Egzotik Asya mutfağı
.
Wanton (6 kişilik)
(Çin Mutfağı)Malzemeler:2 kahve fincanı un1 adet yumurtaYarım kahve fincanı su1 çay kaşığı tuzSos için:2 çorba kaşığı susam yağı2 diş sarımsak10 su bardağı tavuk suyu1 çorba kasığı soya sos5 su bardağı suİç harç için:2 çorba kaşığı sıvıyağ400 gram dana kıyma1 çorba kaşığı susam yağı2 diş samısak1 çorba kaşığı toz zencefil2 çorba kaşığı soya sosuÜzerine: 4 dal kıyılmış taze soğanHazırlanışı: Un, yumurta, su ve tuzu yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Merdane ile çok ince olmayacak şekilde açın ve keserek 3x3 cm’lik kareler elde edin. Ayrı bir yerde tüm sos malzemesini 15 dakika pişirin. İç harç için, kızgın yağda tüm harç malzemesini sote edip soğumaya bırakın. Hamurların ortalarına harçtan pay edip, uçlarından kapatın. Hamurları sosun içine ekleyip, 10 dakika pişirin. Çorba kaselerine alıp, üzerine soğan serpiştirerek servis yapın.
Acar Awak (2 kişilik)
(Malezya Mutfağı- Nyonya Bölgesi)Malzemeler:100 gram demirhindi2 adet salatalık1’er adet kabak, havuç ve sivri biber100 gram beyaz lahana50 gram taze fasülye50 gram kavrulmuş fıstıkSos için:2 çorba kaşığı sıvıyağ5 adet arpacık soğan2 tatlı kaşığı acı toz kırmızıbiber1 tatlı kaşığı zerdeçal2 adet rendelenmiş muskatHazırlanışı: Demirhindiyi 15 dakika 1 su bardağı suda dinlendirin. Sos için sıvıyağı derin bir tencere alın. Üzerine tüm sos malzemesini ekleyip kavurun. Demirhindili suyu ilave edip, kaynamaya bırakın. Salatalık, kabak, havuç, biber ve lahanayı jülyen doğrayıp, tenceye ekleyin. Sebzeler pişince ocaktan alın. Üzerine fıstık serpiştirip servis yapın.Aşçının notu: Acar Awak’ı bir gece dinlendirip, ertesi gün servis ederseniz daha lezzetli olur.Jülyen doğrama: İnce ve uzun doğrama işlemidir.
Tom Ka Gai (4 kişilik)
(Tayland Mutfağı)Malzemeler:500 gram tavuk1 çay kaşığı limon otu1 çay kaşığı havlıcan2 çay kaşığı rendelenmiş zencefil3 diş kıyılmış sarımsak3 adet kıyılmış acı sivri biber1 çay kaşığı zerdecal2 çay kaşığı susam yağıYeteri kadar suİki buçuk neskafe fincanı hindistancevizi sütü1 tatlı kaşığı balık suyu2 çorba kaşığı misket limonu suyuServis için: 1 çorba kaşığı kıyılmış kişniş yaprağı3 dal kıyılmış taze soğan1 adet kıyılmış kırmızı biberHazırlanışı: Susamyağı, limon otu, havlıcan, zencefil, sarımsak, biber ve zerdeçalı susam yağında kavurun. Tavuğu tencereye alıp, üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın. Eti küp doğrayıp. tavuk sunimi zencefilli karışıma ilave edin. Hindistancevizi sütü, balık suyu ve tavuk elini ekleyip 10 dakika pişirin. Ocaktan alıp limon suyu ilave edin. Servis tabaklarına alıp, üzerine kişniş yaprağı, soğan ve biber serpiştirip servis yapın.Aşçının notu: 5 su bardağı sütün içine, 1 kahve fincanı rendelenmiş hindistancevizi ekleyip, 4-5 saat dinlendirdiğinizde, orijinaline yakın bir hindistancevisi sütü elde edersiniz.Havlıcan: Kökü ve toprak altı gövdesi kurutulup, baharat olarak kullanılan havlıcan, acımsı tadıyla dikkat çeker ve Asya Mutfağı’nda sıklıkla kendine yer bulur.
Chow Main (4 kişilik)
(Çin Mutfağı- Kanton Bölgesi)Malzemeler:400 gram noodle3 çorba kaşığı susam yağı3 diş sarmısak1 çay kaşığı toz beyazbiber3’er çorba kaşığı oyster sos4 dal taze soğan3 adet biber400 gram konserve ton balığıÜzeri için: SusamHazırlanışı: Noodle’ı kaynar suda 3 dakika haşlayın. Susam yağını wok tavaya alın. Kıyılmış sarmısakları ekleyip, soteleyin. Beyazbiber, pirinç şarabı, soya ve oyster sos ilave edin. Noodle’ın suyunu süzdürüp wok tavaya alın. Üzerine ton balığı ilave edin. Kıyılmış soğan ve biber ekleyip harmanlayın. Susam serpip servis yapın.Oyster sos: Özellikle yemekleri sotelerken ilave edilen ve keskin tadı ile dikkat çeken oyster sosu, marketlerden temin edebilirsiniz.
Ayam Lemak (4 kişilik)
(Singapur Mutfağı)Malzemeler:4 adet tavuk bonfileİki buçuk çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil2 adet soğan2 çorba kaşığı limon otu6 adet acı kırmızı biber5 diş sarmısak3 çorba kaşığı sıvıyağ3 kahve fincanı hindistancevizi sütü1 çorba kaşığı kıyılmış fesleğen1’er adet kabak ve havuç100 gram soya filiziHazırlanışı: Küp doğranmış tavuk parçalarını zencefile bulayın. Ayrı bir yerde soğan, limon otu, kırmızı biber ve sarımsağı birlikte blender’den geçirin. Sıvıyağı derin bir tencereye alıp kzıdırın. Üzerine soğanlı karışımı ekleyin. Tavuğu ilave edip kızartın. Hindistancevizi sütü ve fesleğeni ekleyin. Yapışmaz yüzeyli tavada, doğranmış kabak, havuç ve soya filizini soteleyip tavuklu karışıma ilave edin. Ocaktan alıp sıcak olarak servis yapın.
Hint Sütlacı (4 kişilik)
(Hint mutfağı)Malzemeler:4 kahve fincanı süt1 kahve fincanı pirinçYarım kahve fincanı tozşeker1 kahve fincanı gülsuyu1 tatlı kaşığı zerdeçal2 tatlı kaşığı kakuleÜzeri için: 1 tatlı kaşığı tarçınHazırlanışı: Süt ve pirinci 10 dakika pişirin. Tozşeker ilave edip karıştırın. Pirinç yumuşayınca gülsuyu ve zerdeçal ekleyin. Kakule ilave edip ocaktan alın. Üzerine badem ve tarçın serpip servis yapın.
Dhal Shorba (6 kişilik)
(Hint Mutfağı)Malzemeler:1 neskafe fincanı yeşil mercimek5 su bardağı su1 adet kıyılmış taze soğan4 diş kıyılmış sarımsak2 adet kıyılmış acı süs biberi1 adet rendelenmiş domates4 çorba kasığı sıvıyağ1'er tatlı kasığı zencefil, toz kişniş. toz kırmızıbiber ve zerdeçalGaram masala için:4 çay kaşığı kişniş tohumu1'er çay kaşığı tane kimyon, tane karabiber ve kakuleBir buçuk çay kaşığı toz zencefilBir tutam tarçın1 adet defne yaprağıServis için: Kişniş yaprağı ve yoğurtHazırlanışı: Mercimeği suda haşlayıp kenara alın. Soğan, sarımsak, biber ve domatesi derin bir tencereye alıp sıvıyağda kavurun. Zencefil, kişniş, kırmızıbiber ve zerdeçal ilave edin. Garam masala için tüm malzemeyi blender’dan geçirip tencereye ekleyin. Mercimeği suyu ile birlikte ilave edip. 10 dakika pişirin. Servis tabaklarına alıp üzerine kıyılmış kişniş yaprağı serpiştirin. Yoğurt gezdirip servis yapın.