Dünya mutfağından seçme lezzetler!
.
Dana rulolar
Malzemeler2 dilim dana biftek 2 dilim kaşar peyniri100 gr. kültür mantarı200 ml. ( 1 kutu ) krema2,3 yemek kaşığı soya sosuTuz, karabiber, kekik, 3-4 diş sarımsakZeytinyağı, kürdanHazırlanışıZeytin yağı, ezilmiş sarımsak, kekik ve dana biftekleri bir kap içerisinde elinizle yavaşça harmanlayarak etlere yavaşça sosu yedirin ve 1 saat kadar bekletin. Mantarları temizleyip bir tenecere içerisinde hiç doğramadan bütün olarak koyup kapağı kapatın ve mantarlar kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin.Bekleyen etleri bir tezgahta düzgün bir şekilde yerleştirin ve içine bir dilim kaşar ve mantarların yarısını koyup rulo yapınız ve etraflarını kürdan yardımıyla tutturup yağsız teflon tavada etrafını kızartıp derin bir tepsiye yada borcama yerleştirin. Geri kalan malzemeyide aynı şekilde hazırlayıp iki ruloyu tepside yan yana yerleştirin. Üzerine krema ve soya sosunu karıştırıp dökün, 190 dereceli fırında 1 saate yakın pişirin.
Şampanyalı tavuk
Malzemeler6-8 tane kemiksiz ve derisiz tavuk göğsü1/3 bardak un1 çay kaşığı tuz½ çay kaşığı beyaz biber¼ bardak margarin2 çay kaşığı zeytinyağı1-1/2 bardak şampanya1 çay kaşığı biberiye1 çay kaşığı doğranmış maydanoz1 bardak az yağlı kremaHazırlanışıTavuklar un, tuz ve beyaz biber karışımına bulanır. Saplı bir tencere ya da tavada margarin ve zeytinyağı eritilir ve tavuklar hafifçe kızartılır. Pişmekte olan tavuklar tersyüz edildikten sonra şampanya eklenir ve 12-15 dakika daha kadar pişirilir. Tavuklara krema ve biberiye ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirilir. Tavuklar tabağa aldıktan sonra tavada kalan sos ve maydanoz tavukların üzerine eklenerek servis edilir. Risotto ile servis edilebilir.
Avokadolu patates salatası
Malzemeler ½ kilo taze patates1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet limon suyu2 avokado2 yemek kaşığı badem, doğranmış2 kaşık hardal Tuz ve karabiberHazırlanışıPatatesler 20 dakika kaynar suda pişirilir ve kabukları soyulur. Bir kasede zeytinyağı, limon, tuz ve karabiber karıştırılır. Avokadolar şerit halinde kesilir ve daha önceden haşlanan ve küp şeklinde kesilen patateslerle karıştırılarak hardal eklenir. Biraz soğuduktan sonra hazırlanan zeytinyağı ve limon sosuyla servis edilir. İstenildiğinde jambon, çeşitli yeşillikler, mantar ve yumurta ile de zenginleştirilebilir.
Endonezya usulü pilav
Malzemeler2 diş doğranmış sarımsak250 gr haşlanmış ve temizlenmiş karides2 adet doğranmış kereviz sapı3 yemek kaşığı zeytinyağı2 bardak pişmiş pilav1 adet doğranmış tavukgöğsü1 yemek kaşığı soya sosHazırlanışıBir tavada zeytinyağında sarımsak 1 dakika sote edilir. Üzerine karides, kereviz sapı ve tavukgöğsü eklenerek karıştırılır. Daha sonra soya soyu da eklenerek tavuklar pişinceye kadar pişirilir. Daha önceden pişmiş pilav eklenerek karıştırılarak servis edilir.
Domatesli ve mantarlı tavuk
Malzemeler 3 yemek kaşığı zeytinyağı2 kg tavukgöğsü, doğranmış2 soğan, doğranmışYarım kg mantar, dilimlenmiş2 diş sarımsak, doğranmış1 yemek kaşığı un 1 bardak beyaz şarap2 domates, doğranmış2 yemek kaşığı salça1/2 çay kaşığı kekik1 dal defneyaprağı1 yemek kaşığı maydanoz, doğranmışTuz ve karabiber1 çay kaşığı pul biberHazırlanışıBüyükçe bir tencerede (tercihen güveç) zeytinyağı kızdırılır ve tavuklar kahverengi oluncaya kadar sotelenir. Daha sonra bir tabağa alınan tavuklar tuz, karabiber ve pul biber ile terbiyelenir. İkinci aşamada tencerede soğan ve mantar kahverengi oluncaya kadar pişirilir, üzerine sarımsak ve un eklenerek yarım dakika daha kavrulduktan sonra şarap eklenir. Karışımın içine önce tavuklar, daha sonra da domates, salça, defneyaprağı ve kekik katılır. Güveç, üzeri kapalı bir şekilde fırında 30 dakika pişirilir. Daha sonra kapağı açılarak, sosun daha da katılaşması için, 20 dakika daha pişirilir. Servis edilmeden önce içindeki defneyaprağı alınır, üzerine maydanoz serpilir ve servis edilir.
Patatesli, mercimekli ve etli güveç
Malzemeler1 bardak mercimek, yıkanmış6 bardak et bulyon3 yemek kaşığı tereyağı750 gr et, küp şeklinde kesilmiş2 soğan, ince doğranmış 2 diş sarımsak, ince doğranmış 3 domates, ince doğranmış5 patates, ince doğranmış1 çay kaşığı kimyon1 çay kaşığı kekikTuz ve karabiberHazırlanışıMercimekler et bulyon suyunda orta harlı ateşte ortalama 15 dakika pişirilir. Bir başka kızartma tavasında tereyağı eritilir ve etler kısık ateşte kahverengi oluncaya kadar sotelenir. Daha sonra soğan ve sarımsak eklenerek altın rengine ulaşıncaya kadar pişirilir. Önceden pişirilen mercimekli ve etli karışım bir fırın tenceresine konulur ve 175 derece ısıya ayarlanmış fırında ortalama bir saat pişirilir.
Balık güveci
Malzemeler1,5 kilo palamut, alabalık veya levrek3 yemek kaşığı zeytinyağı4 büyükçe doğranmış soğan4 diş doğranmış sarımsak3 büyükçe doğranmış domates3 büyükçe doğranmış patates2 defneyaprağı8 bardak su1 yemek kaşığı kıyılmış maydanozYarım çay kaşığı tarhunBirer tutam tuz ve karabiberHazırlanışıGüveç tenceresinde orta harlı ateşte soğan ve sarımsak zeytinyağında sote edilir. İçerisine domates, patates, defneyaprağı, tarhun, tuz, karabiber ve su konularak yaklaşık bir saat pişirilir. Daha sonra büyükçe doğranmış balık parçaları da eklenerek 10 dakika daha pişirilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.
Molohia
MalzemelerYarım kg ıspanak2 adet tavukgöğsü, küp şeklinde doğranmış1 adet soğan, küp şeklinde doğranmış1/2 bardak su2 yemek kaşığı tereyağı10 diş sarımsak2 yemek kaşığı kişniş otu1 bardak pişmiş pirinç1 yemek kaşığı sirke HazırlanışıTavuk eti, soğan, tuz, karabiber yarım bardak su ile birlikte bir tencerede tavuk yumuşayıncaya kadar kaynatılır; içerisine ıspanak eklenerek 5 dakika daha pişirilir. Başka bir tavada sarımsak ve kişniş otu 1 dakika sotelenir ve diğer karışıma eklenir. Ispanaklı tavuk servis edilmeden önce pişmiş pirince sirke katılarak tavuk ile birlikte servis edilir.
Sebzeli kuzu eti
Malzemeler1 kg kuzu eti, küp doğranmış3 yemek kaşığı zeytinyağı2 adet soğan, doğranmış2 havuç, doğranmış1 adet dolmalık renkli biber1 kutu domates püresi1 tutam acı biber1 çay kaşığı kimyon½ çay kaşığı kişniş otu1 bardak et suyu4 adet patates, doğranmış2 diş sarımsak, doğranmış1 tutam maydanoz, kesilişKüçük pide (pita ekmek)HazırlanışıKuzu etleri zeytinyağında ortalama 10 dakika kavrulur. İçine havuç, soğan ve karabiber eklenip 10 dakika daha kavrulur. Daha sonra domates püresi, tuz, karabiber, acı pul biber, kimyon, kişniş otu ve et suyu eklenir, kısık ateşte bir saat kadar pişirilir. Üzerine patates, sarımsak eklenerek 15 dakika daha pişirilir. Servis etmeden önce maydanoz serpilir.
Tuzda fırınlanmış dereotlu somon
Malzemeler2 somon filetosu. Her bir fileto ortalama 500 gr2 kök doğranmış dereotuBirkaç adet doğranmış frenksoğanıRendelenmiş lime (limon) kabuğu1/3 bardak mayonez2 kilo tuz tercihen deniz tuzu2/5 bardak soğuk kremaİnce doğranmış limon HazırlanışıÖncelikli olarak fırını 250 dereceye ayarlayınSomon filetolarının aynı büyüklükte hatta tek bir balığın iki ayrı yüzü olmasına özen gösterilmeli. Tarif diğer balıklarla da yapılabilir.Fırın tepsisi ya da kabının altına 2cm yüksekliğinde olacak şekilde tuz döşenir. Balık filetoları derisi altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirilir; üzerine dereotu, frenksoğanı ve limon parçaları konulur. Diğer fileto da derisi üstte kalacak şekilde üstüne yerleştirilir. Eğer filetolar aynı büyüklükte değil ise büyük olan alta yerleştirilir. Balık yerleştirildikten sonra üzeri tuzla kaplanır ve 40 dakika pişirilir.Balıkların pişmesi beklenirken mayonez ve rendelenmiş limon suyu bir kaba konulur. Krem de yavaşça sosa eklenir ve üstü kapatılıp buzdolabında soğumaya bırakılır.Balıklar piştikten sonra üstünde tuz kalmayacak şekilde temizlenir ve üzerine daha önceden hazırlanan sos dökünüz. Bu yemek Chardonnay Friuli's Collio ile servis edilebilir.