Lezzetli Meze Tarifleri!
.
Soya Soslu Uskumru
Malzemeler:500 gram uskumru 1 kahve fincanı soya sosu 2 tatlı kaşığı hardal 1 su bardağı zeytinyağı 4 diş sarımsak 3 dal dereotu 1 adet havuç 1 adet salatalık Hazırlanışı:Uskumruyu ayıklayın.İyice yıkadıktan sonra haşlayın. Haşlanan balığı soğuk suyun altına tutarak derisini çıkartın. Dereotunu doğrayın. Soya sosu, hardal, zeytinyağı ve sarımsakları bir kabın içinde karıştırın. Dereotunu da sosa ilave edin. Uskumrunun üzerine sosu alın. Yarım saat buzdolabında beklettikten sonra dilimlenmiş havuç ve salatalık ile servis yapın.
Mantar Rulo
Malzemeler:100 gr un, 250 gr süt, 6 adet yumurta, 100 gr tereyağ, 100 gr gravyer peyniri rendesi, karabiber, tuz İç malzemesi:80 gr un, 1/2 litre süt, 1 paket mantar, 100 gr tereyağ, 80 gr margarin, 1/2 demet maydanoz,150 gr gravyer peyniri rendesiHazırlanışı:Tereyağ, süt ve unla bir beşamel hazırlayın. Koyu muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alın. İçine yumurta sarıları, tuz, karabiber ve gravyer peyniri ilave edin. Hamur soğuduğu zaman, daha önce çırparak kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ilave edip, önceden yağlayıp unladığınız bir tepsiye yayın. Sıcak bir fırında üzeri kuruyup, altı sarımsı bir renk alıncaya dek pişirip, çıkarın. Unladığınız bir mutfak bezine alt üst edip, yuvarlayın, hamurun kolayca yuvarlanması için sert olmasına özen gösterin. Sıcaklığını muhafaza etmesi için ruloyu, içinde kaynar su bulunan bir tencerenin buharında bekletin. Mantarları yıkayın, az suda haşlayıp, ince dilimler halinde kesin. Margarin, un ve sütle bir beşamel yapıp, ince kıyılmış maydanoz ve 50 gr tereyağı ile birlikte mantarlara ilave edin. Rulo açıp, üstüne hazırladığınız bu içi yayın, tekrar yuvarlayıp, üzerine eritilmiş tereyağı ve rendelenmiş gravyeri serpin. Ruloyu, mantarlı salça ile servis yapın. Salçayı aynı iç gibi hazırlanır, ancak beşameli daha hafif olmalıdır, arzu ederseniz iki çorba kaşığı ekşi krema ilave edebilirsiniz, mantar yerine jambon veya kıyma içi de kullanabilirsiniz.
Kremalı Patates
Malzemeler:6-7 adet patates, 1 kutu hazır krema, kaşar peyniri, tuz, karabiber Hazırlanışı:Patatesler soyulup, ince dilimler halinde yuvarlak olarak doğranır. Tuzlu suda birkaç dakika haşlanır. Süzülüp borcam tepsiye dizilir. Karabiber dökülür, üzerine bir kutu hazır krema yayılır. Rendelenmiş kaşar peyniri de eklendikten sonra üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.
Salamlı Sosisli Kanepeler
Malzemeler: 12 milföy hamuru 125 gr. beyaz peynir 1 kase sosis 50 gr. salam 1 domates 2 biber 1 yumurta Hazırlanışı: 6 tane milföy hamurunu yağlanmış tepsiye dizin. Diğer milföy hamurlarının ortasını dikdörtgen bir kalıpla açın. Beyaz peyniri karıştırma kabında rendeleyin. Sosis ve salamı doğrayıp peynirle karıştırın. Milföylerin ortasına peynirli harçtan koyun. Ortası açılmış diğer hamuru üzerine kapatın. Diğer hamurlar içinde aynı işlemi uygulayın. Domates ve biberi doğrayıp hamurların üzerine yerleştirin. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Kuru Bakla Favası
Halk arasında fava dendiğinde hep kuru bakla anlaşılır. Kelime Latince kökenli olup bize Rumca'dan mirastır. Kuru bakliyattan yapılan bütün ezmelere İstanbul Rumları fava derdi. Bugün komşu Yunanistan da sarı mercimek ve patates evliliğinden yapılan fava, renk olarak İstanbul'unkine benzese de hacım olarak tabakta yayılmakta, lezzet olarak da haliyle kuru baklanın yerini tutmamaktadır.Malzemeler:1/2 kilo kuru iç bakla (fava), 2 baş orta boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 limonun suyu,1/2 demet dereotu, 1 su bardağı sızma zeytinyağı, İçme suyu, Kırmızı soğan Hazırlanışı:Kuru iç baklayı akşamdan ıslatın. Pişireceğiniz zaman sudan geçirerek yıkayın. Tencereye bütün soğan, tuz, toz şeker, bir sıkım limon suyu, sızma yağ, üzerini örtecek kadar su koyarak kaynatın. Fazla su koyduğunuzda istediğimiz kıvamda değil koyu çorba kıvamında fava elde edersiniz. Bakla taneleri helmelenip erimiş olacaktır. Soğanları çıkarın ince kıyım dereotu katarak mikserde karıştırıp, yayvan bir kaba döküp soğuyana kadar dışarıda bekletin. Sertleştikten sonra favayı karelere keserek tabaklara alın ve üzerine dereotu serpin.
Deniz Börülcesi Salatası
Malzemeler:2 demet deniz börülcesi 3 diş sarımsak Yeterince zeytinyağı Limon Tuz Hazırlanışı:Deniz börülcelerini bol suda bekletip yıkayın. Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılcıklarını tek tek sıyırın. Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığınız sosu dökerek karıştırın.
Taratorlu Kalamar Tava
Malzemeler: 200 gram kalamar, 1 şişe soda, 2 paket kabartma tozu, 1 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, kızartmak için sıvı Taratoru için: 3 dilim ekmek için, 1 diş sarımsak,1 avuç ceviz Hazırlanışı: Derin bir kabın içine unu, kabartma tozu ve sodayı karıştırıp boza kıvamına getirin. Kalamarları dondurucudan alıp bu karışımın içine batırıp çıkartın. Kızgın yağın içine atıp 5 dakika kadar kızartın. Taratoru için ekmek içini ceviz vesarımsakla mutfak robotunda çekip biraz suyla inceltip sos kıvamına getirin. Kızarmış kalamarla birlikte servis yapabilirsiniz.
Kaşarlı Mantar
Malzemeler: (4 kişilik) 500 gram mantar 250 gram kaşar peyniri 1 limon Hazırlanışı:Yıkadığınız mantarları 10-15 dakika limonlu suda bekletin. Saplarını koparın. Her mantarın içine küp şeklinde kesilmiş kaşar peynirini yerleştirin. Yağsız kızartma şartlarına uygun olarak hazırlanmış çelik tavaya mantarları dizin. Kapağı kapatın ve en kısık (yarımdan da az) alevde 15 dakika pişirin. Kaşarlı mantar sıcak servis yapılır.
Kuru Fasulye Pilakisi
Malzemeler:50 gr. dermason cinsi kuru fasulye, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1’er tane küçük boy patates, domates, havuç, 1 adet ince kıyılmış orta boy kuru soğan, maydanoz, 1 diş sarımsak, 4 bardak su, tuz, biraz şeker Hazırlanışı:Akşamdan yıkanıp ıslatılmış fasulyelerin üzerine su doldurarak orta ateşte ağır ağır 45 dakika haşlayıp süzün. Sebzeleri temizleyip ince ince doğrayın. Bir tencereye koyup kızdırdığınız yağın içine soğanı ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyerek kavurun. Aynı tencerenin içine sırasıyla havucu, patatesi ve fasulyeyi ekleyip bir müddet daha kavurun. Üzerine domates, su, tuz ve şeker koyarak ağır ateşte 1 saat pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.
Zeytinyağlı Patlıcan
Malzemeler: 2 adet közlenmiş patlıcan 2 adet közlenmiş kırmızıbiber 3 adet çarliston biber 4 diş sarımsak Yarımçay bardağı zeytinyağı Yarım demet maydanoz 3 adet domates Tuz, kırmızıbiber Hazırlanışı: Közlenmiş patlıcanları ve kırmızıbiberi ince ince kıyın. Sarımsakları, çarliston biberi ve domatesi küp şeklinde doğrayıp hepsini birlikte 5 dakika kavurun. Baharatlarını üzerine ekleyip yemeği karıştırın. Üzerine kıyılmış maydanoz ekleyip servis yapın.