Evde pizza yapmak hiç de zor değil!
.
İyi bir pizza hamuru nasıl yapılır?
Malzemeler:1 tatlı kaşığı yaş maya3,5 su bardağı pizza unu2 çorba kaşığı kadar margarinYarım çay bardağı sıvı yağ1 su bardağı kadar suÇok az yarım çay kaşığı kadar şekerSize uygun miktarda tuzHazırlanışı: Tüm bu malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur haline getirin. Önemli olan hamuru dinlendirme işlemi, en az yarım saat hamur dinlenmeye bırakılmalıdır. Hamur açma işleminde de dikkat edilmesi gereken merdane veya oklava ile değil; el ile açılmalıdır. Hamur sıkıştırılmamalıdır. İstediğiniz şekilde ve kalınlıkta açıp tepsinizin üzerine yerleştirin.
Karışık pizza (1 tepsi)
Malzemeler:PEYNİRLİ MALZEME200 gr küp doğranmış domatesTuz, karabiber3 domates2 çorba kaşığı kekik80 gr siyah çekirdekFesleğen300 gr kaşar peyniriKARİDESLİ MALZEME1 limon200 gr karides300 gr kabak4 çorba kaşığı zeytinyağı1 yumurta1-2 çorba kaşığı sirke, tuz, karabiber1 enginar (hazır ürün, konserve)6 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri100 gr süt kremasıHazırlanışı: Peynirli malzeme için domateslerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ince dilimler halinde doğrayın. Peynirinin üçte birini küp küp doğrayın. Kalanı rendeleyin. Rendelenmiş peynirin yarısını, küp küp doğradığınız peynir ile karıştırın. Karidesli malzeme için limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın. Suyun yarısını karideslerin üzerine dökün.Kabağı ince dilimler halinde doğrayın. Yağı kızdırıp kabakları kızartın. Sirkeyi ekleyin,Enginarı ikiye veya dörde bölün. Süt kremasını yumurtayla çırpın. Limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Hazırladığınız hamurun yarısına süt kremalı karışımın üçte birini sürün. Karides, kabak ve enginarı üzerine yerleştirin. Kalan süt kremalı karışımı üzerine dökün. Doğranmış domatesi hamurun kalan yarısına yayın. Peynirli karışımı, dilimlediğiniz domatesleri ve zeytinleri ekleyin. Baharatları serpip peyniri ilave edin.Fırını 225 dereceye ayarlayıp ısıtın. Pizzayı fırının alt bölmesinde 25 dakika pişirin.
Mantarlı pizza (4 Kişilik)
Malzemeler:4 kişilik pizza hamuru100 gr rendelenmiş kaşar peyniri1/2 kg mantar1 adet limonYeteri kadar tuz, karabiberZeytinyağıHazırlanışı: Mantarlar güzelce yıkandıktan sonra dilimler halinde doğranarak kararmamaları için limonlu suya konur. Pizza hamuru elle 0.5 cm kalınlığında açılıp, yağlanmış bir tepsiye yayılır. Üstüne mantar dilimleri düzenli bir şekilde yerleştirilir.Peynir, tuz ve karabiberi serpilir. Gezdirerek zeytinyağı dökülür ve önceden 180 derece kızdırılmış fırına sürülür. Yaklaşık 30-35 dakika fırında pişirilir. Pizzanın üstü ve kenarları nar gibi kızarınca fırından çıkarılır ve bekletmeden servis yapılır.
Peynirli ve sosisli dilim (8 Kişilik)
Malzemeler: 4 dilim kepekli ekmek2 adet sosis veya sucuk2 adet soğan1 adet kabak1 çorba kaşığı un1 çay kaşığı kabartma tozu2 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz2 adet yumurta1/2 su bardağı dil peyniriTereyağıHazırlanışı: Ekmeklerin kenarlarını kesin. Üzerlerine tereyağı sürün. Tereyağları üste gelecek şekilde orta boy fırın kabına aralık bırakmadan dizin. Sosisleri veya sucukları dilimleyin. Kabağı ve soğanı bir kaba rendeleyin. Sosis veya sucuğa, unu ve maydanozu ilave edip karıştırın. Yumurtaları ve peyniri ekleyip karıştırmaya devam edin.Karışımı ekmeğin üzerine yayın. 180 dereceli fırında 8 dakika pişirip servis yapın.
Sucuklu pizza
Malzemeler:1 kangal sucuk3 su bardağı un1 tatlı kaşığı kuru maya1 su bardağı ılık su1 tatlı kaşığı tuz3 adet orta boy domates2 adet sivri biber1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri2 fincan zeytinyağıHazırlanışı: Mayayı ılık bir bardak suda ezin. lçine bir tatlı kaşığı şeker ilave edin. 3 bardak unu eleyerek ortasını açın. İçerisine tuz, bir fincan zeytinyağı ve sulandırdığınız mayayı ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru ılık bir yerde iyice kabarana kadar bekletin.Mayalanma işi bitince yumurtadan büyük parçalar koparıp, merdane yardımı ile yarım santim kalınlığında açın. Üzerine zeytinyağı sürün. Açtığınız hamur üzerine halka halka doğranmış sucukları dizin. Ufak doğradığınız domatesi, biberi serpiştirin. Kaşar peyniri de rendeleyerek üzerlerine ekleyin. Yağlanmış tepsiye koyup yarım saat kadar dinlendirin. Sonra fırında pişirip sıcak olarak servise sunun.