Ramazana özel etli tarifler
.
Balık köftesi
Malzemeler:2 iri mezgit veya beyaz etli balık, 100 gr kaşar peynir, 1 dilim bayat ekmek için, 1 soğan, 1 yumurta, 2 diş sarımsak, 6-7 dal maydanoz, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı nane, tuz, karabiber, kızartmak için sıvıyağHazırlanışı:Balıkları tuzlu suda haşlayın. Kılçıklarını ayıklayıp çatalla ezerek veya robotta çekerek püre haline getirin. Kaşar peynirini rendeleyin. Ekmek içini ufalayın. Soğanı rendeleyin, sarımsakları ezin. Maydanozu yıkayıp kıyın. Balık püresine kaşar peyniri, ekmek içi, yumurta, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz, karabiber, kekik ve naneyi ekleyip yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp köfteleri kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Dilerseniz soğan dilimleri eşliğinde servis yapın.
Etli ekmek dolması
Malzemeler:1 bayat çavdar ekmeği, 500 gr kuşbaşı kuzu eti, 2 kahve fincanı sıcak su, 6 taze soğan, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 demet maydanoz veya dereotu, tuz, karabiber, kırmızı pul biberHazırlanışı:Ekmeğin bir ucunu keserek kapak şeklinde açın. Kaşık yardımıyla içini çıkarıp bir kaba ufalayın. Taze soğanları temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Dereotu veya maydanozu temizleyip kıyın. Kuşbaşı eti tencereye alın. 1 fincan su ilave ederek suyunu çekinceye kadar pişirin. 1 fincan su daha ekleyip kapağı kapalı olarak pişirin. Gerekirse 1 fincandan fazla olmamak kaydıyla su ekleyip pişirmeye devam edin. Et suyunu çekince tencereyi ocaktan indirin. Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Taze soğanları ekleyip hafif sarartın. Ekmek içi, sarımsak, salça, tuz ve baharatları ekleyip 2-3 dakika kavurun. Kuşbaşı et, dereotu veya maydanozu ilave edip karıştırın ve tavayı ocaktan alın. İç malzemeyi bir kaşıkla hiç boşluk bırakmayacak şekilde ekmeğin içine doldurun. Çıkardığınız kapağı ağzına kapatın. Büyük bir tencereye ısıya dayanıklı bir kâseyi ters yerleştirin. Ekmeği kâsenin üzerine oturtun. Kâsenin seviyesini geçmeyecek kadar su ekleyin. Kapağı kapalı olarak orta ateşte 15-20 dakika pişirin. Ekmeği tencereden alıp dilimleyerek servis yapın.
Tavuk etli ve kabaklı sandviç
Malzemeler:Yarım baget ekmek, 50 gr tavuk göğüs eti, yarım kabak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı mayonez, 1/4 demet dereotu, tuz, kırmızı pul biber Hazırlanışı:Tavuk etli ve kabaklı sandviç: Pratik sandviç tarifleri arasında özel bir yere sahip. Tavuk göğüs etini kuşbaşı doğrayın ve bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Kabağı ince doğrayın ve tavuğa ilave edip soteleyin. Ocağın altını kapatın. Dereotunu ince kıyın. Tüm malzemeyi bir kapta mayonezle birlikte karıştırın. Tuz ve pul biberle tatlandırın. Baget ekmeğin içini çıkarıp harcı doldurun ve servis yapın.