Hazırlaması kolay soğuk mezeler
.
Humus
Malzemeler:250 gr nohut1/2 bardak tahin2 diş sarımsak1 adet limon2 çay kaşığı kimyon2 çay kaşığı kırmızı biber2 çay kaşığı tuz1 kahve fincanı sıvıyağYapılışı: Nohutlar iyice haşlanır. Mutfak robotuna konur, püre haline getirilir. Püreye tahin, dövülmüş sarımsak, tuz, kimyon ve limon suyu katılır.Servis tabağına alınıp, servis yapılır.
Çerkes Tavuğu
Malzemeler:1 irice tavuk1 baş soğan1 baş havuç3 su bardağı dolusu iç cevizTuz-kırmızı biber1-2 diş sarımsakSüslemek için maydanoz yapraklarıYapılışı: Temizlenmiş ve yıkanmış tavuğu, dörde bölünmüş soğan, havuç ve yeterince suyla birlikte ateşe koyun. Kaynamaya başlarken üzerindeki köpüğü alın. Bir kaşık tuz katıp, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ateşten indirin ve ılımaya bırakın. Tavuğu tencereden çıkartın. Kemiklerini ve derisini ayırın. Etleri de iri parçalara bölün. Cevizleri, bir kere et makinesinde çekin. Ekmeklerin kabuklarını çıkartıp ıslatın. Suyunu sıkarak azar azar çekilmiş cevize katın. 1-2 diş dövülmüş sarımsak, dilediğiniz kadar kırmızı biber ve tuz koyun. Tekrar makineden geçirin; akan yağları bir fincana toplayın. Ceviz içine azar azar tavuk suyu katıp tahta kaşıkla karıştırın. Koyu boza kıvamına gelen salçanın yarısını tavuk etleriyle karıştırın. Uzun bir servis tabağına yerleştirin. Üzerini de kalan salçayla kapatın. Ceviz yağı gezdirip maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
Mamzana
Malzemeler:6 patlıcan4 domates5-6 sivir biber 1 demet maydanoz 750 gr yoğurt 3 diş sarımsak 2 yemek kaşığı margarin 1 çay kaşığı kırmızı biber Tuz Yapılışı: Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. Kabukları soyulup incecik kıyılır. Domates, sivri biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Yoğurtlu Havuç Ezmesi
Malzemeler:1/2 kg havuç2 su bardağı yoğurt2 diş sarımsak3 kaşık sıvıyağ1/2 su bardağı ezilmiş cevizTuzYapılışı: Havuç rendelenir. Üzerine sıvıyağ ve tuz ilave edilip orta sıcaklıkta ateş üzerinde öldürülür. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ilave edilip karıştırılır. Soğuyan havuçların üzerine, sarımsaklı yoğurt ve ceviz ilave edilip karıştırılır. Servis tabağına alınıp servis yapılır.
Haydari
Malzemeler:1 su bardağı süzülmüş yoğurt1 çay kaşığı kimyon1 çay kaşığı kekik1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kırmızı biber1 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz, birkaç dal maydanozYapılışı: Yoğurdu bir kâseye koyup, çok az su ilâve ederek, karıştırın. Kaymak kıvamına getirin. İçerisine bütün malzemeleri koyup, karıştırın. Kayık salata tabağına koyup, kaşıkla yüzeyini düzeltin. Maydanoz dalları ile süsleyip, servis yapın.
Fasulye Plaki
Malzemeler:1 su bardağı kuru fasulye1 orta boy soğan1 orta boy havuç1 küçük patates1/2 bardak sıvıyağ4 diş sarımsak1/2 demet maydanoz1/2 limon2 bardak suTuzYapılışı: Soğanlar ayıklanıp yarım ay şeklinde, havucu verevine küçük parçalar halinde, patates iri zar biçiminde doğranır. Önce soğan ve havuç yağla birlikte çelik tencereye konup, 3 kaşık suyla öldürülür. Akşamdan ıslatılan fasulye, patates, sarımsaklar tencereye ilave edilir. 2 bardak su ekleyip, kısık ateşte pişirilir. Pişmeye yakın tuz konur. Tenceresinde soğutulup servis tabağına boşaltılır. Kıyılmış maydanoz ve limon dilimleriyle süslenir.
Mercimek Köftesi
Malzemeler:1 su bardağı kırmızı mercimek1 su bardağı ince bulgur3 orta boy soğan1 kahve fincanı sıvıyağ2 yemek kaşığı margarin2 orta boy domates veya 1 yemek kaşığı salçaKırmızı biber-kimyon-karabiber (ölçüsü isteğe bağlı)1 demet yesil soğan (4-5 adet)3-4 adet yeşil biber½ demet maydanozMarul veya yeşil salataYapılışı: Mercimeyi ayıklayıp yıkayın. 3 bardak suyla ateşe koyun; kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Bulguru, tuzu tel süzgece koyup üzerinden su dökün ve mercimeğin içine boşaltın. Tuz koyun, kapalı olarak kabarmasını sağlayın. Kuru soğanları ince ince doğrayın, yağla birlikte börttürün. Doğranmış domates veya salça katın. Bir iki çevirdikten sonra mercimeğe karıştırın. İstenilen ölçüde kırmızı biber, kimyon, karabiber , kıyılmış maydanoz, biber ve yeşil soğan katıp iyice yoğurun. Hazırlanan içi, avuç arasında sıkarak şekillendirin. Salata veya marul yaprakları üzerinde servis yapın.
Muhammara
Malzemeler:150 gr ceviz içi (1 su bardağı dolusu)2 dilim bayat ekmek içi1 adet limon1 fincan zeytinyağı2 diş sarımsakKimyon, kırmızı biberMaydanoz, yeşil biberArzu ederseniz 1 kaşık salçaYapılışı: Cevizleri havanda dövüp, bir kâseye koyun. Ekmeği ıslatıp, suyunu sıkıp, cevize ilâve edin. Sarımsağı dövüp, onu da ve diğer malzemeleri de katıp, hepsini iyice karıştırın. Kayık salata tabağına koyup, servis yapın.