Jale Balcı’dan nefis Antakya lezzetleri
.
Çökelek salatası
Malzemeler:150 gr çökelek, 1 adet küp doğranmış domates, 1 adet küp doğranmış salatalık, 10 dal doğranmış maydanoz, 1 adet doğranmış yeşilbiber, ½ limonun suyu, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, pul biber, çörek otu.Hazırlanışı: Çörekotu dışındaki tüm malzemeleri derin bir kaba alın. Ezmeden kaşık yardımıyla karıştırın. Çörekotuyla süsleyin.
Humus
Malzemeler:1 su bardağı haşlanmış nohut, 4 yemek kaşığı tahin, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı limon suyu, 2 diş sarımsak, tuz, kimyon.Süs için: Maydanoz, kimyon, pul biber.Hazırlanışı: Nohudu haşlayın ve suyunu ayırın. Nohut ve 1 kahve fincan nohut suyu, kimyon ve sarımsağı rondodan geçirin. Zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin ve tekrar çırpın. Tahini ilave edin, karıştırın. Humusun yoğunluğu hala katıysa ayırdığınız nohut suyundan veya biraz sıcak su ekleyip biraz yumuşatın. Servis tabağına alın ve iyice karıştırın.
Haytalı – Bici Bici
Malzemeler:1 lt su, 1 su bardağı soğuk süt, 4 yemek kaşığı şeker, 6 yemek kaşığı mısır nişastası.Üzeri için;Gülsuyu, taze dondurma, pudra şekeri.Hazırlanışı: Derin bir tencereye suyu, şekeri koyun ve ocağa alın. Bir su bardağı soğuk süt içinde nişastayı eritip tenceredeki şekerli suya ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamından biraz daha yoğun bir kıvama gelince ocaktan alın. Geniş bir tepsiyi suyla iyice ıslatın. Muhallebiyi tepsiye dökün, soğumaya bırakın. İncecik dilimler halinde kesin. Gülsuyu, pudra şekeri ve dondurmayla servis edin.