Erikli sağlık dolu tarifler
.
Erik Marmelatı Malzemeler:
1 kg erik1 adet limon suyu1 kg toz şekerYapılışı: Erikler yıkandıktan sonra çekirdekleriyle birlikte ezilir. Ezme bir tencereye konarak şeker ilave edilir ve orta hararetli ısıda kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kıvamına geldiğinde limon suyu katılır. Üç dört taşım daha kaynadıktan sonra kavanozlara konur, soğuyunca ağzı kapatılır.
Erikli KekMalzemeler:
3 yumurta1 su bardağı erimiş margarin veya tereyağı1 su bardağı süt – 3 su bardağı un2 su bardağı şeker1 paket kabartma tozu2 paket vanilya20-25 Mürdüm eriği veya kırmızı erikPudra şekeri (üzerine dökmek için)Yapılışı:Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene dek çırpalım. Eritip soğuttuğumuz margarini, sütü ekleyip yarım dakika daha çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük ayarı ile veya çırpma teliyle karıştıralım. Kalıbı margarinle yağlayıp, tabanına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp erikleri sık aralıklarla hamura bastırıp hafifçe gömelim. Kalıbın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp 190° fırında keki pişirelim.
Erikli KurabiyeMalzemeler:
250 gr margarin1 çorba kaşığı yoğurt1 paket kabartma tozu1 adet limon rendesi1 kahve fincanı şeker3 su bardağı un1 çay kaşığı vanilya içi için 15 adet kırmızı ve olgun erik, üzerine pudra şekeriYapılışı:3 su bardağı unu ve 1 paket kabartma tozunu düz bir zemine eleyerek, alın ortasını hamur şeklinde açın. İçine oda sıcaklığında bırakılmış ve küp küp kesilmiş margarin, yoğurt, limonun rendesi, şeker ve 1 çay kaşığı vanilyayı koyun. Malzemeleri iyice karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurdan erik büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde açın. 15 adet eriğin çekirdeklerini çıkarın. Elinizde şekillendirdiğiniz hamurla eriklerin üzerini iyice kaplayın. Tüm kurabiyeleri bir tepsiye yerleştirerek 150 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra (dilerseniz) üzerini pudra şekeri ile süsleyerek servis yapın…
Erikli Muhallebi Malzemeler:
8 adet kuru erik 2 çay bardağı diyet süt 1 tatlı kaşığı nişasta 1 tatlı kaşığı diyet şekerYapılışı:Erikleri 2 saat suda bekletin. Bir bardak suyla iyice pişirin. Yağsız diyet sütü nişasta ile çırpın. Küçük bir tencerede karıştırarak, iyice pişirin. Ocağı kapatın. Şekeri atıp, karıştırın. 4 adet erik ile muhallebiyi mikserde çırpın. Kaseye boşaltın. Kalan eriklerle süsleyin. Dolapta soğutun. Servis yaparken narla da süsleyebilirsiniz.
Mürdüm Erikli Tart Malzemeler:
250 gr margarin 4 su bardağı un 2 yemek kaşığı yoğurt 1 paket kabartma tozu 1 adet yumurtanın sarısı Tuz İç malzemesi için: 4 su bardağı mürdüm eriği 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı dövülmüş badem 1 paket vanilya 1 yemek kaşığı un 4 yemek kaşığı hazır çiğ krema Yapılışı: Mürdüm eriğini ortadan ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın. Tencereye alın, 1 bardak toz şeker koyup, kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. 1 yemek kaşığı un ve dövülmüş badem ekleyip soğuması için bekletin. Margarin, yoğurt, tuz, yumurta sarısı, kabartma tozunu karıştırın. 4 su bardağı un ekleyip sert bir hamur tutun. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir beze yapıp, kenara ayırın. Cam tart kalıbına hamurun geri kalanını kenarlarından yükselterek yayın. Soğuttuğunuz bademli karışımı koyun. Ayırdığınız hamuru, tart kalıbı büyüklüğünde açın. Hamuru 2 santim kalınlığında kesip 1 santim boş bırakın. Hamuru iki yanından çekiştirerek açın, kafesler ortaya çıkacak. Hamuru tartın üstüne yerleştirip kenar kısımlarını kesin. Yumurta sarısı sürüp 25 dakika pişirin.