Milföylü harika lezzetler
.
Aşk pastası(4 kişilik)
Hazırlık süresi : 20 dakikaPişirme süresi : 25 – 30 dakikaMalzemeler:8 adet milföy300 gr çilekKreması için:250 gr süt20 gr un16 gr nişasta2 yumurta sarısı500 gr şeker40 gr tereyağıVanilyaSüslemesi için: 1 yemek kaşığı pudra şekeri, 1 adet çilek, kırmızı orman meyveleriHazırlanışı: Milföyleri 4’er adet olmak üzere 2 gruba ayırın ve bir merdane yardımı ile 25 X 25 cm ebatlarında inceltin. Her iki hamuru kalıp ya da kartondan çıkaracağınız bir şablon yardımıyla kalp şeklinde kesin. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Kalp şeklinde kestiğiniz milföyleri kağıtların üzerine alın ve kabarmalarını engellemek için bir çatal yardımı ile delin. 175 derecelik fırında altın sarısı renk alıncaya kadar, 20-25 dakika pişirin. Kremasını hazırlamak için:Sütü kaynamaya bırakın. Yumurta, şeker ve vaniklyayı ayrı bir kapta karıştırın. Un ve nişastayı ilave edip tekrar karıştırın. Süte yumurtalı karışımı azar azar ilave ederek bir taraftan bir çırpma teli yardımı ile karıştırarak yedirin. Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın. Krema soğuyunca tereyağını ilave edip mikser yardımıyla çırpın.Kremanın yarısını bir milföy katmanının üzerine yayın. Çilekleri ortadan ikiye kesin ve kremanın üzerine tekar krema dökün. Çileklerin üzerine tekrar krema dökün. Diğer milföy katmanını da üzerine koyarak elinizle hafifçe bastırın. Pastanızı pudra şekeri çilek ve kırmızı orman meyveleri ile süsleyin; buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra servis edin.
Baharatlı cipsler (6 kişilik)
Hazırlık Süresi : 5 dakikaPişirme Süresi: 20 dakikaMalzemeler:12 adet milföy2 adet yumurta beyazıBaharat harmanı için: Kekik, fesleğen, pulbiber, sebzeli çeşniİkinci baharat harmanı için: Haşhaş, susamHazırlanışı: 6 adet milföyü üst üste koyun. Bir merdane yardımıyla açarak 30 X 40 cm olacak şekilde kesin. Diğer 6 ader milföy için de bu işlemi tekrarlayın. Milföylerin kabarması için çatalla üzerinde delikler oluşturun. Üzerlerine yumurta beyazı sürün. Hamurların üzerine serpmek için bir kapta kekik, fesleğen, pul biber ve sebzeli çeşniyi harmanlayın. Başka bir kapta ise haşhaş ve susamı harmanlayıp bir hamurun üzerine birini, diğer hamurun üzerine diğerini serpiştirin.Arzunuza göre kare, dikdörtgen vb. olacak şekilde hamurları düzgünce kesin.185 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 20 dakika pişirin. Dilerseniz yanında süzme yoğurtla servis edin.
Açık börek (4 kişilik)
Hazırlık Süresi : 10 dakikaPişirme Süresi : 45 dakikaMalzemeler:8 adet milföyHarcı için:200 gr bezelye2 bardak küp soğan6 yemek kaşığı zeytinyağı½ yemek kaşığı toz şeker2 adet yeşil kabak200 gr mantar¼ demet taze fesleğen1-2 dal taze kekikTuz KarabiberÜzeri için: 100 gr rendelenmiş kaşar peyniriHazırlanışı: 8 adet milföyü üst üste koyun ve bir merdane yardımıyla açın. 35 X 35 cm olacak şekilde bıçakla kesin. Bir tavaya zeytinyağı koyun ve küp soğanı soteleyin. Yarım yemek kaşığı toz şekeri de ilave ederek soğanların karamelize olmasını sağlayın. 2 adet kabağı ortadan ikiye bölün. Çekirdekli (yumuşak ) kısımlarını bir kaşık yardımıyla çıkarın ve tekrar ikiye bölün. Küpler halinde doğrayın. Mantarı da küp küp doğrayın. Bütün soğanların üzerine ilave ederek 15 dakika soteleyin. Taze fesleğen, dal taze kekik, tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Ocaktan almaya yakın bezelyeyi de ilave edin, biraz daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve harcı soğutun.Bir fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıdı serin ve 35 X 35 cm olarak hazırladığınız milföyü tepsiye koyun. Harcı milföyün üzerine yerleştirin. Bu işlemi yaparken milföyün dış kenarına doğru 1 cm boşluk bırakın. Piştiğinde bu alan hafif kabaracak ve güzel bir görüntü oluşturacaktır. Rendelenmiş kaşarı da üzerine ilave ederek 200 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Kıymalı wellington(4 kişilik)
Hazırlık Süresi : 10 dakikaPişirme Süresi : 45 – 50 dakikaMalzemeler:8 adet milföy3 adet pırasa (yeşil yapraklı tarafları)Harcı için:1 bardak küp soğan2 yemek kaşığı tereyağı4 yemek kaşığı çam fıstığı400 gr dana kıyması1 demet doğranmış maydonozTuz KarabiberÜzeri için: 1 adet yumurta sarısıHazırlanışı: 8 adet milföyü üst üste koyun ve merdane yardımıyla 40 X 30 cm ebatlarında açın. Kenarlarını bıçakla düzeltin. 3 adet pırasayı bıçakla ortadan ikiye bölerek yaprak yaprak açın ve kaynayan suya atın. 6-7 dakika sonra pırasaları alın ve soğuk sudan geçirin. Hamurun üzerine pırasaları düzgünce dizin, gerekirse bıçakla kenarlardan keserek fazlalıkları alın.Tereyağını bir tavaya alın. Küp soğanı tereyağında 6-7 dakika soteleyin. Çam fıstığını ilave edin. Biraz daha soteledikten sonra kıymayı da tavaya ekleyerek soteleme işlemine devam edin. Kıyma kavrulduktan sonra ocağın altını kapatın ve doğranmış maydonoz, tuz ve karabiberle harcı hamurun üzerine ve ön kısmına gelecek şekilde uzunlamasına yayın. Hamuru rulo yapın, uçlarını içeri doğru kıvırın.Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecelik fırında altın sarısı renk alıncaya kadar, 35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis edin.
Lalezar sarması(4 kişilik)
Hazırlık süresi : 10 dakikaPişirme süresi : 30 dakikaMalzemeler:5 adet milföyHarcı için: 200 gr kuru domates100 gr kahvaltılık ezme8-10 dal fesleğenHazırlanışı: Harcını hazırlamak için kuru domates, kahvaltılık ezme ve fesleğeni hazneli bir blender’a koyarak püre haline getirin. 5 adet milföyü hafif çözdürün. Bu harcı yumuşamış olan milföylerin üzerine yayın ve rulo haline getirin. Kolay kesebilmeniz için 20 dakika buzlukta bekletin. Çıkardıktan sonra 1 cm kalınlığında dilimlere bölün. Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisinin üzerine rulo dilimlerini alarak, 185 derecelik fırıda altın sarısı renk alıncaya kadar, 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
Milföy ekler(10 kişilik)
Hazırlık süresi : 10 dakikaPişirme süresi : 40-45 dakikaMalzemeler:10 adet milföy1 yemek kaşığı tereyağı (kalıpları yağlamak için )Kreması için:250 ml süt3 yumurta sarısı60 gr toz şeker15 gr nişasta20 gr un 1 paket vanilya50 gr tereyağıSosu için:160 gr bitter çikolata120 gr kremaHazırlanışı: Her bir milföyü, tereyağıyla yağladığınız silindir şeklinde kalıplara sarın. 190 derecelik fırında altın sarısı renk alıncaya kadar, 30 dakika pişirin.Sütü bir kapa alarak kaynatın. Yumurta sarısı, toz şeker, nişasta, un ve bir paket vanilyayı başka bir pişirme kabında çırparak iyice karışmasını sağlayın. Kaynayan sütü bu karışıma yavaş yavaş ilave edin ve sürekli çırpmaya devam edin. Orta ateşte 2 dakika pişirerek kıvam almasını sağladıktan sonra kremaya ilave ederek el mikseri yardımı ile iyice yedirin.Sosu hazırlamak için: Bitter çikolatayı benmari usulü 7 dakika eritin. Kremayı erittiğiniz çikolataya ilave edip iyice karıştırın. Pişen milföy silindirlerinin içine bir sıkma torbası yardımıyla kremayı doldurun. Üzerlerine hazırladığınız çikolata sosunu yayın. Dilerseniz bir miktar eritilmiş beyaz çikolatayı da üzerine ince bir şekilde dökerek süsleyin. Buzdolabında 1 saat dinlendirerek servis edin.