulur, karabiber eklenip karıştırılarak bir tarafa alınır. Bir tavaya sıvı yağ konulur kızdırılır, kabakların iki yüzü kızartılır. Kenarlı bir tavaya dizildikten sonra kavrulmuş kıyma, dizilmiş olan kabaklar üzerine serilip yarım bardak su ile 10-15 dakika pişirilir.Sarımsaklar soyulup tuzla iyice dövülerek yoğur da katılır.5 Yemek sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.
Yumurtalı Köfte
Malzemeler:2 su bardağı köftelik bulgur 7 yemek kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı tarçın1 çay kaşığı kara biber4 yumurta2 yemek kaşığı salça4 yemek kaşığı sade yağ8-10 adet yeşil soğan1 adet maydanoz2 kuru soğan1 adet maydanoz 2 kuru soğan1 tatlı kaşığı tuzHazırlanışı: Soğan ve maydanoz yıkanır, incecik doğranır, bir tarafa konur. Kuru soğan solulup yıkanır, incecik doğranır. Bir tepsiye bulgur, tuz, Urfa İsotu (kırmızıbiber), kara biber, tarçın, salça, doğranmış kuru soğan konur, çok az su ile yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Yumurtalar bir kaba kırılır, çarpılır, Yağ bir tavaya alınır, kızartılır yumurtalar bu yağa alınıp pişirilir. Köfteye doğranmış maydanoz, soğan karışımı dökülüp ezilir. En son olarak yumurtalar karışıma eklenip servis tabaklarına alınır. Turp, marul, domates, salatalık ile beraber servis yapılır.Not: Yoğurma işlemi bulgurlar birbirini tutuncaya kadar yapılmalıdır.