Gaziantep mutfağından 8 kebap tarifi
.
Ali Nazik
Malzemeler:7 adet kemer patlıcan500 gr kıyma3 su bardağı süzülmüş yoğurt3-4 diş sarımsak3 yk. zeytinyağı1 tk kırmızı pul biber1 çk. karabiber1 çk. tuzHazırlanışı: Patlıcanlar ateşte közlenir, kabukları soyulur ve çok ince doğranır. Kıyma, üzerine zeytinyağı ve tuz konulup çok kurutmadan kavrulur. Kavrulduktan sonra kırmızı biber ve karabiber konulur. Bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlanır. İnce doğradığımız patlıcanlar hafif ateşte ılıtılır, ısınan patlıcanın üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ilave edilip karıştırılır, eksikse tuzu ilave edilir. Sarımsaklı yoğurtla karıştırdığımız patlıcanların üzerine kavurduğumuz kıyma konulur.Bu karışım büyük bir servis tabağına çekilip üzerine kavrulmuş kıyma konulup sıcak servis yapılır. Eğer istenirse kıymasına, ince doğranmış yeşil biber ve kabuğu soyulmış küçük doğranmış domates konabilir.
Altı Ezmeli Kebap
Malzemeler:1 kg. kuşbaşılık et100 gr kuyruk1 yk. domates salçası1/2 yk. biber salçası½ bardak zeytinyağı1 yk. dövülmüş sarımsak½ çk. karabiberTuz5-6 tane domates3-4 tane yeşil biberHazırlanışı: Bir gün önceden kuşbaşılık etin üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber, domates salçası, biber salçası, sarımsak eklenip karıştırılır. Terbiyelenmiş etler şişe 4-5 et, bir kuyruk gelecek şekilde dizilir. Harı geçmiş ateşte pişirilir. Domatesler yıkandıktan sonra 4 parçaya bölünür. Kesilen domatesler şişlere saplanır. Kabukları yanmayacak şekilde pişirilir. Pişirilmiş domatesler kabukları soyularak servis tabağına alınıp ezilir. İnce doğranmış yeşilbiber domateslerin üzerine ilave edilir. Pişmiş kebaplar domates ve biber sosunun üzerine konur.Domates ve biber sosunun üzerine etler terbiyelenmeden de pişirilip servis yapılabilir.
Ciğer Kebabı
Malzemeler:1 kg karaciğer200 gr kuyrukPiyaz malzemeleri:2 demet maydanoz3 adet kuru soğanTuz, kırmızıbiber, toz sumak ekşisiHazırlanışı: Ciğerler kuşbaşı etlerden daha küçük doğranır. Şişe 4-5 ciğer, 1 kuyruk saplanır. Harı geçmiş ateşte pişirilir.Piyazın hazırlanışı: İnce ince soğan doğranır, maydanozlarda ayıklanıp ince doğranır. Maydanoz ve soğan karıştırılıp üzerine tuz, kırmızıbiber, toz sumak eklenip iyice karıştırılır.Ciğer kebabı açık ekmekle tuz ve kimyon dökerek üzerine de piyaz eklenerek sıcak olarak yenilir.
Soğan Kebabı
Malzemeler:750 gr orta yağlı kıyma 250 gr koyun kıyması2 kg arpacık soğan ( kuru küçük soğan )1/2 su bardağı nar ekşisiTuz KarabiberHazırlanışı: Kıyma yeterince tuz, karabiber ve suyla yoğrulur. Etler ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Soğanların kabukları soyulmadan, püsküllü tarafından tepesi kesilip, ikiye kesilir. Şişe bir soğan bir et gelecek şekilde saplanır. Mangalda piştikten sonra bir tepsiye çekilir. Nar ekşisi biraz sulandırılıp kebabın üzerinde gezdirilir. Kebap ağzı kapalı olarak yarım saat bekletilir.
Sarımsak Kebabı
Malzemeler:750 gr. orta yağlı kıyma 250 gr koyun kıyması1,5 kg taze baş sarımsakTuzKarabiber (isteğe göre)Yarım çay bardağı suHazırlanışı: Kıyma yeterince tuz, karabiber ve suyla yoğrulur. Et ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Sarımsakların dişleri ayrılmadan ikiye kesilir. Şişe bir sarımsak bir et gelecek şekilde saplanır. Kor haline geçmiş ateşte pişirilir. Pişen kebapların üzerine biraz su gezdirilip, ağzı kapalı bir kapta ateşin üzerinde 10 dakika kadar bekletilir.Sıcak olarak açık ekmekle servis yapılır.
Yeni Dünya Kebabı
Malzemeler:1 kg orta yağlı kıyma 250 gr. koyun kıyması2 kg yeni dünya (büyük ve tam olgunlaşmamış )TuzKarabiberHazırlanışı: Kıyma yeterince yarım çay bardağı su ve tuz koyarak yoğrulur. Püf noktası etler iyice elle yoğrulur. Etten ceviz büyüklüğünde koparılıp yuvarlak köfteler yapılır. Yeni dünyalar ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır. Şişe bir yeni dünya bir et gelecek şekilde saplanır etleri ellerinizi biraz ıslatarak saplayın. Köz haldeki ateşte pişirilir.
Adana Kebap
Malzemeler:1 kg az yağlı kıyma1 demet maydanoz4 tane taze sarımsakTuzKarabiberHazırlanışı: Maydanozlar yıkanıp, ince ince doğranır. Sarımsaklar kabuğu soyulup yıkanarak ince ince doğranır. Kıymaya maydanoz, sarımsak, karabiber ve yeterince tuz ilave edilip yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde kıyma alınıp avuç yardımıyla uzatılarak yassı olarak şişe saplanır. (adana kebap şişine ) Orta harlı ateşte pişirilir.
Kuşbaşı KebapMalzemeler:
1 kg kebaplık et2 yk. domates salçası1 yk biber salçası1/2 yk. kırmızı toz biber1/2 çb. karabiber1 tk. nane1/2 bardak zeytinyağı1 yk. dövülmüş sarımsakTuz150 gr kuyrukHazırlanışı: Bir gün önceden, kuşbaşı ete zeytinyağı, tuz, domates ve biber salçası, kırmızı biber, sarımsak, karabiber, nane ilave edilerek bekletilir. Terbiyelenmiş etler şişe 6-7 et, bir kuyruk şeklinde saplanır. Kuyruklar etlerin arasına gelecek şekilde saplanır. Harı geçmiş ateşte çevrilerek pişirilir.