Fransız mutfağından seçmeler!
.
Sığır yahnisi
Malzemeler:1 kg. sığır eti (yağı alınmış ve iri küpler halinde kesilmiş) 2 çorba kaşığı içyağı veya 75 gr. tereyağı 100 gr. kuzunun sırt yağı 1 çorba kaşığı un 1 karışık ot demeti Karabiber tuz 200 gr. iri arpacık soğanı 200 gr. bütün küçük mantar 1 çorba kaşığı toz şeker 30 gr. tereyağı Hazırlanışı:İçyağını veya tereyağını tencerede eritin. Kızınca içine etleri atın ve altınımsı kahverengi oluncaya kadar hızlı ateşte kızartın. Kızarmış etleri bir tabağa alın ve tencerenin içine küçük küçük kestiğiniz sırt yağını atın. Yağlar kıtır kıtır oluncaya kadar kızartın. Unu, karabiberi ve tuzu tencerede kızaran yağların üzerine atın, bir çevirip etleri tekrar tencereye koyun. Karışık ot demetini de atarak, tencerenin kapağını kapatın. Yemek kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve 2 saat pişirin. Pişme sırasında yemeğinizi takip edin. Suyu çok azalırsa, zaman zaman içine çok az sıcak su ekleyin. Küçük bir tencerede tereyağını eritin. Kızınca içine bütün halde soyulmuş arpacık soğanlarını atın ve karıştırarak kavurun. Soğanlar biraz kızarınca bütün olarak mantarları ilave edin ve birlikte 3-4 dakika daha kavurup hepsini etin üzerine ilave edin. Şekeri de ete ilave ederek yemeğinizi 30 dakika daha pişirin. Yemeğiniz pişince, karışık ot demetini çıkararak atın, tuzunu karabiberini kontrol edin. Yanında haşlanmış patates ve sarımsaklı marul salatası ile servis yapın.
İmparatoriçe çorbası
Mazlemeler:8 bardak tavuk suyu 4 çorba kaşığı margari 3/4 kahve fincanı un 1 tavuğun göğüs eti 125 gr. çiğ krema veya 1,5 bardak süt 4 yumurta sarısı Tuz Hazırlanışı:Tereyağı ile un, sarartılmadan iki dakika kavrulur. 8 bardak tavuk suyu azar azar katılır ve bir taraftan hızlıca karıştırılır on dakika kadar kaynatılır, ince bir süzgeçten geçirilir. Diğer tarafta, haşlanmış bir adet tavuğun göğüs eti, robotta veya et makinesinde iki kez çekilir ve macun kıvamına getirilir. Macun halindeki göğüs eti, başka tencereye koyularak, yumurta sarılan, çiğ krema veya süt ile 1 tatlı kaşığı da tuz ilave edilerek iyice karıştrılır. Karışıma sıcak halde bulunan unlu tavuk suyu katılır ve ateşte oturtularak kaynar hale gelene kadar 5 dakika pişirilerek, kâseye alınır ve servis yapılır.
Sebze suyu
Malzemeler:60 gr (4 çorba kaşığı) margarin 1 büyük soğan (ince doğranmış) 3 büyük havuç (kabukları kazınıp, doğranmış) 3 çorba kaşığı kereviz rendesi 1 büyük şalgam (kabuğu soyulup, doğranmış) 1 tatlı kaşığı şeker 7+1/2 su bardağı sıcak su 6 tane-karabiber 1+1/2 tatlı kaşığı tuz 2 diş sarımsak Baharat torbası: 8 sap maydanoz 2 fiske maydanoz 2 defne yaprağı Hazırlanışı:Büyük bir tencerede margarini orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca, havuç, kereviz rendesi, şalgam ve şekeri katıp, sık sık karıştırarak 8-10 dakika, soğanlar hafifçe kahverengileşene kadar pişiriniz. Sıcak su, baharat torbası, tane - karabiber, tuz ve sarmısağı ekledikten sonra ateşi yükseltip, karışımı sık sık karıştırarak kaynatınız. Kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, arasıra karıştırarak 45 dakika daha pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, sebze suyunu bir süzgeçten süzerek büyük bir kaseye aktarınız. Bir kaşığın sırtıyla süzgeçteki sebzeleri ezerek kaseye geçiriniz. (Süzgeçte kalan posayı atınız.) Sebze suyunu ılındıktan sonra buzdolabına kaldırıp, dilediğiniz zaman kullanınız. Not: Sebze suyunu hazırlarken, evde artmış sebze kalıntılarını da ekleyerek değerlendirebilirsiniz. Sebze suyunu soslarda kullanabileceğiniz gibi üstüne kaşar yada gravyer peyniri rendeleyip, çorba olarak servis edebilirsiniz.
Şeftali marmelatı
Mazemeler:1,5 kg şeftali (çekirdekleri çıkarılıp, iri doğranmış) 2 limonun kabuğu (ince soyulmuş) 1 orta boy ekşi elma (doğranmış) 2 karanfil 1+1/4 su bardağı su 1,5 kg. (6+1/4 su bardağı) şeker 1 tatlı kaşığı yenibahar Hazırlanışı:Limon kabuğu, doğranmış elma ve karanfilleri tülbentten bir torbaya koyup, ağzını sıkıca bağlayınız. Torbayı büyük bir tencereye koyup, ipini tencerenin sapına bağlayınız. Tencereye şeftalileri ve suyu koyup, orta ateşe oturtarak, sürekli karıştırarak kaynatınız. Su kaynaymca ateşi kısıp, ara-sıra karıştırarak 6-7 dakika, şeftaliler biraz yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra, yenibaharı serpiniz. Şekeri ekleyip, reçeli sürekli karıştırarak, şeker tamamen eriyinceye kadar pişiriniz. Ateşi orta sıcaklığa yükseltip 20 dakika, madeni bir kaşıkla sık sık karıştırıp, üstünde biriken köpükleri alıp atarak, marmelat koyulaşıncaya kadar kaynatınız. (Marmelatın kıvamını bulup bulmadığmı anlamak için, tencereyi ateşten alınız. 1 tatlı kaşığı marmelatı soğuk bir fincan tabağına damlatınız. Soğuyunca kenarından parmak ucunuzla kaldrrmız. Marmelat kırışırsa kıvamını bulmuş demektir. Kıvamını bulmamışsa yeniden ateşe oturtup, karıştırarak, kıvamını bulana kadar pişirmeye ve birkaç dakikada bir denemeye devam ediniz.) Tencereyi ateşten alınız. Tahta bir kaşığın sırtıyla, tülbenti tencerenin kenarına bastırarak bütün suyunu çıkardıktan sonra, torbayı atınız. Tencereyi bir kenarda 5 dakika bekletiniz. Bir kepçeyle marmelatı temiz, kuru ve ısıtılmış kavanozlara boşaltınız. Her kavanozun ağzına alüminyum kağıttan kesilmiş küçük daireler bastırınız. Kavanozların kapaklarını kapatıp, lastikle sıkıştırınız. Etiketleyip, serin ve karanlık bir yerde saklayınız. Not: Lezzetli ve yafimı kolay şeftali marmelatını, Fransızlar gibi sıcak ay çöreklerine sürerek çay sofralarınızda servis edebilirsiniz.
Sufle omleti
Malzemeler:1 tatlı kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı pudra şekeri 125 gr (1/2 su bardağı) şeker 6 yumurtanın sarısı 8 yumurtanın akı 1 çay kaşığı vanilya esansı 1 1/2 su bardağı krem patisiyer Hazırlanışı:Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220° C) getirip, ısıtınız. 1 tatlı kaşığı tereyağıyla, derin olmayan yuvarlak bir tepsiyi hafifçe yağlayınız. Pudra şekerini serpip, tepsiyi döndürerek her tarafının şekerlenmesini sağlayınız. Tepsiyi ters çevirip, elinizle vurarak fazla şekerinin silkelenmesini sağladıktan sonra, bir kenara bırakınız. Büyük bir kaseye çeker, yumurta sarıları ve vanilya esansını koyup, çatalla iyice karışana kadar çırpınız. Başka bir büyük kasede yumurta aklarını yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla kar haline getirip, madeni bir kaşıkla yumurta sarısı karışımına karıştırınız. Karışımı hazırladığınız tepsiye aktarıp, tepsiyi fırına sürerek 8-10 dakika, omlet hafifçe kızarana kadar pişiriniz. Tepsiyi ateşten alıp, omletin yarısına kaşıkla krem patisiyeri sürünüz; öteki yarısını krem patisiyerin üstüne kıvırarak, yarım ay biçimine getiriniz. Omleti ısıtılmış bir servis tabağına kaydırıp, dörde ya da altıya keserek servis ediniz. Not: Sufle omletini tek başına ya da dilerseniz krem şantiyiyle servis edebilirsiniz.
Güveçte tavşan
Malzemeler:1 adet tavşan1 adet patates1 adet kuru soğan5 diş sarımsak1 adet havuç2 adet domates3 yemek kaşığı tereyağıtuz karabiberHazırlanışı:Tereyağında kıyılmış soğanı ve sarımsakları az sote edin. Temizlenmiş ve parçalara ayrımlış tavşan etlerini güvece koyun ve az kavurun. Etlerin rengi hafif değişince küp küp doğradığınız patatesi domatesleri ve havucu ekleyin. 2 su bardağı su ekleyin.Tuzunu ve karabiberini ekleyin ve güvecin ağzını kapatın.15 saat kadar kısık ateşte pişirin.
Şef salatası
Malzemesi: 2 dilim ince şerit kesilmiş dana jambon 2 dilim ince şerit kesilmiş salam 50 g ince şerit kesilmiş haşlanmış tavuk göğsü 30 g ince şerit kesilmiş kaşar peyniri 1 adet ince şerit kesilmiş domates 1 adet ince şerit kesilmiş salatalık 1 adet haşlanmış yumurta İnce doğranmış yarım amerikan göbek Hazırlanışı: Salata kabına önce göbek salatayı koyun. Üzerine ince dilimlenmiş dana jambon, kaşar peyniri, salam, domates, tavuk göğsü, salatalık ve yumurtayı ekleyin. Salata tabağını dizayn ettikten sonra servis yapın. İsteğe göre salata sosu da hazırlayabilirsiniz.
Fransız usulü tavuk
Malzemeler:1 tane büyük piliç 1 tane soğan 3 yumurta 1 yemek kaşığı sirke Biraz tuz, biber ve kimyon 2 yemek kaşığı yağ 1 çay kaşığı sarımsak tozu 1 kaşık mayonez Hazırlanışı:Tavuğu temizleyin. îçini ve dışını yağla eritilmiş karışık baharatla yağlayın. Soğanı dörde bölün. Tavuğu soğanla birlikte içi yağlanmış toprak kaba oturtun. Evvelden orta derecede (200) ısıtılmış fırında 75 dakika kızartın. Bu arada yumurtaları katılaşıncaya kadar pişirin. Soğutup beyazlarını ufak ufak kıyın. Sarısını krema haline gelinceye kadar yağ ve sirke ile karıştırıp ezin. Hepsini mayoneze katın. Sarımsakla yumurta beyazlarını ilâve edin. Sos fazla koyu olursa biraz yoğurt katarak sulandırabilirsiniz. Tavuk iyice kızarıp piştikten sonra tabağa alın. Sosu sos kâsesi içine koyun ve tavuğu sosuyle birlikte servis yapın.
Fesleğenli sazan
Malzemeler:1 adet sazan 2 adet kuru soğan 1 çay bardağı sıvıyağ 1 dolu çorba kaşığı salça 1 çorba kaşığı kuru fesleğen 2 su bardağı su 1,5 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı:Soğan yarım daire şeklinde doğranır, sıvıyağda şeffaflaşana kadar pişirilir. Sonra salça, su, tuz ve fesleğen katılır. Kaynama noktasına gelince iri parçalara bölünmüş sazan atılır. Balık yumuşayana kadar pişirilir.
Ispanak suflesi
Malzemeler:1 kg Ispanak 1 bas soğan 2 yemek kasigi sivi yağ Yeteri kadar tuz, karabiber 2 yemek kasigi tereyağı veya margarin 2 yemek kasigi un 2 su bardagi süt Yarim yemek kasigi muskat (hindistancevizi) 3 adet yumurta 150 gr dana jambon Hazırlanışı:Iki yemek kasigi yagi eritip içerisine un ilave edin. Un kokusu gelinceye kadar kavurun. Içerisine süt ilave edin. Karistirma teliyle koyu muhallebi kivamina gelinceye kadar karistirarak pisirin. Üzerine tuz ve karabiber ilave edin. lspanaklari iyice yikayip irice dograyin. Bir kapta soğani sivi yag ile hafifçe kavurun. Içerisine ispanaklari ekleyip atesi kisin ve ispanaklar yumusayincaya kadar pisirin. Üzerine yeteri kadar tuz ilave edin. Yapmis oldugunuz unlu karisimi içerisine ekleyin. Içerisine jambonu irice dograyip kasar peyniri rendesi ilave ederek karistirin. hindistancevizi rendesini üzerine koyun. Üç adet yumurtayi çirpin. Tek tek yedirerek yapmis oldugunuz karisima ilave edin. Tüm karisimi yaglanmis borcama bosaltin. Içerisine su konmus tepsiye koyarak l80 derecede isitilmis firinda üzeri pembelesinceye kadar pisirin.