Refika’nın mutfağından enfes lezzetler
.
Deniz mahsullü erişte
Malzemeler: Kalamar 1 adet, karides 8 adet orta boy, erişte 2 bardak, taze kekik 3 dal, kuru üzüm 1 çorba kaşığı, kapari 1,5 çorba kaşığı, muskat (rendelenmiş) ½ adet, domates 3 adet, yeşil biber 2 adet, beyaz şarap 1 çay bardağı, sarımsak, 4 diş, zeytinyağı (tavayı yağlayacak kadar), karabiber 1 çay kaşığı, tuz.Hazırlanışı:Ufak parçalara böldüğünüz sarımsağı, tavadaki zeytinyağında biraz öldürün. Tam olarak ölmesin, çünkü kalamar ve karidesle de pişecek. Ufak halkalara böldüğünüz kalamarı (terbiyesi için 3 saat soda veya birada bekletmenizi tavsiye ederim) ve şeritler halinde kesilmiş biberleri ekleyin. 2 dakika pişirdikten sonra karidesleri ekleyin ve 1 dakika çevirdikten sonra, küp küp doğradığınız domatesleri içine atın. Domateslerin suları çekilene kadar karışımı çevirin ve başka bir kapta erişteleri kaynar suya atıp hemen karışımın başına dönün. Domatesler sularını iyice çekince, şarabı ve kuru üzümleri karışımınıza ekleyin ve ısınmaları için 15-20 saniye karıştırın. Sonra erişteleri kaşık kaşık karışıma ekleyin ve 1 dakika da böyle pişirin. En son, kapari ve taze kekiği ekleyin. Yerken üzerine çekme karabiber de ekleyebilirsiniz. Hemen yiyin.Not: Bu tarifi makarna ile de yapabilirsiniz. Ama erişte makarnadan çok daha çabuk açılıyor ve açılmasına rağmen diriliğini koruyor. Ayrıca daha az yumurta ve daha az işlenmiş un kullanılarak yapıldığından çok daha sağlıklı.
İştah açan dürümler
Malzemeler: Organik biber salçası, 5 çorba kaşığıİç için: Ceviz, 2 avuç, Parmesan peyniri, 100 gr karabiber (20 çekimlik), zeytinyağı ½ çay bardağı, sarımsak 8 diş, taze kekik 2 dal.Dürüm: Lavaş, 2 adet taze fesleğen, 20 adet büyük yaprak, kırmızı dolmalık biber 1 adet, ufak yaprak, kırmızı dolmalık biber 1 adet, ufak domates 10 adet, kürdan 20 adet, kapari 1 tatlı kaşığı.Hazırlanışı:Biber salçası, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve karabiberi çukur bir kapta karıştırın. İçine kekik ve ceviz de ekleyip bir kere daha karıştırın ve 1 saat bekletin. Tatlar iyice birbirine karışsın. Bu sırada lavaşları 8 eşit üçgene ayırın. Parmesanı bazı parçaları biraz daha iri bırakarak rendeleyin. Biberleri ince şeritler halinde kesin. Fesleğenin iri yaprakları ayırın. Kapari ve kürdanınızı hazırlayın. Ufak pizza dilimleri gibi açık olan lavaşlara, Parmesan eklediğiniz karışımından bolca sürün, yalnız üçgenin tepesine biraz daha az karışım koyun ki taşmasın. Bir parça biber ve fesleğen ekleyip sarın ve isterseniz, fotoğraftaki gibi tepesine kapari ve domates yerleştirebilirsiniz…Aklınızda bulunsunKöfteye istediğiniz yeşilliği koyabilirsiniz. Maydanoz yerine dereotu, kişniş, fesleğeni de deneyebilirsiniz.
Çıtır muz
Malzemeler:Kadayıf 200 gr, muz 3 adet, bal, ayçiçeği yağıHazırlanışı:Muzların her birini 3 parçaya ayırın ve parçaların etrafına, dolma sarar gibi dikkatlice kadayıf sarın. Sararken kadayıfı avucunuzun içinde çevirin ve biraz bastırın. Bir tabağa koyduğunuz ayçiçeği yağı ile avucunuzu yağlayarak sarma işlemini kolaylaştırabilir hem de kadayıfın daha çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Fakat elinizdeki topu çok bastırmayın, bastırırsanız muz heba olabilir. Bu esnada 1 -2 parça muz kullanılamaz hale gelebilir; ama nefis bir tatlıya ulaşmak için bir ufak bir bedel, endişelenmeyin. Sonrası bisiklet sürmek gibi gelecektir. Muzları hazırladıktan sonra, servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında üzerleri kapalı bir şekilde bekletin. Servis yapmadan 5 dakika evvel çıkartıp, kızdırdığınız ayçiçeği yağında (içine atacağınız parçanın tamamı yağın altında kalabilecek derinlikte yağ koyun) 1 -2 dakika çevirerek pişirin. Kızgın olduğundan emin olmak için, bir parça kadayıfı yağa atabilirsiniz, iyice cızdırıyorsa tamam demektir. Kadayıflı muz parçalarının renkleri hafif değişip fotoğraftaki hale geldiklerinde, istenen kıvama ulaşmış olacaksınız. Önceden peçete koyduğunuz bir tabağa aktarıp yağını alın. Sonra servis tabağına aktarıp koyun ve üzerinde (veya yanında) balla servis edin. Aklınızda bulunsunKişniş zeytinyağına kekikten bile çok yakışır. Ev yapımı ekmek, zeytinyağlılar, kırma zeytin ve deniz mahsullü erişteye de kişniş çok yakışır.
Refika’nın Gavurdağı
Malzemeler: Domates 4 adet (Kışın, biber salçası veya domates salçası kullanabilirsiniz), soğan 1,5 adet, maydanoz ²/3 bağ, sarımsak 3 diş, ceviz 2 çorba kaşığı, sızma zeytinyağı 2 çorba kaşığı, nar ekşisi 1 çorba kaşığı, kimyon 1 tatlı kaşığı, pul biber 1 tatlı kaşığı, karabiber 1 çay kaşığı, nane, 1 tatlı kaşığı Muskat, ½ adet, tuz.Aklınızda bulunsunMuskatın sırrı birlikte olduğu malzemeye göre tat değiştirmesidir. Muskat, ete de kullanılabilir, böreğe de, elmalı tatlıya da...