Kış İçin Leziz Turşu Tarifleri
.
KARNABAHAR TURŞUSU
Malzemeler: •Dolgunlardan karnabahar•Sarımsak•Sirke Hazırlanışı:•Karnabaharları parçalar halinde bir kavanoza veya bidona yerleştirin. Topraktan küp varsa daha güzel olur. •1 litre suya 200 gram tuz hesabıyla yarım bardak da sirke koyarak suyunu üstüne dökün. •5 gün sonra kontrol edin. Eğer uzu azsa ilave edin, çoksa su ilave edin. 20 günde hazırdır.
KELEK TURŞUSU
Malzemeler: •Kelek•Domates •Biber•Maydanoz•Dereotu•Sirke•Su•TuzHazırlanışı:•Keleklerin dışı yıkanır soyulur. Sap kısmından kesilerek içindeki çekirdek kısmı çıkarılır. İçine konulmak üzere salata karışımı hazırlanır. (Domates, biber, maydanoz, dereotu ve tuz biraz sirke) •Hazırlanan karışım keleklerin içine doldurulur. •İçleri doldurulan kelekler fıçı veya tenekelere koyulur. •Üzerine daha önce hazırlanan tuzlu su (tuz, su, sirke) koyulur. •30 gün serin bir ortamda bekletilerek tüketime hazır hale getirilir.
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU
Malzemeler:•2 kg kırmızı lahana (ince doğranmış)•1 su bardağı tuz•200 gr (1 su bardağı) rafine yağ•1 limon (dilimlenmiş)•2 defne yaprağı•1 litre (5 su bardağı) sirke Hazırlanışı:•Lahanaları büyük ve yayvan bir tepsiye dizip, üstüne tuzu serperek, 5-6 dakika lahanaları tuzla ovunuz. •Lahanaları bol suyla 3-4 kez yıkayıp, bütün tuzunu akıttıktan sonra bir kevgire çıkarıp, fazla sularını süzdürünüz. •Süzülmüş lahanaları temiz bir cam kavanoza doldurup, üstüne rafine yağ, limon dilimleri, defne yaprakları ve sirkeyi ekleyiniz. •Ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir yerde 3-4 gün beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz. Kış İçin Birbirinden Güzel 10 Tarif
KORNİŞON TURŞUSU
Malzemeler: •2 kg kornişon (küçük salatalık)•3 litre (15 su bardağı) su•1 litre (5 su bardağı) sirke•4 çorba kaşığı tuz•3 limon (dilimlenmiş) •1 demet dereotu (sap sap ayrılmış)•5 diş sarımsak (kabukları ayıklanmış) Hazırlanışı:•Kornişonları yıkayıp, temiz bir cam kavanoza diziniz.•Büyük bir tencereye su, sirke ve tuzu koyup, orta ateşe oturtunuz. •Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız. •Limon dilimleri, dereotu sapları ve sarımsakları salatalıkların arasına ve üstüne serpiştirdikten sonra, tenceredeki sirkeli suyu boşaltıp, ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. •Kavanozu serin ve nemsiz bir yerde bir ay beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
PATLICAN DOLMASI TURŞUSU
Malzemeler:•1 kg küçük körpe patlıcan•1 baş sarımsak•8-10 dal lahana yaprağı•2 adet havuç•2 adet etli kırmızı biber•2 çorba kaşığı kaya tuzu•1 çorba kaşığı limon tuzu•Sirke•Su•Maydanoz sapı Hazırlanışı:•Patlıcanlar yıkanır, baş kısımları kesilir, kaynamakta olan limonlu suya patlıcanlar atılır, yarım olarak haşlanır. •Sudan çıkan patlıcanlar, tepsi gibi düz bir zemine dizilir, üzerine acısı çıkması için ağırlık konur. Bu şekilde 1 gece bekletilir. •Ertesi günü tuzla ovulmuş ince, kıyılmış lahana, kırmızı biber, havuç, bir kaç diş sarımsak , acısı çıkmış ortası karnıyarık gibi yarılmış patlıcanlara doldurulur. •İçi doldurulmuş patlıcanlar maydanoz saplarına sıkıca sarılarak bağlanır. •Kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak konarak, patlıcan dolmaları yerleştirilir. •Patlıcan dolması dizilmiş kavanozun yarısına sirke diğer yarısına su konur. •Sirke ve su kavanozdan, çukur bir kaba boşaltılır, üzerine kaya tuzu ve limon tuzu konur iyice karıştırılır. •Tuzlu karışım, kavanozda bulunan patlıcanların üzerine dökülür. •En üste iyi yıkanmış taş gibi bir ağırlık konur, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.•Patlıcan dolmaları turşu suyunu çok çabuk çeker ve bu yüzden turşuyu kurduktan 5 gün sonra kavanozun eksilen kısmına sirke eklenir. Not: Turşu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır.
LAHANA TURŞUSU
Malzemeler:•2 orta boy beyaz lahana•3 orta boy havuç•1 baş sarımsak•8 adet nohut tanesi•Tuz•Sirke Hazırlanışı:•Lahanaları yıkayıp istediğiniz irilikte doğrayın. •Havuçları kazıyıp halka halka kesin. •Bir tencerede lahana ve havuçları 10 dakika kadar haşlayın. •Lahana ve havuçları havlu peçete yardımıyla kurulayın. •Orta boy cam bir kavanoza bunları koyup aralarına ayıklayıp yıkadığınız sarımsakları ve nohutları koyun. •Üstünü bir litreye 6 çorba kaşığı turşuluk tuz olacak şekilde tuzlu su ile doldurun. •Yaklaşık bir fincan sirkeyi de turşunun üzerine döküp üzerine bir cam ile ağırlık yapın ve kapağını kapatın. •Fazla soğuk olmayan bir yerde olmaya bırakın.
YEŞİL DOMATES TURŞUSU
Malzemeler:•10-12 adet orta boy yeşil domates•1 baş sarımsak•1 çay bardağı sirke•1 tatlı kaşığı limon tuzu•2 çorba kaşığı kaya tuzu•Yeteri kadar su•5-6 dal maydanozHazırlanışı:•Domatesler iki parçaya kesilir. •Uygun büyüklükte bir kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak koyarak yerleştirilir. •Üst kısma tuz, limon tuzu ve maydanoz konur ve sirke eklenir. •Kalan kısmı içme suyuyla tamamlanır. •Kapağı sıkıca kapatılır. •Serin bir yerde en az 10 gün bekletildikten sonra servise sunulabilir.
SODALI BİBER TURŞUSU
Malzemeler:•1 kg sivri biber•1 baş sarımsak•1 çay bardağı kaya tuzu •1 şişe maden suyu •Üzüm sirkesi Hazırlanışı: •Kavanoza biberler, aralarına soyulmuş sarımsak ve tuz koyarak yerleştirilir. •Üzerine maden suyu dökülür. •Kalan kısım sirkeyle tamamlanır.•Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. •15 gün sonra servis edilebilir.
PANCAR TURŞUSU
Malzemeler: •1 kg kırmızı pancar•2 diş sarımsak•1 su bardağı sirke•1 su bardağı su•1/2 çorba kaşığı tuzHazırlanışı:•Pancarları yıkayıp, çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayın. •Pancarları soyarak yuvarlak şekilde dilimleyip, bir kavanoza koyun. •Tuzla dövülmüş sarımsağa sirke ve su koyup karıştırın. •Pancarın üzerine döküp, kavanozu sağa sola çalkalayın ve kapağını kapatın.•Turşunuz bir günde hazır olur.
FASULYE TURŞUSU
Malzemeler:•3 kg'lık bir kavanoz•2 kg taze fasulye •4 adet yeşil sivri biber•4 diş sarımsak•1 su bardağı kaya tuzu•4 su bardağı su•1 çay bardağı sirkeHazırlanışı: •2 kg taze fasulyeyi yıkayıp, ayıklayın.•Biraz su ilave ederek çok hafif haşlayın. •Tencereden alıp, suyunu süzdükten sonra soğutun. •3 kg'lık kavanozun içine önce fasulyelerin bir kısmını yerleştirin. •Aralarına 1 adet sivri biber ve 1 diş sarımsak koyun. •Tekrar kalan fasulyeleri yerleştirin. Bu şekilde dizerek malzemeleri bitirin. •4 su bardağı suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu eritin. •1 çay bardağı sirkeyi de karıştırın. •Hazırladığınız bu karışımı turşunun üzerine dökün. •Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Serin bir yerde 10-15 gün bekletin. •Daha sonra kavanozu açıp, turşuyu tüketebilirsiniz.
KEREVİZ TURŞUSU
Malzemeler:•5 tane orta boy kereviz (kabukları soyulup, kalın yuvarlaklar halinde doğranmış)•1 limonun suyu•1 demet maydanoz (sap sap ayrılmış)•300 gr kereviz sapı•2 litre (10 su bardağı) su•500 gr (2 ya da 1/2 su bardağı) sirke•1 baş sarımsak (dövülmüş)•1/4 su bardağı rafine yağ•4 çorba kaşığı tuz •1 çorba kaşığı kırmızı biber Hazırlanışı:•Büyük bir tencereyi 3/4'üne kadar suyla doldurup harlı ateşe oturtunuz. Su kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, limon suyunu ekleyerek birkaç kez karıştırdıktan sonra, kerevizleri katıp 3-4 dakika haşlayınız. •Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakınız. Kerevizler soğuyunca kerevizleri bir kevgirden süzünüz. (Haşlanma suyunu atınız.)•Bir dizi kereviz, bir dizi maydanoz, yeniden bir dizi kereviz ve bir dizi kereviz sapı sırasıyla bütün malzemeyi kavanoza döşeyip, bir kenara bırakınız. •Büyük bir tencereye su, sirke, sarımsak, rafine yağ, tuz ve kırmızıbiberi koyup, orta ateşe oturtunuz. •Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakınız. •Karışım soğuyunca kavanozdaki kerevizlerin üstüne döküp, ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. •Kavanozu serin ve nemsiz bir yerde 15 gün beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
SİVRİ BİBER TURŞUSU
Malzemeler: •1 kg sivri biber (sapları ayıklanmış)•1 demet maydanoz kökü (bağlanmış)•1 litre (5 su bardağı) su•1 litre (5 su bardağı) sirke•6 diş sarımsak (dövülmüş)•2 çorba kaşığı tuz•1 çorba kaşığı kırmızıbiber•1/4 su bardağı rafine yağ Hazırlanışı:•Sivri biberleri yıkayıp temiz bir cam kavanoza dizerek, üstüne bağlanmış maydanoz kökünü koyunuz. •Büyük bir tencereye su, sirke, sarımsak, tuz ve kırmızıbiber koyup, orta ateşe oturtunuz. •Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alıp rafine yağı ekleyerek, bir kenarda ılınmaya bırakınız. •Karışım ılınınca kavanozdaki biberlerin üstüne döküp, ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. •Kavanozu serin ve nemsiz bir yerde 15 gün beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
ŞALGAM TURŞUSU
Malzemeler:•10 şalgam (kabukları soyulup, halka biçiminde doğranmış)•1 limonun suyu•2 litre (10 su bardağı) su•500 gr (2 ya da 1/2 su bardağı) sirke•1 baş sarımsak (dövülmüş)•4 çorba kaşığı tuz Hazırlanışı:•Büyük bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, harlı ateşe oturtunuz. •Su kaynayınca ateşi hafifçe kısınız. Limon suyunu ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra, şalgamları katarak 4-5 dakika haşlayınız. •Tencereyi ateşten alıp şalgamları bir kevgirden süzerek (haşlanma suyunu atınız), bir cam kavanoza diziniz. •Büyük bir tencereye su, sirke sarımsak ve tuzu koyup, orta ateşe oturtunuz. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakınız. •Karışım soğuyunca kavanozda ki şalgamların üstüne döküp ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. •Kavanozu serin ve nemsiz bir yerde 15 gün beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
KIRMIZI BİBER TURŞUSU
Malzemeler:•1 kg salçalık kırmızı biber•1 su bardağı üzüm sirkesi•10 diş sarımsak•Kaya tuzu•2 çorba kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı:•Yıkayıp kuruladığınız kırmızı biberleri önceden ısıttığınız fırında közleyin.•Soğuduktan sonra kabuklarını soyup, bir bütün halinde kavanoza yerleştirin.•Sarımsakları, tuzu ve sirkeyi iyice karıştırıp biberlerin üzerine dökün. •Zeytinyağını ilave edip kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
SALATALIK TURŞUSU
Malzemeler:•1 kg kadar salatalık•0.5 lt üzüm sirkesi•1 baş sarımsak•1 buçuk çorba kaşığı tuz•1 avuç acı biber (arnavut biberi)•Birkaç dal maydanozHazırlanışı:•Salatalıkları yıkayıp kurulanır ve kavanozun içine yer kalmayacak şekilde yerleştirilir. •Aralara sarımsak, biber ve maydanoz da yerleştirilir.•Kavanozu tamamen doldurunca tuzlu sirke karışımı boşaltılır. •Salatalıkların üzerine maydanoz serip, sirkeyle örttükten sonra kapağı sıkıca kapatılır. •Turşunun dönmesi için direkt güneş almayan bir yerde yaklaşık 18 derece sıcaklıkta bir kaç hafta beklemesi gerekir. •Turşu olduktan sonra ise daha serin bir yerde muhafaza edilmelidir.