Kök sebzelerle sıra dışı tarifler
.
Havuç ve portakal çorbası
Malzemeler:500 gram havuç, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 adet küçük boy soğan (irice doğranmış), Yarım su bardağı portakal suyu, 4 su bardağı sebze suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, Tuz, beyaz biber ve krema.Hazırlanışı:Havuçları soyup yıkadıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağı ile 10 dakika hafif ateşte kavurun. Soğan, portakal suyu ve sebze suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca tuz, kekik ve beyaz biberi ekleyin. Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen çorbanızı ılınıncaya kadar soğutun ve el blender’ınden geçirerek, akışkan bir kıvama getirin. Krema ile tatlandırın.
Yer elması salatası
Malzemeleri:1 kg yer elması, 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi, 1 havuç, 1 çay bardağı zeytinyağı, Yarım limon suyu, Tuz, pulbiberHazırlanışı:Yer elması salatası: Yer elmasını temizleyin. İnce ve uzun çubuklar şeklinde doğrayın. Salata kasesine alın. Üzerine cevizi serpiştirin. Havucu rendeleyip salataya ilave edin ve harmanlayın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pulbiberi ayrı bir kasede karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirerek döküp servis yapın.
Zeytinyağlı kereviz dolması
Malzemeler:4 adet orta boy kereviz,2 adet limonun suyu,2 adet orta boy soğan,2 adet havuç,2 adet orta boy patates,1 su bardağı bezelye,1 su bardağı zeytinyağı,1 adet kesme şeker,2 çorba kaşığı un,2 su bardağı su,1-2 dal dereotu, tuz.Hazırlanışı:Kerevizleri soyup ortadan ikiye bölün ve 1 adet limonun suyunu eklediğiniz suda birkaç dakika bekletin. Bir tencereye alıp üstlerini örtecek kadar sıcak su ilave edin ve 10- 15 dakika haşlayın. Sudan alıp ılındıktan sonra bir kaşık yardımı ile içlerini çıkarın. Soğan, havuç ve patatesleri küp doğrayıp kenara alın. 2 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırıp soğanları ve havuçları sote edin. Üzerine patates, bezelye ve kesme şekeri ekleyin. Bir iki çevirip kerevizlerin haşlama suyundan bir su bardağını ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Kerevizlerin içini sebzeli harçla doldurup bir tencereye alın. Un, 2 su bardağı su, tuz ve 1 adet limonun suyunu mikserde çırpın. Karışımı kerevizlerin üzerine dökün. Kalan zeytinyağını gezdirin. Orta ateşte 15-20 dakika pişirin. Dereotu ile süsleyerek servis yapın.