En tatlı halleriyle kestane...
.
Kestane püresi yapımı
Kestanelerin üzerlerini boydan boya çizin. Kalın tabanlı bir tencereye aktarın. Üstünü geçecek kadar su ekleyin. Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirin. Kabukları bu yöntemle kolayca ayıklayabilirsiniz. Ilıyınca ayıklayın ve püre yapmak için blendar’dan geçirin.
Kestaneli Bazlama (20-25 adet)
Malzemeler:1 adet yumurta5-6 yemek kaşığı pekmez½ su bardağı süt2 yemek kaşığı zeytinyağı1 büyük çay bardağı dolusu kestane püresi1 su bardağı tam buğday unu1 çay kaşığı karbonatHazırlanışı: Yumurtanın akı ile sarısını ayırın. Akını bir fiske tuz ilavesi ile kar haline gelene değin çırpın. Yumurta sarısı, süt ve pekmezi başka bir kapta karıştırın. Kestane püresini, unu ve karbonatı ilave edin, iyice karıştırmaya devam edin. Karışıma kar haline gelmiş yumurta akını ekleyin. Hafif darbelerle yavaşça bütünleştirin. Tavayı fırça ile yağlayın. Karışımı sıkma torbasına yerleştirin. Kalp şekli vererek bazlamaları sıkmaya çalışın. Kısık ateşte arkalı önlü iyice pişirin.
Kestaneli kurabiye (80-90 adet)
Malzemeler:3 yumurta akı¼ su bardağı pekmez250 gram badem60 gram tam buğday unu1 yemek kaşığı kakao1 tatlı kaşığı tarçın, karanfil, zencefil1 su bardağı kestane püresiHazırlanışı: Yumurta aklarını bir fiske tuz ile kar haline getirin. Derin bir kaseye aktarın. Pekmezi ekleyin. Badem, un, kestane püresi, kakao ve baharatları da ekleyip, iyice karıştırın. Biraz ele yapışan bir hamur oluşacaktır. Strech filme rulo yaparak sarıp buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru dilimleyin. Ruloları merdane ile biraz daha açın. Kalp kalıplarla kesin. Artanları tekrar birleştirip yine kalıplarla kesin. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 10 dakika pişirin.
Kestaneli çikolata (20-25 adet)
Malzemeler:1 su bardağı kestane püresi160 gram bitter çikolata½ paket süt kreması1-2 yemek kaşığı balHazırlanışı: Kestane püresini bal ile tatlandırın ve iyice karıştırın. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Kremayı ekleyin. İyice karıştırın. Kestane püresinden kalp kalıplarla şekil yapın. Eriyen ve ılıyan çikolataya batırın. 1 saat kadar buzlukta bekletin.Kaynak: Bebeğim Dergisi