Hafta sonuna özel ızgara mönüsü
.
Erikli şiş kebap
Malzemeler:400 gr malta eriği,4 patlıcan,1 çay bardağı zeytinyağı.Köfte için:750 gr kıyma (dana ve kuzu eti karışımı),3 dilim bayat ekmek içi,1 çay bardağı ılık su,4 diş ezilmiş sarımsak,2 soğan, Tuz,1 tatlı kaşığı köfte baharı.Domatesli sos için:4 domates,1 çorba kaşığı biber salçası,1 çay kaşığı tuz.Hazırlanışı: Patlıcanların uç kısımlarını kesip 2 parmak eninde halka şeklinde dilimleyin. Tuzlu suda 10 dakika bekletip süzün. Malta eriğini ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin. Köfte için, ekmek içini ılık suda ıslatıp elinizle sıkarak ufalayın. Soğanları temizleyip kıyın. Kıyma, ekmek içi, sarımsak, soğan, tuz ve köfte baharını çukur bir kaba alıp yoğurun. Ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Erik, köfte ve patlıcanları şişlere geçirin. Üzerlerine zeytinyağı sürün. Sos için, domatesleri soyup zar şeklinde doğrayın. Kalan yağı tavada ısıtıp domates, biber salçası ve tuzu ilave edin ve salça kıvamında pişirin. Şişleri ızgara ya da mangalda pişirin. Domates sosu ile birlikte servis yapın.
Izgara tavuk köftesi
Malzemeler:4 soğan,8 domates,10 dal taze biberiye,1 çay bardağı zeytinyağı.Köfte için:1 kg tavuk kıyması,3 soğan,6 dilim bayat ekmek içi,1 yumurta,6 dal maydanoz,1 çay kaşığı köri,tuz,karabiber.br>Sos için:3 çorba kaşığı zeytinyağı,1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz,1 tatlı kaşığı tane kırmızıbiber,3 diş ezilmiş sarımsak.Hazırlanışı: Köfte için soğanları soyup rendeleyin. Maydanozları kıyın. Ekmek içini ufalayın (veya rendeleyin). Tavuk kıyması, soğan, ekmek içi, yumurta, maydanoz, köri, karabiber ve tuzu çukur bir kaba alıp yoğurun. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizde yassılaştırın. Üzerlerine yağ sürün. Soğanları soyup ortadan ikiye kesin. Domatesleri soyup ortadan ikiye kesin. Soğan, biberiye ve domatesleri zeytinyağında bekletin. Köfte, soğan, biberiye ve domatesleri ızgara ya da mangalda iki taraflı pişirin. Sos için zeytinyağı, sarımsak, maydanoz ve tane biberi bir kasede karıştırın. Köfteleri sos ile servis yapın. Dilerseniz sosu kızarmış ekmeklerin üzerine sürüp köfteleri üzerine yerleştirin ve servis yapın.
Otlu bonfile
Malzemeler:4 parça bonfile,10 dal taze kekik,1 çorba kaşığı kapari,yarım su bardağı kemik suyu,yarım su bardağı beyaz şarap,yarım su bardağı zeytinyağı,1 çorba kaşığı hardal,2 çorba kaşığı tane kırmızıbiber,1 çorba kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin,1 soğan,5 diş ezilmiş sarımsak,birkaç taze biberiye dalı, tuz,karabiber. Hazırlanışı: Soğanı soyup kalın halkalar şeklinde dilimleyin. Kemik suyu, zeytinyağı, şarap, 7 dal taze kekik, taze biberiye, soğan, sarımsak, hardal, zeytin, kapari, tane kırmızıbiber, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Etleri hazırladığınız marinata bulayın ve üzerini folyo ile kapatıp buzdolabında 12 saat bekletin. Etleri marinattan delikli kepçe ile alıp ızgara veya mangalda iki taraflı pişirin. Marinat sosunu tencereye alıp 10 dakika pişirin. Süzüp sıcak muhafaza edin. Eti servis tabağına alıp üzerine sıcak marinat sosu gezdirin. Ayırdığınız kekik dallarıyla süsleyip servis yapın.
Pesto soslu hamburger köftesi
Malzemeler:4 dilim esmer ekmek,4 çorba kaşığı labne peyniri,3 domates,2 çorba kaşığı iri kıyılmış parmesan peyniri.Köfte için:850 gr kıyma, 2 dilim bayat ekmek içi,yarım su bardağı ılık süt, 2 soğan,1’er çay kaşığı kimyon,karabiber,yeni bahar,kekik,tuz.Pesto sos için:Yarım demet fesleğen, 1 demet maydanoz,1 çay bardağı çekilmiş badem ve fındık,1 çay bardağı zeytinyağı,3 diş sarımsak,tuz.Hazırlanışı: Köfte için soğanları temizleyip rendeleyin. Ekmeği ılık sütle ıslatıp elinizde sıkarak süzün ve ufalayın. Ekmek içi, soğan, kıyma, kimyon, yenibahar, karabiber, kekik ve tuzu ilave edip yoğurun. Elinizde yassı köfteler hazırlayın. Pesto sos için fesleğen ve maydanozu temizleyip kıyın. Sarımsakları soyun. Yağ, maydanoz, sarımsak, fesleğen, fındık, badem ve tuzu robotta ezin. Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Köftelerin üzerlerine fırça ile yağ sürüp ızgara yada mangal da iki taraflı pişirin. Ekmekleri hafif kızartın. Üzerine labne peynir sürüp pesto sos ilave edin. Küp domatesi ve köfteleri paylaştırın. Parmesan peyniri ile süsleyip kalan domates ile servis yapın.
Pide arası sucuk ve sosis
Malzemeler:600 gr kokteyl sosis,300 gr dilimlenmiş sucuk,4 domates,1 soğan,4 çorba kaşığı zeytinyağı.Pide hamuru için:2.5 su bardağı un,tuz,1 çay kaşığı karbonat,8 çorba kaşığı su,80 gr eritilmiş ılık tereyağı.Cevizli pesto sos için:1 çay bardağı zeytinyağı,1 çorba kaşığı çekilmiş ceviz,Yarım demet maydanoz,4~5 dal dereotu,4 diş sarımsak,1 çay kaşığı toz kırmızıbiber,3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,tuz.Hazırlanışı: Pide hamuru için un, tuz, karbonat, su ve eritilmiş ılık tereyağını hamur yoğurma kabına alın. Pürüzsüz bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 30 dakika bekletin. Hamuru 4 eşit bezeye ayırın. Bezeleri merdane ile incecik açın ve yağlanmış teflon tavada iki taraflı çevirerek pişirin. Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Soğanı temizleyip kıyın. 2 çorba kaşığı zeytinyağını tavada ısıtıp soğanı soteleyin. Domatesi ekleyip kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırıp suyunu iyice çekene kadar pişirin. Sosis ve sucukları kalan zeytinyağına bulayıp ızgarada veya mangalda pişirin. Domatesli sosu pidelerin üzerine paylaştırıp sosis ve sucukları ilave edin. Pideleri ikiye katlayın.Pesto sos için, sarımsakları soyun. Maydanoz ve dereotonu temizleyip kıyın. Maydanoz, dereotu, kaşar peyniri, zeytinyağı, ceviz, sarımsak, toz kırmızıbiber ve tuzu robotta ezin. Pide ile servis yapın.