Lezzetlerin sırrı bu soslarda gizli!
.
Beşamel Sos
Malzemeler: 30 g (1/2 çorba kaşığı) tereyağı 30 g (2 çorba kaşığı) un 0.5 litre süt Tuz ve karabiber Yapılışı: Tereyağını parçalara ayırıp tencereye koyun ve altını yakın. Tereyağı eriyince unu üzerine serpiştirin. 5 dakika sonra, soğuk sütü, tuz ve karabiberi ilave edin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Napoliten Sos
Malzemeler:3/4 su bardağı domates salçası1/2 çorba kaşığı toz şeker1/4 kahve fincanı un3 su bardağı et suyu100 gr margarin2 baş soğanTuzYapılışı: Soğanı ince ince doğrayın, yağ ve yeterli miktarda tuz ile birlikte tencereye koyup, orta ateşte soğanlar iyice pembeleşinceye dek kavurun. Sonra un ilave edin ve 3-4 dakika unla birlikte karıştırıp, kavurduktan sonra et suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını örtüp yarım saat kadar pişirin. Pişince, süzgeçten geçirin ve soğan posasını atın.Süzdüğünüz malzemeyi şekerle birlikte boza kıvamına gelinceye dek, tencerenin kapağını kapatmadan kaynatın. Karışım kıvama geldiğinde domates salçasını ilave edin, bir defa karıştırın ve ateşten alın.
Bearnez Sos
Malzemeler:10 gr (1 çorba k.) doğranmış soğan 6 adet dövülmüş tane karabiber 1 çay kaşığı tarhun veya 1/3 çay kaşığı kuru tarhun 1 çorba kaşığı tarhun ve sirke 3 yumurta sarısı 200 gr margarin 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış) Yapılışı: Soğan, tane karabiber, tarhun ve sirkeyi bir tencereye koyun. Hafif ateşte, yaklaşık 1 çorba kaşığı kalıncaya kadar çektirin. Tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Karışım ılınınca, tenceredeki malzemeye yumurta sarılarını da katıp, benmaride telle sürekli çırparak ya da tahta spatulayla sürekli karıştırarak, koyulaşıp krema kıvamını alıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda ılınmaya bırakın.Eritilmiş ılık margarini bir sicim gibi akıtıp, telle sürekli çırparak ya da tahta spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar sos iyice bağlanıncaya kadar ilave edin. Sosu ince bir süzgeçten geçirin. İçine kıyılmış tarhun yaprakları ve maydanozu katın.
Bolonez Sos
Malzemeler:100 gram margarin250 gram yağsız dana kıyması20 gram rendelenmiş soğan1 diş ince kıyılmış sarımsak400 gram rendelenmiş domates4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber½ çorba kaşığı tuz1 adet defne yaprağı45 ml domates sosuYapılışı: Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...
Bourguignon Sos
Malzemeler:1 tatlı kaşığı margarin1 küçük ince doğranmış soğan2 dal maydanoz¼ defne yaprağı10 adet tane karabiber1 çay kaşığı kekik1 çorba kaşığı tereyağ1 çorba kaşığı un75 cl. Burgunyon şarapYapılışı: Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin.Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün. Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz.
Hollandez Sos
Malzemeler:10 adet ezilmiş tane karabiber1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan1 kahve fincanı sirke2 çorba kaşığı su4 yumurta sarısı500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı¼ tatlı kaşığı tuz½ limonun suyuYapılışı: Soğanı, karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın. İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin. Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın; yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir. Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır. Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin. İnce süzgeçten geçirip kullanın. Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin. Sos çok koyulaşmasın, sonra kesilir. Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir. Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir.