Elif Edes Tapan’dan klasik bir davet menüsü
.
Kremalı pırasa çorbası (6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 40 dakikaMalzemeler:6 pırasa2 büyük boy patates1 yemek kaşığı tereyağı1 litre su1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber3 yemek kaşığı kremaHazırlanışı: Pırasaların yeşil bölümlerinin uçları kesilip atılır. Kalan pırasalar 5 cm’lik parçalara bölünerek uzunlamasına ortasından kesilir, yıkanır ve ince uzun doğranır. Bu kesime "jülyen kesim" denir. Pırasalar tencerede tereyağı ile biraz sotelenir. Soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış patatesler eklenir. Su ve tuz ilave edilir, kapak kapalı olarak 40 dakika kısık ateşte pişirilir. Mikserden geçirilerek püre haline getirilir, krema ve karabiber ilave edilerek servis edilir.Püf noktası: Çorba koyu olursa sıcak su ilave edilebilir.
Kuzu incik (6 kişilik)
Hazırlama süresi:15 dakikaPişirme süresi: 1,5 saatMalzemeler:6 adet kuzu incik1 ölçü/150 g domates salçası1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber2 düş ezilmiş sarımsak1/3 ölçü/ 50 ml sızma zeytinyağı2 yemek kaşığı yoğurt1 çay kaşığı kuru kekik2 orta boy soğan1 ölçü/ 150 ml ılık su+ 1 adet et bulyon1 paket/demet taze kekikHazırlanışı: Salça, tuz, biber, sarımsak, zeytinyağı, yoğurt, kekik karıştırılır ve inciklere sürülür. İncikler, soyulmuş ve ikiye kesilmiş soğanlar ile fırına girebilir kaba dizilir, üzerlerine sıcak suda eritilen bulyon ilave edilir. Alüminyum folyo kapatılarak, 180 derece ısıtılmış fırında 1,5 saat pişirilir.Taze kekik ile servis edilir.
Çıtırlı pilav (6 kişilik)
Hazırlama süresi:15 dakikaPişirme süresi:10-15 dakikaMalzemeler:3 ölçü/ 450 g yasemin pirinç4 ½ ölçü/675 ml su4 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı tuz1 ölçü tel şehriye+1 yemek kaşığı tereyağıHazırlanışı: Tereyağı orta boy pilav tenceresinde eritilir, su ve tuz ilave edilir.Yıkanmış pirinç kaynayan suya atılır, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10-15 dakika pişirilir. Piştikten sonra tencere ile kapak arasına kağıt havlu konur, kapak kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Şehriye erimiş tereyağı ile kavrulur, pilavın üzerine serpilerek servis edilir.Şef’in önerisi: Pilava safran ilave ederek farklı bir çeşit hazırlanabilir. Püf noktası: Safran kaynayan suya ilave edilir.
Zeytinyağlı enginar salatası (6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 15-20 dakikaMalzemeler:¼ -6 adet ayıklanmış enginar1 kuru soğan2 yemek kaşığı zeytinyağı1 limon suyu1 çay kaşığı tuz2 ölçü/300 ml su1 tutam toz şeker½ demet dereotu+1 yemek kaşığı zeytinyağıHazırlanışı: Enginarlar, soyulmuş dörde kesilmiş kuru soğan, zeytinyağı, limon suyu, su, toz şeker ve tuz tencereye konur, kapağı kapalı olarak orta ateşte 15- 20 dakika pişirilir. Enginarlar tencereden alınır. Soğan çıkartılır, kalan sosa ince kıyılmış dereotu ve 1 kaşık zeytinyağı ilave edilir. Enginarlar dilenen şekilde dilimlenir, üzerlerine sos dökülerek servis edilir.
Balkabağı pastası (6-8 kişilik)
Pişirme süresi: 30 dakikaHazırlama süresi: 20 dakikaDondurma süresi: Minimum 2 saatMalzemeler:1 kg soyulmuş bal kabağı3 1/2/ 500 g toz şeker1 paket/5 g vanilya1 çay kaşığı tarçın1 paket/ 200 g kaymak3 yemek kaşığı krema2 ölçü/ 180 g cevizHazırlanışı: Soyulmuş, doğranmış balkabağı, toz şeker ve vanilya ile birlikte orta ateşte kapağı kapalı olarak, yaklaşık 30 dakika, kabaklar yumuşayana kadar pişirilir. Pişen kabaklar daha sonra ezilir ve soğumaya bırakılır. Altı çıkan bir kek kalıbı, pastanın hazırlanacağı tabağa altsız olarak konur. (Sadece çemberi) Ezilmiş kabağın yarısı kalıba yerleştirilir. Ortaya önce krema ile karıştırılmış kaymak, sonra iri çekilmiş ceviz konur. Balkabağı püresinin kalanı ilave edilerek buzluğa kaldırılır. Buzlukta en az 2 saat bekletilir.Servisten 10-15 dakika önce buzluktan alınır, çember servisten hemen önce çıkartılır. Üzerine çekilmiş ceviz serpilerek servis yapılır. Arzu edilirse balkabağı pastasının üzeri kara mel çubuklar ile süslenir ve karamel sos ile servis edilir