Hatay’ın en meşhur ‘tat’ları
.
İçli Köfte
Malzemeler:250 gr yağsız sinirleri alınıp dövülmüş et 1 kg kadar ince bulgur 2 orta boy haşlanmış patates 2 – 3 yemek kaşığı kadar salça 2 tane yumurta 4 yemek kaşığı un Tuz Gerektiği kadar su İç malzemeleri: 1 kg kadar az yağlı kıyma 2 büyük kuru soğan 2 yemek kaşığı salça 1 – 1,5 su bardağı kadar iri kıyılmış ceviz Tuz, karabiber, kırmızı biber Hazırlanışı: Köftenin içinin hazırlanışı:Kıymayı kısık ateşte yavaş yavaş kavuralım. İhtiyaç varsa biraz sıvı yağ ilave edebilirsiniz. Soğanları kıyalım ve kavrulmuş ete ilave edip, soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar pişirelim. İyice kavrulduktan sonra baharatlarını atıp, karıştıralım. Son olarak da cevizlerini ilave edelim.İç harcımızı hazırlayıp bir tarafta soğumasını bekleyelim. Köftenin hazırlanışı: Bulguru, eti ve patatesi bir miktar su ile harmanlayalım. Et makinanız varsa et makinasında iki defa çekin yoksa çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun. İki defa çektikten sonra kalan malzemeleri de ekleyip su ile yoğuralım. Köftemiz hazırlandıktan ( sakız gibi olacak) sonra ister elinizde ceviz büyüklüğünde köfte alıp içini oyup etli harçtan koyarak kapatabilirsiniz. Et makinanız varsa köfte ucunu takarak makina ile yapabilirsiniz. Kapatma işiniz bittikten sonra kızgın bol yağda köftelerin yönlerini sık sık değiştirerek kızartın. İsterseniz kaynamış suya atarak haşlayabilirsiniz.
Biberli Ekmek
Malzemeler:2 adet ekmek hamuru 1 adet kuru soğanÇökelek1 yemek kaşığı biber salçası1 çay bardağı zeytinyağıÜzeri için: Kara çörek otu ya da susam. Hazırlanışı: Bir kabın içine kuru soğan, çökelek,biber salçası ve zeytinyağını koyup, karıştırın. Bir kasenin içine çok az zeytinyağı koyun elinizi yağa batırıp ekmek hamurundan parçalar kopartın; hamurla fazla oynamadan tepsiye koyun üzerine biberli harçtan sürün. Üzerine kara çörek otunu atın. Önceden ısıtılmış 170 derecede hamurun altı kızarana kadar pişirin.
Kaytaz Böreği
Malzemeler:350 gr yağsız kıyma2 baş soğan1 tatlı kaşığı salça2 yemek kaşığı nar ekşisi1 su bardağı zeytinyağıTuzKarabiberEvde hazırlanmış ya da fırından alınmış ekmek hamuruHazırlanışı: Kıymayı, ince kıyılmış soğan, salça, nar ekşisi, tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile beraber karıştırarak yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve yağlı bir yüzey üzerinde, yağlı parmaklarınız yardımıyla çok ince hale gelecek şekilde açın. Uçlarından birbirinin üzerine gelecek şekilde katlayın, yağlayın ve yeniden açın. Yeniden katlayarak üzerine bir tutam kıyma serin. Böylece dört parmak genişliğinde kıymalı hamur parçaları oluşturun. Bunları yağlanmış tepsiye dizin ve üzerlerine biraz yağ sürüp orta ısılı fırına sürün.
Sini Kebabı
Malzemeler:1 kg kıyma1 tane maydanoz2 domates2 patates4 diş sarmısak2 yemek kaşığı salça2 bardak suMargarinTuzKarabiberHazırlanışı: Maydanozu ince ince kıyın. Sarmısakları dövün. 50 cm çaplı bir tepside kıymaya katarak yoğurun. Tuzu ve karabiberini katın. Malzemelerle yoğurulmuş kıymayı, elle iyice bastırarak tepsiyeyayın. Domatesleri 4'er dilime bölerek üzerine dizin. Yine patatesleri soyup halkalar halinde doğrayarak tepsinin kenarına dizin. Bu aşamada dilerseniz taze biber parçaları da dizebilirsiniz. Üzerlerine kaşığın ucuyla alınmış 4-5 parça margarin koyun. Hepsinin üstüne suda eritilmiş domates salçasını dökün ve kızgın fırına sürün.
Aşür
Malzemeler:500 gr az yağlı et500 gr buğday1 su bardağı nohut1 orta boy soğanMargarinKimyonCeviz içiBiber salçasıHazırlanışı: Buğday ve nohut bir gece suda bekletilir. Et, düdüklü tencerede 30dakika, nohut yine düdüklü tencerede 15 dakika haşlanır. Daha sonra büyükçe bir tencereye alta etler, üzerine buğday, nohut ve en üstekıyılmış soğan dizilerek üstü kapanana kadar su ilave edilir. Ancak tuz koymayın. Kısık ateşte 2.5 saat pişmeye bırakılır. Pişim sırasında karıştırmayınız. Piştikten sonra biber salçasını (arzu edilen acılık ve kırmızılık elde edilinceye kadar) katıp karıştırınız. Tuzu bu aşamada katmalısınız. Çünkü biber salçası yeteri kadar tuzlu olabiliyor. Elde edilen karışımı el blender’ıyla etler ve nohutlar iyice ezilinceye kadar dövünüz. Bu dövme işlemi eskiden, çömçe denilen büyük tahta kaşıkla yapılırdı. Bir tavada yağ eritilir. Yine bir tavada kimyon hafif ateşte gezdirilir. Aşür, servis tabağına serilir. Üzerine hafif kavrulmuş ve dövülmüş kimyon ve küçük ceviz içi parçaları serpilir. Üzerlerine kızgın yağ dökülerek servis yapılır
Patatesli Köfte
Malzemeler: 5 adet haşlanmış patates5 çay bardagı köftelik bulgur 2 adet kuru soğanKimyonSıvı yağBiber salçasıTuzHazırlanışı: Patatesleri blender ile bir kapta püre haline getiriniz. Bir tepsiye bulguru koyup ılık suyla ıslayınız. Daha sonra soğanları küçük küçük doğrayıp sıvı yağla bir tavada kavurunuz. Tepsideki bulgura salça, kimyon,tuz konularak yoğurulur. Bulgurlar yumuşayınca püre halindeki patatesleri içine koyup tekrar yoğurun. En son kavrulmuş soğanla yağı içine döküp tekrar yoğurun ve şekil vererek servis yapın.
Katıklı Ekmek
Malzemeler:2 adet ekmek hamuru1,5 çay bardağı çökelek1 küçük soğan1 yemek kaşığı biber salçası2 yemek kaşığı çörek otu2 yemek kaşığı susam1 avuç zahter (kekik)1 çay bardağı zeytinyağıYapılışı:Soğanı ince kıyın. Çökelek, biber salçası, susam, çörek otu ve ovulmuş zahter ile birlikte zeytinyağı katarak karıştırın. Mini fırın tepsisini bol yağlayın. Fırından aldığınız ya da kendiniz hazırladığınız hamuru tepsiye yayın. Hamur yayma sırasında büzüşeceğinden, malzeme ile birlikte yayılması daha kolay olur. Tüm malzemeyi hamur üzerine yaydıktan sonra, orta ısılı fırına sürün.
Şam Tatlısı
Malzemeler:1 su bardağı şeker 1 su bardağı un1 su bardağı sıvı yağ1 su bardagı yoğurt 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı karbonat 500 gr irmik 1 fincan tahin ( tepsiye sürmek için) Şiresi için: 3 su bardağı su – 3 su bardağı şekerHazırlanışı: İlk önce şireyi ocağın üzerine koyun pişsin. Sonra tahin hariç bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun . Tepsinin dibine tahin ve sıvı yağ sürün. Hamuru tepsiye dökün üzerine yer fıstıklarını dizin, 180 derecelik fırında pişirin. Üzeri kızarınca çıkartın şiresini döküp dilimleyin. 2 saat dinlendikten sonra servis edin.
Künefe
Malzemeler:1 paket ince kıyılmış künefe hamuru2 adet tuzsuz taze peynir1/2 tereyağı (biraz daha fazla olabilir)1 kase çekilmiş fıstık içiKünefe şerbeti için:3,5 su bardağı su3 su bardağı toz şeker1 tatlı kaşığı limon suyuHazırlanışı: Yuvarlak bir tepsinin altını tereyağı ile iyice yağlıyoruz, daha sonra bir kat kadayıf hamurunu döşüyoruz. Bunu yaptıktan sonra başka bir yuvarlak tepsi yardımıyla serdiğimiz kadayıf hamuru üzerine sağa sola çevirerek bastırıyoruz. Bu işlemden sonra tuzsuz taze peynirleri elimizle parçalayarak her tarafa dağıtarak döküyoruz. Daha sonra üstüne bir kaseden az çekilmiş fıstığımızı ekliyoruz. Margarini küçük küçük doğrayıp elimizle üzerine serpiştiriyoruz. Bu işlemler ardından kadayıf hamurunu bir kat daha döşüyoruz ve yukarıdaki işlemleri tekrarlıyoruz. Son olarak margarini de serptikten sonra 200 derecede hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra fırını kapatmadan künefeyi çıkartıp, aynı ona olacak şekilde başka bir tepsiye ters çeviriyoruz. Üste de biraz tereyağı koyduktan sonra fırına atıyoruz; yani iki taraf da kızarmış oluyor.Künefemiz pişerken biz de şerbeti yapıyoruz. Şerbetimiz biraz ılıdıktan sonra fırından çıkardığımız künefemizin üzerine döküyoruz. Üstüne de bir tepsi kapatarak şerbetinin iyice çekmesini bekliyoruz. Ardından servis yapabilirsiniz.