İçinizi Serinletecek Buz Gibi Tatlı Tarifleri
.
Herkes sıcak aylarda içini ferahlatacak lezzetlere başvurur. Sıcağın bunaltıcı havasından bizi ancak soğuk lezzetler kurtarabilir!İşte efil efil esen bir rüzgar yüzünüze vuruyormuşçasına sizi serinletecek, içinizi ferahlatacak ve midenizde şölen havası yaratacak nefis tatlı tarifleri…
Çileksiz Olmaz: Çilekli Granita
Malzemeler:•250gram şeker•360 ml su•Birkaç adet nane yaprağı•500 gram çilek•1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı limon suyu•1 fiske tuzTarif:•Küçük bir tencerede şeker, 120 ml su, limon suyu ve kesilmiş nane yaprağını 15 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.•Kaynadıktan sonra süzün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında bekletin.•Çilekleri blenderdan geçirerek püre haline getirin. •Püre haline gelmiş çilekleri süzgeçten geçirin ve 120 ml su, 1 çorba kaşığı limon suyu, tuzu ve 30 ml şurubu ekleyin. Eğer tadı çok tatlı değilse biraz daha şuruptan ekleyin.•Hazırladığınız karışımı metal bir kaba dökerek 1 saat derin dondurucuda bekletin.•15-20 dakikada bir kontrol edin. Kabın kenarları buz tutmuşsa buzları kazıyın. •Tam olarak donmuş hale geldiğinde servis edebilirsiniz.•Bardaklarda veya kaselerde servis edebilir, üzerini nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.•Afiyet olsun!
Kendine Has Aroması Çok Seviliyor: Mangolu Sorbe
Malzemeler:•375 gram pudra şekeri•125 ml limon suyu•500 ml su•1 adet limon kabuğunun rendesi•6 adet taze mangoTarif:•Mangoları soyun ve etli kısımlarını kazıyıp büyük bir kaba alın.•Bir tencereye pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve suyu ocakta kaynatın. •Kaynama noktasına gelince kısık ateşte 5 dakika daha pişirin.•Üzerine çıkan köpüğü alın ve sıvıyı soğumaya bırakın.•Soğumuş limon şurubunu ve elde ettiğiniz mango parçalarını blenderdan pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar geçirin.•Elde ettiğiniz karışımı plastik bir geniş kaba koyup kapatığını kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin.•Karışım katılaşana kadar 3-4 saat dondurun.•3-4 saat sonunda dondurucudan çıkarın ve bir çatal yardımıyla karışımı ezin daha sonra mikser ile bir müddet çırpın.•İkişer saat aralıkla aynı işlemi iki kez daha tekrarlayın.•1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.•Buz gibi, afiyet olsun!
Dondurma Kurabiyede: Kurabiyeli Sandviç Dondurma
Malzemeler:•1 adet yumurta•150 gram tereyağı•1 su bardağı esmer şeker•300 gram un•1 paket kabartma tozu•150 gram damla çikolataTarif:•Oda ısısında beklettiğiniz tereyağını, mikser yardımıyla krema haline getirin. Yumurta ve esmer şekeri ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.•Elenmiş un ve kabartma tozunu katın. Elinizin ısısı ile tereyağının yağını salmaması için tahta bir kaşık yardımıyla hamuru kıvam alana kadar karıştırın.•Son olarak damla çikolataları ekledikten sonra her tarafına eşit olarak yayılması için karıştırma işlemini hızlıca sürdürün.•Kurabiye hamurunu göz kararı on iki eşit parçaya bölün. Bir dondurma kepçesi yardımıyla belirli aralıklar bırakıp yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine alın.•Top şeklinde olan kurabiye hamurlarının üzerine bir bardak yardımıyla bastırıp yassı şeklini almasını sağlayın. Çok ince olmamalarına özen gösterin.•Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 12-13 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartın. Soğuması için oda ısısında bekletin.•Bu aşamada içi yumuşak kalan kurabiyelerin dış kısımlarının hafif sertleşmesi gerekiyor. Sandviçleri hazırlamak için kurabiyeleri pişirme kağıdından dikkatlice ayırın.•Her iki kurabiye arasına arzu ettiğiniz kadar vanilyalı dondurma alıp ıslattığınız bir kaşık yardımıyla dondurmaya yuvarlak bir form verin. Sandviç şeklinde kapatın.•Hazırladığınız kurabiyeli sandviç dondurmaları düz bir tabağa aldığınız damla çikolataya buladıktan sonra soğuk olarak servis edin.•Çok lezzetli, afiyet olsun!Tarif: Alp Tuncer
Aşık Eder: Panna Cotta
Malzemeler:•250 ml süt•250 ml krema•1 su bardağı toz şeker•1 adet çubuk vanilya•3 adet yaprak jelatinFrambuaz sosu için;•250 gram frambuaz•Yarım su bardağı toz şekerTarif:•Süt, krema, şeker ve vanilyayı bir sos tenceresine alıp karıştırarak kaynatın.•Jelatinleri ayrı bir kapta soğuk suda çözdürün.•Kaynayan sıvıyı kenara alın ve jelatinleri içerisine ilave edip karıştırıp, jelatinlerin sıvıya homojen bir şekilde dağılmasını sağlayın.•Panna cotta harcını kaselere bölüştürün. 2-3 saat buzdolabında kıvam alıncaya kadar soğutup, dilerseniz ters çevirerek, dilerseniz kasenin içinde servis edin.•Frambuaz sos için, frambuaz ve şekeri bir sos tenceresine alın ve şeker eriyinceye kadar karıştırıp, kaynamaya bırakın. Frambuazlar tamamen püre olduğunda spatulayla ezin ve soğutun. Panna Cottanın üzerinde servis edin.Afiyet olsun!Tarif: Arda’nın Mutfağı
Kesme Dondurma Olur da Muhallebi Olmaz Mı: Kesme Muhallebi
Malzemeler:•1 litre süt•9 yemek kaşığı irmik•9 yemek kaşığı toz şeker•1 portakal kabuğu rendesi•1 yemek kaşığı tereyağı•2 yemek kaşığı kakaoTarif:•Süt, irmik ve toz şekeri bir sos tenceresine alın. Sürekli karıştırarak pişirin. Süt kaynamaya başladığında portakal kabuğu rendesi ve tereyağını ilave edin. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırıp ocaktan alın. Muhallebinin yarısını streç film ile kaplı bir kek kalıbına yayın.•Kalan muhallebiye kakao ekleyip karıştırın ve diğer muhallebinin üzerine yayın. Muhallebiyi buzdolabında bir saat dinlendirin. •Dinlenen muhallebiyi bir servis tabağına ters çevirin. •Dilim dilim lezzet, afiyet olsun!Tarif: lezzet.com
Hem Muz Hem Dondurma: Banana Split
Malzemeler:•2 adet muz•2 top çikolatalı dondurma•2 top vanilyalı dondurma•2 top çilekli dondurma•2 yemek kaşığı çikolata sosu•2 yemek kaşığı çikolatalı pasta süsü•2 yemek kaşığı file fındık•2 adet kedi dili bisküviServisi için;•1/2 su bardağı karışık orman meyvesiTarif:•Kabuğunu soyduğunuz bütün muzları uzunlamasına ortadan ikiye kesin.•Servis tabağına aldığınız iki parçadan oluşan muzun orta kısmına birer top çikolatalı, çilekli ve vanilyalı dondurma yerleştirin.•Kedi dili bisküvi eklediğiniz servis tabaklarının üzerine çikolata sosunu hafiften gezdirin.•Çikolatalı pasta süsü ve file fındığı tatlının üzerine serpiştirip arzuya göre taze orman meyveleri eşliğinde soğuk olarak servis edin.•Afiyet olsun!Tarif: Alp Tuncer
Sarıp Sarmalayan Lezzet: Damla Sakızlı Sarma
Malzemeler:•1 su bardağı un•1 su bardağı toz şeker•1 litre süt•Nohut büyüklüğünde damla sakızı•1 tatlı kaşığı tereyağıArası için;•Kaymak•Yarım su bardağı ince kıyılmış ceviz•1 avuç pirinç Antep fıstığı•1 avuç pirinç fındık•2 yemek kaşığı toz şekerTarif:•Bir tencereye unu koyup hafif pembeleşene kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş karıştırarak una ekleyin. Damla sakızını bir havanda döverek parçalayın. Şeker, tereyağı ve parçaladığınız damla sakızını süte ekleyerek iyice karıştırın. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Dikdörtgen bir cam kabı nemlendirin, muhallebiyi içine yayın. Ilındıktan sonra dolaba kaldırın. 2-3 saat soğutun.•Diğer tarafta dövülmüş ceviz, antep fıstığı ve file bademi bir tavaya alıp şeker ile beraber 2 dakika kadar kavurun, kenara alıp soğutun.•Muhallebiniz soğuduktan sonra 5 x 10 cm. genişliğinde dikdörtgen parçalara bölün. Hindistan cevizini yayvan bir kaba alın. Hazırladığınız muhallebi parçalarını Hindistan cevizinin üzerine alın. Ortasına bir tatlı kaşığı kaymak ve hazırladığınız iç harcı koyup rulo yapın.•Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayıp soğuk olarak servis edin.•Afiyet olsun!Tarif: Arda’nın Mutfağı
Her Kaşığı Mutluluk: Dondurmalı İrmik Tatlısı
Malzemeler:•1 paket irmik•200 gram tereyağı•4 su bardağı süt•2 su bardağı toz şeker•80 gram dolmalık fıstık•1 paket vanilya•200 gram kaymaklı dondurmaTarif:•Tereyağını tencereye alın. Fıstıkları ilave edip 1-2 dakika kavurun. Ardından irmiği ekleyip kısık ateşte rengi hafif koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırarak kavurun. •Diğer yanda başka bir tencereye sütü ve toz şekeri alıp ısıtın. Kavurduğunuz irmiğe sıcak şekerli sütü yavaş yavaş döküp hızlıca karıştırın. Üzerine vanilyayı da ekleyip irmik sütü tamamen çekinceye kadar karıştırmaya devam edin. •Ocağı kapattıktan sonra tencerenin üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapatın. 10-15 dakika dinlendirdikten sonra helvanız hazır.•Helva biraz soğuduktan sonra bir komposto kasesinin yarısına irmik helvasını aktarın. Üzerine kaşığın tersiyle bastırın. Üzerine dondurma ekleyin. Tekrar üzerine helva ilave edip yine kaşıkla bastırın. •Servis tabağına ters çevirip dolmaık fıstıklar ile süsleyin.•Afiyet olsun!Tarif: lezzet.com
Kahve Saatinde İyi Gider: Kahveli Parfe
Malzemeler:•200 gram kakaolu bisküvi•2 paket toz krem şanti•2 su bardağı soğuk süt•4 tatlı kaşığı toz şeker•1 adet yumurta•2 tatlı kaşığı granül kahveServisi için;•1 tatlı kaşığı Türk kahvesiTarif:•Bisküvileri küçük parçalara ayırın. Fındık içini bir mutfak robotu yardımıyla toz haline getirin.•1/2 su bardağı kadar soğuk sütle granül kahveyi karıştırıp ayrı bir kenarda bekletin.•Toz krem şanti ve kalan soğuk sütü, derin bir karıştırma kabına alın. Mikser yardımıyla, yüksek devirde sürekli karıştırıp kıvam alana kadar çırpın ve buzdolabında bekletin.•Cam bir kaseye aldığınız yumurta ve toz şekeri; yumurtanın pişmesi, toz şekerin etkili bir şekilde erimesi için kaynamakta olan bir suyun olduğu tencere üzerinde benmari usulü karıştırarak çırpın.•Kaynamakta olan su buharının çırpılmış yumurtaya gelmemesine ve cam kasenin direkt olarak kaynar suya değmemesine dikkat edin.•Şekerli çırpılmış yumurtayı soğuması için ayrı bir cam kaseye aktarın. Ufalanmış bisküvi ve ince çekilmiş fındık içini ekleyin.•Sütle karıştırılmış granül kahve ve buzdolabında bekleyen çırpılmış krem şantiyi katın. Bir spatula yardımıyla tüm malzemeyi yavaşça karıştırın.•Porsiyonluk muffin kalıplarının iç kısımlarını streç filmle kaplayın. Hazırladığınız karışımı kalıplara boşaltıp üzerlerini streçledikten sonra derin dondurucuda en az 3 saat kadar bekletin.•Uzun bir süre derin dondurucuda bekleyen parfeleri alıp kısa bir süre oda ısısında bekletin. •Ters çevirerek kalıplarından çıkardığınız parfeleri küçük bir süzgeç ile toz Türk kahvesi serpiştirerek servis edin.•Afiyet olsun!Tarif: Alp Tuncer