Hatay mutfağından en özel tatlar!
.
Zahter salatası
Malzemeler 100 gr Zahter 4 Dal Taze Soğan 1 Tutam MaydanozNar Ekşisi Pul BiberZeytinyağı YapılışıZahter, taze soğan ve maydanoz ince ince kıyılır, pul biberle bir süre ovulur, nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırılarak servis yapılır.
Cevizli biber
Malzemeler8 adet kuru baş biberi2 diş sarımsak1 su bardağı ceviz 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kimyon1 tatlı kaşığı tuz YapılışıBaş biberler ılık suda bekletilir, yumuşayınca sudan alınır. Tohumları çıkarılır, kabaca doğranır ve rondoda macun kıvamına gelene dek çekilir. Karıştırma kabına konur. Üzerine ezilmiş sarımsak ve diğer malzemeler eklenir, karıştırılır. İştah açıcı olarak sofraya getirilir.
Künefe
MalzemelerYarım kg. kadayıf3 çorba kaşığı sıvıyağ2 paket dil peyniriŞurubu için2 su bardağı şeker2.5 su bardağı suyarım limon suyu YapılışıKadayıfları 2 çorba kaşığı sıvıyağda tel tel olana dek kavurun. Yarısını tepsinin altına yayın. Üzerine dil peynirini dizin. Geriye kalan kadayıfı üzerine ekleyin ve iyice bastırın. Üzerine 1 çorba kaşığı sıvı yağ gezdirin. Orta ısılı fırında kadayıfın altı ve üstü kızarana dek pişirin. Şurup için 2 su bardağı şekeri, iki buçuk su bardağı suyla kaynatın. İndirmeye yakın yarım limon suyunu ekleyin. Kadayıf ılıkken sıcak şurubu üzerine dökün. Bir süre bekledikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Tepsi kebabı
MalzemelerYarım kilo orta kıyma1 Demet maydonoz1 Çay kaşığı karabiber 1 Baş taze kırmızı biber (acılı)Sarımsak (1 diş) 1 Yemek kaşığı domates salçası1 Domates 1 kırmızı biber YapılışıBiberin tohumları çıkarılır,maydonozla beraber çok ince kıyılır.Kıyma,karabiber,1 tutam tuz ilave edilerek zırh ile iyice yoğurulur.Yoğurulan parça 3 eşit parçaya ayrılır.Bu parçalar küçük tepsilere parmak kalınlığında yuvarlak şekiilde açılır. Üzerine sulandırılmış domates salçası ve 1- 2 parça domates,biber konularak fırında pişirilir.
İçli köfte
MalzemelerYarım kilo köftelik bulgurBir avuç un 1 kaşık biber salçasıKarabiberKimyonTuzYarım kilo kıyma3 baş soğan YapılışıKıyma ve ince kıyılmış soğan, baharatlarla birlikte yağda kavrulur. Islatılmış bulgur, biber salçasıyla yoğrulur. Ara ara el ıslatılır ve un ile baharatlar karıştırılarak özleştirme işlemi devam eder. Özleşen bulgur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve bunlar, parmaklar yardımıyla açılır. İçine, hazırlanan karışım konulur ve uçlarından kapatılır. Bu köfteler, kaynayan tuzlu suya atılarak haşlanır. İstenirse haşlandıktan sonra zeytinyağında kızartılabilir.
Etli kaytaz böreği
Malzemeler1 kg. un 1 çay kaşığı şımra (rezene tozu) 1 tatlı kaşığı çörekotu1 tatlı kaşığı susam 1/2 paket maya Tuz Mısırözü yağıÜzeri için200 gr. kıyma et (dana eti)1 adet iri boy soğanKimyon, tuz, karabiber YapılışıÜzeri için tüm malzemeleri iyice karıştırın. Hamur için, mayayı bir çay bardağı ılık suda eritin. Bir kapta, un ve baharatları karıştırın. Aralarda su katarak yumuşak bir hamur elde edin. Bir saat kadar hamuru dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Sırasıyla parçaları kullanın. Tezgahı yağlayın. Parçalar halindeki hamuru yağ yardımıyla uzunlamasanı açın ve burarark açtığınız hamuru gül şeklinde içe doğru sarın. Fırın tepsisine iki parmak aralıklarla dizin. Hamurların üstüne hazırladığınız etli karışımdan birer tatlı kaşığı kadar koyun ve elinizle hafifçe bastırın. Fınnı 180 dereceye ayarlayın ve kaytaz böreklerini fırına atın. Üzerleri hafif pembeleşince fırından alın.
Tahinli köz patlıcan
Malzemeler4 orta boy kemer patlıcan3 diş dövülmüş sarımsak 10 gr. eritilmiş tereyağı 5 yemek kaşığı zeyntinyağı 5 yemek kaşığı tahin 1 limonun suyu Kimyon Kırmızı toz biber KarabiberTuz YapılışıPatlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını temizleyin. Patlıcanları tereyağı ile birlikte sıcakken çatalla ezin. Sarımsak ve diğer baharatları ekleyin. Tahini, limon suyunu, zeytinyağını yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Ilık veya soğuk servis edin.
Katıklı ekmek
Malzemeler300 gr. lor peyniri veya çökelek 1 yemek kaşığı biber salçası 1 çay kaşığı kuru fesleğen 2 yemek kaşığı tepeleme susam2 yemek kaşığı Antakya kuru dağ kekiği 1 çay bardağı zeytinyağı 2 orta boy soğan 1 çay kaşığı şumra (anason tozu)Hazır ekmek hamuru YapılışıÜzeri için zeytinyağı dışında tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Zeytinyağını ekleyin ve yedirinceye kadar karıştırın. Bu ekmek çeşidi Antakya'da fırına verilir ve resimde gördüğünüz şekilde pişirilir. Evlerde sadece üzeri hazırlanır. Evde hazırlamak isterseniz fırından ekmek hamuru alın ve küçük yuvarlaklar halinde açarak üzeri için hazırladığınız karışımdan yayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin. Ekmekleri alın ve 180 derecede pişirin.