Kurban etiyle hazırlayabileceğiniz nefis yemekler
.
Kurban bayramı yaklaştı derken geldi bile. Bu bayramda et yemekleri misafirlere şölen havasında sunulur. Kavurma ve kaburga dolması Anadolu’da bayramda sunulan yemeklerin başında gelir. Bu geleneksel yemekleri yeni nesil gençliğin de tanıyabilmesi açısından sizlerle paylaşmaya karar verdik.KAVURMA
Kurban bayramında ilk olarak yapabileceğiniz çok pratik ve kolay aynı zamanda leziz bir kavurma tarifi...Kesilen kurban etinden löp et dediğimiz parçadan 1 kg yakın alınır. Kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Düdüklü tencere dibine çok az sıvıyağ konur. Ya da etin yağlı kısmından düdüklü tencerenin altına yerleştirilir. Yıkanıp suyu süzülen et, düdüklü tencereye hiçbir şey ilave edilmeden konur. Kapağı kapatılıp 30 dk. pişirilir. Piştikten sonra tuz ilave edilir, isterseniz kekik pul biber vs. baharat ilave edilir. Afiyetle yiyiniz. Yanına pilav ve ayran çok yakışır.
KABURGA DOLMASI Malzemeler: İç pilav malzemeleri:
1 su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı rendelenmiş badem, 1 demet maydanoz (ince kıyılmış), 1 su bardağı su, 2 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 yemek kaşığı kara reyhan, ½ çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuzKaburga malzemeleri: 1,5 kg kaburga eti, ½ yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 3 su bardağı su Hazırlanışı: İç pilavın hazırlanışı: Pirinç ile bademi tereyağında kavurun. Kavrulmuş pirinç badem karışımının yarısını bir kenara ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı soğutun ve üzerine pul biber, karabiber, maydanoz, kara reyhan ve kenara ayırdığınız pirinç-badem karışımını ekleyin, iyice karıştırın. Kaburganın hazırlanışı: Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin. Bir tencerenin içine kaburgayı koyarak yaklaşık 110-120 dakika haşlayıp sudan çıkarın. Daha sonra orta ısıdaki fırınla 25-30 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Not: Kaburgayı doldururken içine boşluk bırakın; eğer boşluk kalmazsa kaburganın patlama ihtimali vardır.
DİĞER BİR TARİFKABURGA DOLMASI Malzemeler:
1 adet mümkün olduğu kadar az yağlı koyun kaburgası, 2 adet orta büyüklükte kuru soğan, 1 adet koyun böbreği, Çeyrek koyun karaciğer, Yarım su bardağı ayıklanmış pirinç, 2 yemek kaşığı ayıklanmış dolma fıstığı, 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin, 1 yemek kaşığı ayıklanmış kuşüzümü, yeterince tuz, dilediğiniz oranda karabiberHazırlanışı: Kaburga kemiği ile etli dokuyu keskin bir bıçak yardımıyla birbirinden ayırarak, kaburgalar üzerinde bir cep oluşturalım. Uygun büyüklükte bir tavada tereyağını veya margarini eritip, küp şeklinde doğranmış kuru soğanları ve fıstıkları pembeleşene kadar kavuralım. Kavurduğumuz malzemelerin içine, nohut iriliğinde doğranmış böbrek ve ciğerleri ekleyerek suyunu bırakıp çekene kadar kavurmaya devam edelim. Tavaya önceden yıkanmış olan pirinçleri de katarak şeffaflaşana kadar tekrar kavurmaya devam edelim. Kuşüzümlerini, tuzu, karabiberi ekleyip ateşin üzerinde 1-2 defa daha çevirdikten sonra ocaktan alalım. Hazırladığımız bu pirinçli harcı kaburganın cep gibi açılan boşluğuna dolduralım. Kaburganın açıkta kalan kısmını temiz bir ip yardımı ile dikip, basınçlı bir tencereye yerleştirelim. Kaburganın yarısına gelecek kadar sıcak su ve tuz ilave ederek, ağır ateşte, kaburganın etli kısmı yumuşayana kadar pişirelim. Kaburga dolmasını delikli kepçe ile alıp fırın kabına yerleştirelim. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, kaburganın üzeri nar gibi kızarana dek pişirelim. Fırından alıp dilimleyerek servis yapalım.
İÇLİ KÖFTEMalzemeler:
250 gr dana kıyma, 1 kg çiğ köftelik bulgur, tuzİç malzemesi: 750 gr dana-kuzu karışımı iri çekilmiş kıyma, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 demet maydanoz, 100 gr ceviz içi, 3 baş soğan, ay çiçek yağı, kırmızı pul biber, karabiber, tuzHazırlanışı: Soğanları tereyağında pembeleşinceye dek kavurun, üzerine iri çekilmiş kıymayı ilave edip, tekrar beraberce kavurun. İçine karabiber, kırmızıbiber, tuz ve ince doğranmış maydanoz katın ve ateşten alın. Elde kırdığınız cevizi ilave edin. Bulgur, dövülmüş kişniş ve tuzu karıştırın, su katıp hamur haline getirin. 250 gr kıyma katıp, iyice yoğurun. İri ceviz büyüklüğünde top hamuru avuç içinizde açın ve içine hazırladığınız içten koyup, kapatın. Elinizle üzerine biraz bastırıp yassıltın. Kızgın ayçiçek yağında alt üst ederek kızartıp, servis yapın.