Hafta sonu için pratik ve hafif bir mönü
.
Sumaklı salata
Malzemeler:1 küçük kıvırcık salata, 1 küçük kırmızı salata (lolo rossa), 1 avuç yonca filizi.
Limon & kaparili fusilli
Malzemeler:1 paket 500 gr fusilli (burgu makarna), 2 limon, 5-6 diş dilimlenmiş sarımsak, 20 adet çeri domates, 1/3 ölçü 50 gr kaperi, 25 adet zeytin, 1/3 ölçü 50 gr sızma zeytinyağı, ½ paket demet kekik veya 1 yemek kaşığı kuru kekik, 1 tutam tuz, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber.Yapılışı: Limonlar ince dilimlenir, çekirdekleri çıkartılır. Zeytinyağı kızdırılır, limonlar ilave edilir ve orta ateşte 10 dakikada pişirilir. Dilimlenmiş sarımsaklar limonların pişmesinin bitimine yakın ilave edilir, birlikte sotelenir. Domatesler dörde kesilir, limonlara ilave edilir; 2 dk birlikte sotelenir. Çekirdeği çıkartılmış zeytinler ikiye bölünür, kapari ile birlikte limon ve domateslere ilave edilerek 1 dk sotelenir. En son tuz, karabiber ve taze kekik eklenir. Makarna paket üzerindeki pişirme süresine göre hazırlanır, süzülür; sudan geçirmeden sos ile karıştırılır.
Pesto soslu penne
Malzemeler:1 paket kalem makarna, 2 paket fesleğen, 50 gr dolmalık fıstık, 3-5 diş sarımsak, 90 gr rende taze kaşar veya parmesan peyniri, 50 ml sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 50 ml su.Yapılışı: Dolmalık fıstık 1 kaşık zeytinyağı ile kavrulur. Fesleğen ayıklanır, zeytinyağı, sarımsak, tuz, biber, peynir, fıstık ve su robottan geçirilerek pesto hazırlanır. Makarna paket üzerindeki pişirme süresine göre hazırlanır, süzülür, sudan geçirilmeden sos ile karıştırılır.
Tarte tatin
Malzemeler:4-5 adet kırmızı veya sarı elma, 150 gr toz şeker, 3 yemek kaşığı tereyağı, 100 ml su, 4-5 parça donmuş milföy hamuru.Yapılışı: Elmalar soyulur, kararmaları için limonla ovulur; büyüklüklerine göre altıya veya sekize kesilir. Şeker, tereyağı ve su ufak bir tencerede orta ateşte güzel bir karamel rengi alana kadar pişirilir. Karamel rengi oluşana kadar kaşıkla karıştırılmaz, tencere hafifçe sallanır. Elmaların üzeri oda sıcaklığında yumuşatılmış milföy hamurları ile kaplanır, fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır.180 derece ısıtılmış fırında 20 – 25 dk milföyler kızarana kadar pişirilir. Fırın eldiveni ile tutarak çıkartılır, kalıbın üzerine servis edilecek tabak kapatılır, yine eldivenle tutarak ters çevrilir. Tart sıcak servis edilir, krema veya dondurma ile sunulabilir.Kaynak: Yeni Evliler İçin Misafir Sofraları / Elif Edes Tapan