Hafif bir iftar mönüsü
.
Yoğurtlu kabak çorbası
4 kişilik - Pişirme Süresi: 25 dk - Hazırlama Süresi:10 dkMalzemeleri:3 kabak, 3 soğan, 3- 4 dal dereotu, 2 çorba kaşığı margarin, 6 su bardağı su, 1 kase yoğurt, 1/2 su bardağı un, kırmızı toz biber, tuz. Hazırlanışı: Kabakları temizleyip küp küp doğrayın. Dereotunu kıyın. Soğanları soyup küçük küçük doğrayın. Margarini tencerede eritip soğanları pembeleşinceye kadar sote edin. Kabakları soğana ekleyip birkaç dakika kavurun. Tuz ve su ilave edip kısık ateşte 20 dakika pişirin. Blender’den veya tel süzgeçten geçirip büyük servis kasesine alın. Ayrı bir kapta yoğurt ve unu birbirine yedirerek pürüzsüz bir karışım haline gelinceye kadar karıştırın. Çorba suyundan 1 kepçe alıp karışıma ilave edin ve iyice çırpın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı çorbaya azar azar dökerek ve sürekli karıştırarak ekleyin. 3 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Kırmızı toz biber ve dereotu ile süsleyip servis yapın.
Tavuk etli barbunya
6 kişilik - Pişirme Süresi: 25 dk - Hazırlama Süresi: 15 dkMalzemeleri:1 kg barbunya fasulyesi,12 küçük tavuk but, 4 domates, 1 tatlı kaşığı domates salçası,1 çorba kaşığı biber salçası, 2 soğan, kırmızı top biber, 1 çay bardağı ayçiçeği yağı, 3 su bardağı sıcak su, taze biberiye, 1 çay kaşığı kırmızı tane biber, tuz. Hazırlanışı: Barbunyaları ayıklayın. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edin ve 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Soğanları temizleyip kıyın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp soğanı soteleyin. Tavuk etlerini ilave edip 2-3 dakika kavurun. Domates ve salçaları ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Barbunya, sıcak su, tuz ve tane biberleri ilave edin. Fasulyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Servis tabağına alıp sıcak servis yapın.
Otantik kuskus pilavı
4 kişilik - Pişirme Süresi: 15 dk - Hazırlama Süresi: 15 dkMalzemeleri:2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı kuskus, 10 kuru kayısı, 1 çay bardağı badem içi, 1 çay bardağı yeşil mercimek, 1.5 su bardağı su, 1 çay kaşığı tarçın, 1 kase antepfıstığı, tuz. Hazırlanışı:Yeşil mercimeği yıkayıp süzün. Tencereye alıp üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edin. Diri kıvamda haşlayıp süzün. Kayısıları zar şeklinde doğrayın. Zeytinyağını pilav tenceresinde ısıtıp kuskusu hafifçe kavurun. Zar şeklinde doğranmış kayısı ve badem içlerini ekleyip kavurmaya devam edin. Yeşil mercimek ve sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp tuz, tarçın ve antepfıstıklarını ekleyip tatlandırın. 15 dakika dinlendirmeye bırakın. Tahta kaşıkla harmanlayıp sıcak veya ılık servis yapın.
Keşkülü fukara
6 kişilik - Pişirme Süresi:15 dk - Hazırlama Süresi:15 dkMalzemeleri: 1 su bardağı badem, 1 su bardağı fındık, 1 su bardağı antepfıstığı, 5 su bardağı süt, 2 çay bardağı toz şeker, 4 çorba kaşığı nişasta. Hazırlanışı:Badem, fındık ve antepfıstığı içlerini mutfak robotunda irice çekip süslemek için 4 tatlı kaşığı kadarını ayırın. 1 bardak sütle nişastayı karıştırıp bir kenarda bekletin. Bir tencerede sütün kalanını (4 bardak) ısıtın. Ocağın altını kısıp şekeri ekleyin ve eriyinceye kadar bir taşım kaynatın. İri çekilmiş yemişleri ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp nişastalı sütü ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alın. Ilınınca kaselere paylaştırın. Kalan yemişle süsleyip soğuk servis yapın.