İçinden lezzet fışkıran baklalı tarifler
.
Bakla böreği
Malzemeler:500 gr bakla,6 yumurta,1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,2 çorba kaşığı galeta unu,2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı,2 çay kaşığı karbonat,2 soğan,2 taze soğan,4 dal dereotu,1 çorba kaşığı un,1 limonun suyu,Tuz,Karabiber. Hazırlanışı: Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Yıkayıp süzün ve kararmaması için bir çorba kaşığı un ve limon suyu ilaveli suda 10 dakika bekletin. Süzüp küçük doğrayın. İki soğanı soyup küp doğrayın. Taze soğan ve dereotunu temizleyip ince kıyın. Ayçiçeği yağını tavaya alıp ısıtın. Küp soğanı ekleyip soteleyin. Baklayı ilave edip karıştırın. Üzerini örtecek kadar su ekleyip kapağını kapatın ve baklalar yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp yarısını robotta püre kıvamında ezin. Yumurtaları çukur bir kapta çırpın. Kaşar peyniri, galeta unu, karbonat, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Bakla püresi, kalan haşlanmış bakla, dereotu ve taze soğanı ilave edip düzgün bir karışım elde edene kadar tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırın. Karışımı yağlı kağıtla kaplı yuvarlak kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Servis tabağına alıp dilimleyin. Sıcak veya soğuk servis yapın.
Bakla çorbası
Malzemeler:350 gr bakla,1 çay bardağı ayçiçeği yağı,4 - 5 taze soğan,2 dal dereotu,6 su bardağı sıcak et suyu,1 çorba kaşığı un,1 limonun suyu,1 çay kaşığı pulbiber,Tuz.Terbiyesi için:1 yumurta,2.5 çorba kaşığı un,3 çorba kaşığı yoğurt. Hazırlanışı: Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Yıkayıp süzün ve kararmaması için bir çorba kaşığı un ve limon suyu ilaveli suda 10 dakika bekletin. Süzüp küçük parçalara doğrayın. Taze soğanları temizleyip kıyın. Dereotunu temizleyip dal dal ayırın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp baklayı ekleyin. Baklaların rengi değişene kadar karıştırarak soteleyin. Taze soğan, sıcak et suyu ve tuzu ilave edip sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Terbiyesi için un, yumurta ve yoğurdu bir kasede çırpın. Bir kepçe kadar çorba suyunu azar azar ekleyip karıştırın. Terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave ederek karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırıp dereotu ve pulbiberle süsleyin. Sıcak servis yapın. Bakla çorbası artık hazır, afiyet olsun.
Bakla mücveri
Malzemeler:400 gr bakla,Yarım limonun suyu,Yarım demet maydanoz,Yarım demet dereotu,5 taze soğan,100 gr beyazpeynir,3 yumurta,2 çorba kaşığı un,1 limonun suyu,2 çorba kaşığı yoğurt,2 çorba kaşığı susam.Kızartmak için:Ayçiçeği yağı,Birkaç salata yaprağı,Tuz,Karabiber.Hazırlanışı: Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Yıkayıp süzün ve kararmaması için bir kaşık un ve limon suyu ilaveli suda 10 dakika bekletin. Süzüp küçük parçalara doğrayın. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ekleyin ve baklalar yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp çukur bir kaba alın. Dereotu, taze soğan ve maydanozu temizleyip kıyın. Bir kaseye alıp harmanlayın. Peyniri ufalayıp ekleyin. Peynirli karışım, yumurta, kalan un, yoğurt, susam, tuz ve karabiberi baklaya ekleyip iyice karıştırın. Ayçiçeği yağını tavaya alıp ısıtın. Baklalı hamurdan kaşıkla alıp (veya elinizi una bulayıp hamurdan ufak parçalar koparıp yassılaştırın) yağa ilave edin. İki tarafını çevirerek kızartın. Salata yapraklarıyla süsleyip sıcak, ılık veya soğuk servis yapın. Bakla mücveri artık hazır, afiyet olsun.
Tavuklu bakla graten
Malzemeler:600 gr bakla,3 salçalık kırmızıbiber,100 gr tavuk göğüs eti,40 gr tereyağı,2 çorba kaşığı un,1 limonun suyu,2 su bardağı süt,Tuz,Karabiber,1 su bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri,1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat. Hazırlanışı: Baklaların uç kısımlarını koparıp temizleyin. Yıkayıp süzün ve kararmaması için bir çorba kaşığı un ve limon suyu ilaveli suda 10 dakika bekletin. Süzüp tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın. Salçalık kırmızıbiberleri temizleyip uzun şerit şeklinde kesin. Tavuk etini yumuşayana kadar haşlayın. Eti bir kaba alıp tel tel ayırın. Beşamel için tereyağını tavada eritip kalan bir kaşık unu ilave edin ve devamlı karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Sütü ekleyip boza kıvamını alana kadar karıştırın. Tuz, iki kaşık kaşarpeyniri, karabiber ve muskatı ekleyip ocaktan alın. Baklaları ve şerit biberleri yağlanmış fırın kabına değişimli olarak yerleştirin. Üzerine tel tel ayrılmış eti serpiştirip kalan bakla ve biberleri ilave edin. Beşamel sosu döküp önceden ısıtılmış fırına verin. 5-7 dakika pişirip üzerine kalan peyniri serpiştirin. 2-3 dakika daha pişirip fırından alın. Sıcak servis yapın. Tavuklu bakla graten artık hazır, afiyet olsun.Kaynak:Lezzet