Mevsimin en sağlıklı sebzesi: Enginar
.
Enginar pişirirken nelere dikkat etmelisiniz?
Çorbası, salatası, dolması, zeytinyağlı yemeği yapılan enginarı saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletmelisiniz.Enginarın suyunu aymayın; minerallerin bulunduğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz. Pişirme sırasında enginarın içine konulacak bir dilim limon kararmayı önler. Enginarın sapını pişirmeden az önce kesmelisiniz çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamıyor.
İç Baklalı Enginar
Malzemeler: 6 adet enginar 200 gr iç bakla 1 adet soğan 1 adet limon 6 adet kesme şeker 1 tatlı kaşığı un 1 su bardağı su 1 çay bardağı zeytinyağı Yapılışı: Enginarların kararmaması için un, su ve limon suyunu bir kapta karıştırın. Soğanı soyup piyaz şeklinde doğrayın. Zeytinyağının yarısını ısıtıp doğranmış soğanı kavurun. İç baklaları ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Ocaktan alın. Temizlenmiş enginarları bir çorba kaşığı zeytinyağı ile tabanı düz ve geniş bir tavada her iki tarafını çevirerek yağlanmasını sağlayın. Daha sonra enginarları düz çevirerek tencerenin içinde yerleştirin. Üzerine baklalı iç malzemeyi paylaştırın. Önceden hazırlamış olduğunuz limonlu sosa kalan zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra enginarların üzerlerine gezdirerek dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve çok kısık ateşte enginarlar ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alın, soğuyunca kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.
Enginar Dolması
Malzemeler:6 adet enginar2 çorba kaşığı yağ 1 çorba kaşığı un 2 kaşık pirinç200 gr kıyma2 adet limonDereotu SoğanTuzYapılışı: Enginarları ayıklayıp, limonla ovun. Limonlu, unlu ve tuzlu suya atın. Kıymanın içine ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, biber, tuz ve margarin katıp iyice kanştırın. Enginarları unlu sudan çıkartıp, çanak şeklindeki kısımlarını, hazırladığınız kanşımla doldurun ve bir tencereye yerleştirin; su ve limon suyunu üzerlerine gezdirip kapağını kapatın ve enginarları yumuşayıncaya dek pişirin. Bir adet yumurta ve 2 adet limonun suyunu ile terbiye yapıp üzerine gezdirin, dereotu ilave edip sıcak servis yapın.
Zeytinyağlı Sebzeli Enginar
Malzemeler: 4 adet enginar 1 adet kırmızı dolmalık biber 1 adet sarı dolmalık biber 1 adet patlıcan 2 adet kabak 1 adet havuç Taze fesleğen 4 tatlı kaşığı zeytinyağı Tuz Karabiber Yapılışı: Temizlenmiş enginarları 20 dakika kaynatın. Biberlerin saplarını kesip, patlıcan, kabak ve havucun kabuklarını soyun. Sebzeleri küp şeklinde doğrayın. Tavada zeytinyağını ısıtıp önce havuçları, sonra diğer sebzeleri kavurun. İsteğe göre tuz, karabiber ve fesleğen ilave edip tatlandırın. Ocaktan alın. Enginarları servis tabağına yayın, sebzeleri enginarların üzerlerine paylaştırın. Servis yapın.Not: Marketlerde dondurulmuş olarak satılan bezelye- havuç garnitürü ile de hazırlayabilirisniz.
Enginar Ograten
Malzemeler:4 adet enginar1 çorba kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy soğan2 diş sarımsak1 çorba kaşığı un200 gr mantar1,5 çay bardağı sıcak süt1 çay bardağı çiğ kremaTuz, karabiber1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniriYapılışı: Yıkanmış ayıklanmış enginarları tuzlu limonlu suda yumuşayana kadar haşlayın. Enginarların suyunu süzüp ısıya dayanıklı yağlanmış bir cam kaba dizin. Bir tencerede zeytinyağını hafif kızdırın. Küp şeklinde doğranmış soğan ve sarımsağı yağda pembeleştirin. Unu ilave edin. Devamlı karıştırarak sıcak sütü ekleyin. 5 dakika karıştırarak pişirin. Hazırladığınız sosa, ince kesilmiş mantar, çiğ krema, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Karışımı tepsiye dizdiğiniz enginarların içlerine doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.200 derece ısıtılmış fırında peynir eriyip, üzeri kızarana kadar 25 - 30 dakika tutun. Mantarlı enginar ograteni sıcak olarak servis yapın.
Etli Baklalı Enginar
Malzemeler:1/2 kg taze iç bakla4 adet enginar400 gr parça kuzu eti1/2 limonun suyu1 çorba kaşığı un1 adet orta boy soğan6-7 adet taze soğan1/2 demet dereotu3 çorba kaşığı zeytinyağıTuz, karabiberŞekerYapılışı: Baklayı yıkadıktan sonra, kararmaması için limon ve un karıştırılmış suyun içinde bekletin. Zeytinyağını hafifçe kızdırdıktan sonra küp şeklinde doğranmış soğanı ilave edip, pembeleştirin. Yıkanmış kuzu etini ve 1/2 çay bardağı sıcak suyu ekleyin. Et suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin. Baklayı, küçük doğranmış taze soğan, kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve şekeri ekleyip karıştırın.Çanak şeklindeki enginarları tencereye dizin. Üzerlerine etli baklayı koyun. 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın, kapağını kapatın.Etli baklalı enginarı önce harlı, sonra kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.