Meyvelerin tadı adına...
.
Marine edilmiş armut dilimleri (2 kişilik)
Malzemeler:1 adet armut6 küp rokfor peyniri3 yemek kaşığı nar ekşisi1 yemek kaşığı balServis için marulHazırlanışı: Armutları yuvarlak dilimleyin. Nar ekşisini ve balı iyice çırpın (balın erimesi gerek). Hazırladığınız nar ekşisi sosuna armut dilimlerini batırın ve tost makinesinde veya ızgarada kızartın. Rokfor peynir küplerini kürdana dizin. Armutları tabağa alın, marul yaprakları ve peynirle birlikte servis yapın.
Böğürtlenli şeftali-şarap soslu (8 kişilik)
Malzemeler:1,5 su bardağı şeker 4 adet olgun şeftali veya nektarin2 su bardağı suSos için:1 kase böğürtlen2 su bardağı kırmızı muscat şarabı3 yemek kaşığı bal 3 adet karanfil 1 adet kabuk tarçınHazırlanışı: Şekeri ve suyu geniş bir kapta karıştırın. Ortadan ikiye böldüğünüz şeftalileri, kesik kısmı üste gelecek şekilde bu şekerli suyun içine yerleştirin ve 1 saat kadar bekletin. Fırını 200 derece ısıtın. Beklemiş şeftalileri şekerli sudan alın ve derin bir fırın kabına, yine kesik kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin.Sos için tüm malzemeleri iyice karıştırın. Fırın kabına yerleştirdiğiniz şeftalilerin üzerine dökün ve ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Pişmiş böğürtlenleri, fırından aldığınız şeftalilerin çekirdek yerlerine yerleştirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis yapın.
Elmalı aşure (12 kişilik)
Malzemeler:150 gr buğday, bir gün suda bekletilmiş½ çay bardağı pirinç1 portakalın suyu2 portakalın kabuğu, küçük doğranmış ve üç defa suyu değiştirerek haşlanmış2 adet elma, küçük küp küp doğranmış1 yemek kaşık pirinç unu1 yemek kaşık buğday nişastası100 gr kuş üzümü2 kg sütŞeker,tarçınHazırlanışı: Derin bir tencerede, buğday ve pirinci haşlayın. Elmaları az şekerli su ve portakal suyuyla hafif yumuşayıncaya kadar (10 dk) haşlayın. (Bu su kullanılacağından dökülmemelidir.) Buğday ve pirinci haşladığınız tencereye 1 kg sütü yavaş yavaş ekleyerek ve sürekli karıştırarak kaynatmaya başlayın.Kaynamaya başlayınca, bir kâsede biraz soğuk sütle, nişasta ve pirinç ununu eritin, ocaktaki karışıma ilave edin. Ardından sırasıyla haşlanmış portakal kabuğunu, haşlanmış elmayı ve suyunu, kuş üzümünü ve en son şekeri katın. Tüm malzemeler bitince sürekli karıştırarak ve süt ekleyerek (kalan süt bitinceye kadar) kısık ateşte pişirin. Sahlep kıvamına gelince ocaktan alın. Servis edeceğiniz bardaklara aşureyi bölüştürün, tarçını üzerlerine serpiştirin ve buzdolabında 2 saat kadar tutun. Soğuk olarak servis yapın.Not: Şeker ve tarçının miktarını arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.
Meyve salatası (6 kişilik)
Malzemeler:1 çay bardağı yaban mersini meyvesi 4 adet kayısı, küp küp kesilmiş 1 adet kivi, küp küp kesilmiş 1 adet armut, küp küp kesilmiş 1 adet portakal, küp küp kesilmiş 1 adet şeftali, küp küp kesilmiş5 adet bisküvi veya kurabiye kıtırıSos için:2 portakalın suyu1 limonun suyu2 kaşık tozşekerServis için:Dondurma veya kremaHazırlanışı: Sos malzemelerini bir kapta şeker eriyinceye kadar karıştırın ve buzdolabında bekletin. Dilimlemiş meyveleri derin bir kaba koyup hafif soğumuş sosu üzerlerine dökün ve parçalanmamasına dikkat ederek meyveleri hafif karıştırın. Servis bardaklarına 2'şer kaşık kadar meyve koyun. Üzerlerine bisküvi kıtırlarını serpiştirin; tekrar meyve ekleyin ve tekrar bisküvi kıtırlarından ilave edin. Bu işlemi 2 kez yapın. Dondurma veya kremayla servis yapın.NOT: Sosa, aromalı votka, rom. likör vs gibi içecekler de (2 cl yeterlidir) ekleyebilirsiniz.
Karışık fırın meyve (6 kişilik)
Malzemeler:2 adet şeftali nektarin1 adet elma1 adet armut6 adet çilek3 adet kayısı2 adet İtalyan kırmızı eriği5 adet badem10 adet yabanmersini10 adet frambuaz10 adet böğürtlen10 adet taze badem2 kabuk tarçın½ çay bardağı frambuaz aromalı votka1 şişe kırmızı muscat şarabı veya kırmızı şarap4 yemek kaşığı tozşeker veya esmer şeker½ çay kaşığı toz mahlep File bademHazırlanışı: Şarabı, şekeri, votkayı, kabuk tarçını ve bademi derin bir kapta bir saat kadar bekletin.Tüm meyveleri yıkayın ve dilimleyin. (Bütün meyveleri ikiye veya büyüklüğüne göre dörde bölün.) Fırın 200 derece ısıtın. Geniş bir fırın kabına tüm meyveleri yerleştirin. Beklettiğiniz şarabı üzerilerine dökün, file bademlerini de üzerlerine serpiştirin. Fırında meyveler yumuşayıncaya kadar (35 dk) pişirin. Ilık servis yapın. Dondurma veya kremayla servis yapabilirsiniz.
Badem kıtırlı meyve- beyaz çikolatalı Baileys sosla (6 kişilik)
Malzemeler:1 adet şeftali 1 adet armut 1 adet kivi 1 adet nektarin 3 adet erikÇikolatalı sos için:125 gr beyaz çikolata, doğranmış 60 ml kremaSos için:Az muscat rendesi 1 portakalın suyu1 limonun suyu100 gr kırılmış kabuksuz badem2 yemek kaşığı şeker veya 1 yemek kaşığı şeker şurubu3 cl portakal aromalı votkaHazırlanışı: Meyveleri küp küp kesin ve geniş bir kaba alın.Çikolata sos için kremayı bir kapta kaynatın içine doğranmış beyaz çikolatayı ekleyin. Sürekli ve iyice karıştırarak eritin. Sonra, soğuması için bir kenarda bekletin. Sos için bir kâsede portakal ve limon suyu, muskat rendesi, badem, şeker ve votkayı karıştırın. Dilimlediğiniz meyvelerin üzerine hazırladığınız sosu dökün ve hafifçe karıştırın. Meyveleri, servis edeceğiniz bir kaba koyun, beyaz çikolata sosuyla servis yapın.
Balsamikte çilek (8-10 kişilik)
Malzemeler:20 adet olgun çilek, yıkanmış, kurulanmış 1/2 çay bardağı balsamik sirke250 gr dark çikolata 40 gr tereyağıHazırlanışı: Çikolatayı tereyağıyla benmari usulü eritin ve ılıtın. Kurulanmış çilekleri önce balsamik sirkeye sonra da çikolata sosuna batırırı ve kuruması için ızgara tel üzerine dizin. Hepsini buladıktan sonra buzdolabına koyun. Hemen tüketecekseniz, buzlukta 10 dk kadar tutun ve sonra servis yapın.
Peynirli şiş (4 kişilik)
Malzemeler:10 adet kırmızı üzüm tanesi4 adet şiş200 gr kimyon gouda200 gr gravyer peynirNane yaprağıHazırlanışı: Tüm peynirlerin birçoğunu bu şekilde servis edebilirsiniz. Bu şekilde servis, kasede, vazoda veya tabakta yapılabilir. Kırmızı üzüm yerine beyaz üzüm de kullanabilirsiniz.