Sağlıklı pişirme yöntemleri
.
Yapışmayan Tavayla Pişirmek
GerçeklerTeflon yüzeyinin kaygan olması, yüksek dozlarının bazı laboratuar hayvanlarında kanser yaptığı bilinen PFOA kimyasalı (Perfluorooctanoic asitler) sayesindedir. Ancak Sciende in Public Interest Merkezi’nden Beslenme Uzmanı David Schardt, PFOA’ların bizim yediklerimize veya soluduğumuza nüfuz ettiğine dair hiçbir bulgu elde edilmemiş olduğunu söylüyor. Başka araştırmalar Teflon imalatı sırasında PFOA’nın yok olduğunu öne sürüyor.Aklınızda BulunsunIsındığında yapışmayan tavadan PFOA’lar çıkmasa bile araştımacılar başka zararlı gazların ortaya çıkabileceğini söylüyor. Güvenlik için hiçbir zaman boş bir tavayı yüksek ısının üzerinde bırakmayın. Fazla ısıyı emdiklerinden yiyecekleri veya suyu tavanın içinde tutmak yeterlidir.
Pişmemiş Kurabiye Hamuru Yemek
GerçeklerSadece 20.000 yumurtada bir salmonella virüsüne rastlanılsa da, görüştüğümüz bütün uzmanlar aynı fikirde. İçinde pişmemiş yumurta barındıran yiyecekler yemeyin. Salmonella, ishal, ateş ve kramplara neden olur.Aklınızda BulunsunHala dipte kalanları sıyırmadan duramıyor musunuz? Evet, aynen biz de. Eğer “İlla sıyırmalıyım” diyorsanz, pastörize yumurta kullanmaya başlayın. İşlem sırasında kullanılan yüksek ısı salmonellayı yok eder. Dolayısıyla sonrasında karşılaşacağınız en büyük risk, dar jean’lere girememek olur.
Yıkamadan Salata Yemek
GerçeklerDoktor James Marsden, “Yemek endüstri ürünleri, patejonik mikroorganizmalardan arınmak için çok çaba harcar” diyor. Ancak yapılan bir araştırmaya göre Amerika’daki E. Coli salgının paketlenmiş ıspanakla ilgili olabileceği düşünülüyor. Hastalıktan korunma ve önleme merkezleri yeşilliklerin soğuk suda yıkanması gerektiğini belirtiyor.Aklınızda BulunsunEğer E. Coli bakterisi varsa, yaprakları sudan geçirmenin yeterli olacağına dair bir garanti yoktur. Daha fazla önlem için her farklı yiyeceğe dokunmadan evvel ellerinizi yıkayın. Aynı şekilde bıçaklarını ve kesme tahtası aralarını da yıkamayı unutmayın.
Mikrodalgada Plastik Ambalajla Pişirmek
GerçeklerBazı insanlar plastiği ısıtmanın kansere neden olan diyoksinleri ortaya çıkardığını düşünüyor. Ancak Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health yardımcı profesörlerinden Dr. Rolf Halden, "Diyoksinler, mikrodalga için tasarlanmış plastiklerde veya yiyecek kaplarında bulunmaz" diyor.Aklınızda BulunsunDr. Marsden, "Pakette ‘Mikrodalgada güvenlidir’ yazısını gördüğünde, üreticilerin ürün hakkında derinlemesine araştırma yaptığı bellidir" diyor. Eğer bu iki sihirli kelimeyi ambalajda göremezseniz, sakın mikrodalgaya koymayın. Aynı şekilde tekrardan ısıtılabilen, suni köpükten (styrofoam) elde edilen kaplardan da uzak durmalısınız.
Su Şişelerini Tekrar Kullanmak
GerçeklerŞekilleri yüzünden zor temizlenen su şişelerinde hastalığa neden olan bakteriler sıkışıp kalabiliyor. Tüm bakteriden kurtulmak için önce arındırıcıyla temizlemeli sonra durulamalı ve kaynar suda bekletmelisiniz.Not: İnce plastik şişeler bu işleme dayanamaz.Aklınızda BulunsunSu şişelerini dondurmanın sağlık için bilinen bir riski yoktur. Ancak uzmanlar, üzerinde “dondurmak güvenlidir” yazanları kullanmanızı tavsiye ediyor. Isıtmak veya dondurmak istediğinizde, özellikle bu iş için tasarlanmış şişeleri kullanmalısınız. Eğer şişenizi sıklıkla otomobilde sıcakta bırakıyorsanız, tekrar kullanılabilen şişelerden satın almalısınız.Kaynak: Women’s Health