Enfes brokoli tarifleri
.
Sağlığa faydaları...
Özellikle meme, akciğer, idrar kesesi ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı iyi bir koruyucudur.Brokoli lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırırken, bağırsaklarda oluşan toksinlerin atılmasına yardım eder. Ayrıca kabızlığı önler.Kalp hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucudur.Mikrop öldürür.Vücuttaki hormon dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.Antioksidan özelliğe sahiptir.Bağışıklık sistemini güçlendirir.Antibiyotik özelliğiyle, prostat enfeksiyonuna karşı etkilidir.Demir ve folik asit içeriği yönünden zengin olduğundan kansızlığı önler.Doğuştan belkemiğinde açıklık hastalığının önlenmesinde etkilidir.Kalsiyum yönünden zengin olduğundan, kemik erimesine karşı yararlıdır.
Brokoli satın alırken nelere dikkat etmeli?
Çiçek kısımları sıkı, sapı kolayca kırıtabilecek kadar diri brokolileri seçin.Brokoli pişirirken şunları göz önünde bulundurun:Pişirdiğiniz brokolinin vitamin kaybına uğramaması ve fazla pişmemesi için küçük bir tencereye sap kısımları aşağıda kalacak şekilde oturtun. Böylece sapları pişerken çiçek kısımları ısıdan daha az etkilenecektir.Haşladığınız brokolinin renginin yeşil kalması için, haşladıktan sonra soğuk ya da buzlu suya alın. Bir-iki dakika bekletip süzün.Brokoli haşlandığında, içeriğindeki vitamin ve minerallerin çoğu suya geçer. Bu yüzden brokoli haşladığınız suyu dökmeyin. Çorba, pilav ya da makarna yapımında kullanabilirsiniz.
Brokolili Lazanya (6-8 kişilik)
Malzemeler:700 gram brokoli16 yaprak lazanya2 çorba kaşığı tereyağı2 çorba kaşığı unBir buçuk su bardağı ılık sütBir buçuk su bardağı ılık su2 çorba kaşığı kıyılmış biberiye1 diş sarımsak150 gram dil peyniri12 adet kiraz domates2 çorba kaşığı sıvıyağTuz, karabiberHazırlanışı: Öncelikle beşamel sosu hazırlayın. Bunun için tereyağını eritip üzerine unu ekleyin ve hafifçe kavurun. Ilık süt ve suyu katıp, hızlıca karıştırın. Kısık ateşte un kokusu gidene dek yaklaşık 5-10 dakika pişirin. Biberiye, tuz, karabiber ve dövülmüş sarımsak ilave ettikten sonra kenara alın.Dil peynirini tavla zarı şeklinde doğrayın. Brokoliyi çiçeklerine ayırıp kenara alın. Isıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayın. Kabın dibine 2 çorba kaşığı beşamel sos koyup yayın. Üzerine bir sıra lazanya yaprağı koyun. Yeniden beşamel sos dökün. Dil peyniri ve brokoli serpiştirin. Bu şekilde bir kat lazanya yaprağı üzerine beşamel sos, dil peyniri ve brokoli olacak şekilde malzeme bitene dek işleme devam edin. En üste beşamel sos gezdirip, dil peyniri ve brokoli serpiştirin. Kiraz domatesleri ikiye bölüp yemeğin üzerine ekleyin.Sıvıyağ gezdirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırını kapatıp lazanyayı 10 dakika içinde dinlendirin.Dilimleyerek servis yapın.
Esmer Pirinçli Brokoli (4 kişilik)
Malzemeler:600 gram brokoli1 çay bardağı esmer pirinç2 adet çarliston biber2 adet havuç ve kırmızı pancar3 çorba kaşığı soya sosu2 diş sarmısak3 çorba kaşığı zeytinyağı3 çorba kaşığı soya sosu5 çorba kaşığı sirke1 çay kaşığı tozşeker1 çorba kaşığı limon suyu1 çay kaşığı rendelenmiş zencefilYeteri kadar su, tuzHazırlanışı: Brokoliyi çiçeklerine ayırıp üzerine tuz ekleyin ve buharda pişirin. Ya da tuz eklediğiniz az miktardaki suda haşlayın. Daha sonra süzüp soğuk suya alın ve yeniden süzüp kenara alın. Esmer pirinci, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suda 30 dakika haşlayıp süzün.Biberleri jülyen doğrayın. Havuçları ince verev doğrayıp, az suda hafifçe haşlayın. Pancarları soyup iri jülyen doğrayın. Daha sonra üzerini geçecek kadar su,3 çorba kasığı sirke ve tuz ekleyip 15 dakika haşlayın. Soğuduktan sonra tüm sebzeleri geniş bir kaba alın. Üzerine pirinci ekleyin. Küçük bir kapla kalan sirke, zeytinyağı, soya sosu, tozşeker, limon suyu. zencefil ve tuzu karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra servis yapın.
Biberli Sos Eşliğinde Brokolili Köfte (6 kişilik)
Malzemeler:600 gram brokoliKöftesi için: 400 gram kıyma1 adet küçük boy soğan2 dilim bayat ekmek içi1 adet yumurta2 çorba kaşığı ılık su Tuz, karabiber, kekikSosu için: 2 adet kırmızı biberYeteri kadar su2 çorba kaşığı zeytinyağı1 adet limonun suyuTuz,pulbiber Kızartmak için: SıvıyağHazırlanışı: Brokoliyi çiçeklerine ayırın. Üze¬rine tuz serpip buharda pişirin. Ya da tuz eklediğiniz az suda haşlayın ve soğuk sudan geçirip, süzün. Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çı-karıp, az suda 7-8 dakika haşlayıp, süzün. Sıcakken blendere alıp çekin. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuz katıp yeniden çekin. Arzunuza göre pul¬biber katın ve sosu kenara alın.Köfteleri hazırlamak için kıymayı bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek içi, yumurta, kekik. Tuz,karabiber ve su katıp yoğurun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak köfteler hazırlayın. Sıvıyağda önlü arkalı pişirin. Brokoli ve köfteyi servis tabağına alın. Üzerine sos gezdirerek servis yapın.