Karnabahar ile mutfakta lezzeti yakalayın!
.
Sağlığa faydaları...
Karnabahar, bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kalın bağırsak ve mide kanserine karşı etkilidir.Demir yönünden zengin bir sebze olduğundan, kansızlığı önler.Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.Şeker hastalığı ve romatizmaya iyi gelir.Bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder, kabızlığı giderir.İdrar söktürür.Zengin bir potasyum kaynağı olan karnabahar, bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürür ve belli düzeyde tutmaya yardımcı olur.Kalp hastalıklaruıda şikayetlerin azalmasında etkili olduğu bilinir.Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Karnabahar pişirirken şunları göz önünde bulundurun:
Karabaharı haşlayarak kullanacaksanız, pişme süresini, kolay dağılan bir sebze olduğunu göz önüne alarak ayarlayın.Karnabahar bütün olarak haslayacaksanız, önce yapraklarını temizleyin, daha sonra sap kısmına bıçakla derin bir + çizip tencereye yerleştirin.Tuz karnabaharın lezzetini ortaya çıkardığından, haşlama suyuna mutlaka tuz ilave edin. Karnabaharı buharda pişirirseniz, hem besin değerleri kaybolmaz hem de dağılmaz.
Karnabahar çorbası (8 kişilik)
Malzemeler:1 kg karnabahar1 adet büyük boy kereviz4 çorba kaşığı tereyağıYarım kahve fincanı un2 adet yumurtanın sarısı2 çay bardağı süt8 su bardağı ılık et suyu TuzÜzerine:4 dilim pastırma2 çorba kaşığı tereyağıHazırlanışı: Karnabaharı çiçeklerine ayırıp bir tencereye alın. Küp doğranmış kereviz ilave edin. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Sebzeler yumuşayana dek pişirip süzün. Daha sonra blender’den geçirin. Bir tencereye tereyağını alıp kızdırın. Unu ilave edip hafifçe kavurun. Üzerine et suyunu, blenderden geçirdiğiniz sebzeleri ve tuz ekleyin. 10 dakika pişirin.Diğer taraftan bir kapta yumurta sarısı ve sütü çırpın. Çorbanın altını iyice kısıp üzerine karışımı ekleyin.10 dakika pişirin. Diğer taraftan bir kapta yumurta sarısı ve sütü çırpın. Çorbanın altını iyice kısıp üzerine karışımı ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın. Pastırmayı ince kıyıp tereyağında kavurun. Çorbanın üzerine ekleyip servis yapın.
Karnabahar köftesi (6 kişilik)
Malzemeler:1 adet orta boy karnabahar1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri1 su bardağı un4 adet yumurtaBir tutam rendelenmiş muskatTuz, karabiberKızartmak için: SıvıyağHazırlanışı: Karnabaharı çiçeklerine ayırın. Tuzlu suda 25 dakika haşlayıp, süzün. Daha sonra bir çatalla iyice ezin. İçine kaşar peyniri, un, yumurta, muskat, tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın. Sıvıyağı bir tavada kızdırın. Hazırladığınız harçtan bir çorba kaşığı yardımı ile parçalar alıp kızgın yağa atın. Önlü arkalı kızartıp servis yapın.
Karnabahar musakkası (6-8 kişilik)
Malzemeler:Bir adet bir buçuk kg’lık karnabahar5 çorba kaşığı tereyağı2 adet orta boy soğan200 gram kıyma4 su bardağı sıcak et suyu ya da su1 çorba kaşığı domates salçası1 çorba kaşığı biber salçası, tuzHazırlanışı: Karnabaharı çiçeklerine ayırıp yıkayın. Tereyağını büyük bir tencereye alıp, küp doğranmış soğanları rengi dönene dek kavurun. Üzerine kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu salıp tekrar çekene dek kavurup, salçaları ekleyin. 1 -2 dakika daha kavurup karnabaharı tence-reye alın. Karıştırıp et suyunu ekleyin. Tuz katın. Tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Yaklaşık 40 dakika pişirip ocaktan alın.