Mutfağı sevenlerin kitabı: Net 425 g e
.
Sotelenmiş karışık sebze
Malzemeler:3 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 3 çorba kaşığı cashew nuts, 6 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan (küp şeklinde doğranmış), 1 adet sarı dolmalık biber (küp şeklinde doğranmış), 2 adet havuç (halka şeklinde doğranmış), 1 su bardağı araka bezelyesi, iri doğranmış, 4 su bardağı brüksel lahanası (ikiye bölünmüş), 1 avuç taze fesleğen yaprağı.Hazırlanışı: Dolmalık fıstıkları teflon tavada, kısık ateşte pembeleştirin. Cashew nuts’ı ekleyip iki dakika kavurun ve başka bir kaba alın. Zeytinyağını tavada ısıtın. Soğan, dolmalık biber ve havucu ilave edin; yüksek ateşte 2-3 dakika pişirin. Bezelye ve brüksellahanalarını ekleyin, kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Kenara ayırdığınız fıstık ve cashew’ları ekleyerek karıştırın. Fesleğen yaprakları ile süsleyerek servis edin.
Beyaz fasulye çorbası
Malzemeler:3 su bardağı beyaz fasulye, 1 küçük beyaz soğan, küp şeklinde doğranmış, 6 su bardağı su, 400 gr karides, ayıklanmış, pul biber, 1 avuç maydanoz yaprağı, ince kıyılmış, 3 çorba kaşığı zeytinyağı.Hazırlanışı: Fasulyeleri haşlayın ve süzdükten sonra, 6 yemek kaşığı fasulyeyi bir kenara ayırın. Soğanı fasulyeleri ekleyin. Suyu ilave edip pişirin. Blender’dan geçirin. Ayırdığınız fasulyelerini ekleyin. Karidesleri bir tavada zeytinyağında soteleyin. Üzerine maydanozu serpin, karıştırın ve ocaktan alın. Pul biber serpin. Servis ederken tabaklara önce çorba koyun, karidesleri üzerine paylaştırın.
Sandalda tavuk
Malzemeler:6 parça kemiksiz tavuk budu (küp şeklinde doğranmış), 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan (küp şeklinde doğranmış), 3 diş sarımsak, ince kıyılmış, 2 defne yaprağı, 330 gr doğranmış domates, 200 gr haşlanmış nohut , 3 adet patlıcan (küp şeklinde doğranmış ve kızartılmış), 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz.Yufka kapları (isteğe bağlı)4 adet yufka, ½ su bardağı sıvıyağHazırlanışı:Büyük bir teflon tavada zeytinyağını ısıtın. Soğan, sarımsak ve defneyaprağını beş dakika kavurun. Tavukları ekleyip orta ateşte 20 dakika pişirin. Domatesleri ilave edip beş dakika daha pişirin. Nohut ve kızarmış patlıcanı ekleyin. Suyu fazla ise, yüksek ateşte suyunu çektirin. Kimyon, karabiber, tuz ve kırmızıbiberi ilave edin, maydanozu serpin. Ocaktan alın, içinden defneyaprağını çıkarın.Yufka kaplarının hazırlanışı: Fırını 200 dereceye ayarlayın. Yufkaları üst üste dizin ve dörde bölün. Sonra tekrar dörde bölün. İki parça üçgen yufkanın üzerini fırça ile yağlayın. İki ucundan kürdanla kayık gibi tutturun (kayık formu vermenin bir yolu da yufkanın içine alüminyum folya döşeyerek kenarlarını ayakta tutmaktır). Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın. Fırında 15 dk pişirin (bir gün önceden de yapabilirsiniz). Pişmiş yufkaların içine tavukları paylaştırıp fırına verin. 10 dk daha pişirin.
Pırasalı mısır unlu tart
Malzemeler:1,5 kg pırasa (ince doğranmış), 2 adet soğan (küp şeklinde doğranmış), 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı mısır unu, 1 paket kabartma tozu, 1,5 su bardağı süt, 2 adet yumurta, ½ tatlı kaşığı tuz, 50 gr tereyağı.Hazırlanışı:Fırını 180 dereceye ayarlayın. Soğan ve pırasayı teflon tavada zeytinyağında 15 dakika karıştırarak pişirin. Başka bir kapta mısır unu, kabartma tozu, tuz, süt ve yumurtayı çatalla çırpın. Sulu bir hamur elde edince yarısını bir kenara ayırın. Diğer yarısına pırasayı ekleyin ve karıştırın. Fırın kabını yağlayıp pırasalı hamuru yayın. Ayırdığınız hamuru üzerine yerleştirin. Tereyağını bıçakla kesip hamurun üzerine koyun. 20 – 25 dk pişirin.
Sakızlı muhallebi
Malzemeler:1 lt süt, 1 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı süt (ekstra), 1 su bardağından 1 parmak eksik un, 1 adet yumurta, 1 adet damla sakızı, 1 paket vanilya, 75 gr tereyağı.Sosu için:2 su bardağı vişne suyu, 4 çorba kaşığı tozşeker, 1 çorba kaşığı buğday nişastası.Hazırlanışı: Süt ve şekeri bir tencerede karıştırarak pişirmeye başlayın. Başka bir kapta süt ile unu ezerek karıştırın. İçine yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Bu karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ilave edin. Damla sakızını havanda dövün ve sütün içine ekleyin. Vanilyayı ilave edin, muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. Tereyağını birkaç parçaya bölün ve muhallebiye ekleyin. Köpürür gibi oluncaya kadar el blender’ı ile çırpın. Karışımı bardaklara paylaştırın ve soğumaya bırakın ( tek bir servis kabı da kullanabilirsiniz). Ayrı bir tencerede vişne suyu, tozşeker ve buğday nişastasını karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alın. Kaymak tutmaması için karıştırmaya devam edin. Ilındıktan sonra muhallebinin üzerine dökün ve buzdolabına koyun.
Salatalık ruloları
Malzemeler: 8 adet Çengelköy salatalığı, 250 gr sert beyaz peynir, (küp şeklinde kesilmiş) taze nane.Hazırlanışı:Salatalıkları kabuklarıyla birlikte, sebze soyacağı ile uzun şeritler halinde dilimleyin. Peynirleri içlerine yerleştirip, rulolar şeklinde sarın. Uzun kürdanlarla tutturun. Taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis edin.Kaynak: House BeautifulYapım: Şebnem Yıldız